NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 29.12.2019.

LAŽ I PREVARA TRAMPOVE PROPAGANDISTKINJE

 

Jelena Makvilijams, predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita, inače kadar ksenofobnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, boravila je nedavno u Srbiji gde je održala je predavanje na Beogradskoj bankarskoj akademiji o sistemu osiguranja depozita u SAD.

 

U razgovoru sa novinarima kazala je da primećuje da su u Srbiji “stvari sada malo bolje” u odnosu na period kada je otišla iz zemlje, da je “grad je čistiji, da je životni standard takođe malo porastao”, ali da je i preostalo još dosta posla.”Sa lošeg smo se pomerili na malo bolje, ali to još uvek nije dobro. Svaka čast za reforme koje Srbija sprovodi, ali važno je privući strani kapital i obezbediti više domaćeg”, rekla je Makvilijamsova.

 

Jelena Makvilijams, devojačko prezime Obrenić, rođena je u Beogradu 1973. godine, a iz Beograda je otišla 1991. godine. Kaže da se u Ameriku zaputila sa svega 500 dolara u džepu na razmenu učenika u Kaliforniju.

 

Potom je završila studije političkih nauka na Univertitetu u Berkliju, a onda i poslediplomske studije prava. Kao advokat radila je najpre u u Silikonskoj dolini, potom u Vašingtonu, a onda se obrela i u Centralnu banci, zatim američkom Senatu.Kako priča pozvali su je da radi kao advokat u 12. najvećoj američkoj banci, a onda je stigao poziv iz Trampove administracije da vodi državnu korporaciju za osiguranje depozita koja raspolaže sa 13 miliona dolara depozita i zajedno sa centranim bankama saveznih država nadležna je za kontrolu poslovanja oko 3.700 banaka koje imaju dozvolu za rad u svim američkim državama.

 

Redakcija “Glasnika” je imala prilike da se nasluša raznog lupetanja buržoaskih reakcionara ali bljuvotine i budalaštine koje je izrekla Makvilijamsova dosad nije imala prilike da čuje. Krenućemo redom.

 

U vreme kada je ova reakcionarka napustila našu zemlju Beograd nije bio “prljav grad”  kako ona lažno tvrdi a i tada i i sada je znatno ćistiji od ulica velikih gradova u Sjedinjenim Američkim Država po kojima leže bespomoćni beskućnici i trče veliki pacovi. Jelenu Obrenić treba da bude sramota zbog laži i klevetanja grada u kome je rođena. Njena baljezganja o čistoći Beograda nisu ništa drugo do kompleksi i malograđanština sluge kolonijalista školovanog u inostranstvu kako bi služio interesima gospodara a koji misli da je vredniji od ostatka svog naroda. Kada je pak reč o životnom standardu građana Jelena Obrenić dobro zna da je znatno niži nego u vreme kada je ona napustila zemlju a naročito nakon grozomornog procesa privatizacije i otpuštanja radnika sprovedenog nakon petooktobarskog kontrarevolucionarnog puča  2000. godine. S obzirom da je Jelena Obrenić sada Makvilijams zastupnik interesa krupnog kapitala potpuno je jasna njena izjava o većoj potrebi za stranim i domaćim privatnim investicijama, odnosno o organizovanoj pljački koja se ostvaruje eksploatacijom tuđeg rada i omogućava iznošenje profita iz zemlje ili njegovo gomilanje u džepovima domaćih tajkuna.

 

Ono što je Jelena Obrenić zaboravila da kaže je da se potpuno besplatno šlolovala u socijalističkoj Jugoslaviji, dobila veoma kvalitetno stručno i opšte obrazvanje i priliku da sa 500 dolara, što je suma o kojoj milioni siromaših Amerikanaca mogu samo da sanjaju, ode da studira u SAD. Zahvaljujući znanju koje je stekla u socijalističkom školstvu u Jugoslaviji uspela je da lako završi prestižni američki fakultet te da se kao pravnik poveže sa buržoaskim krugovima koji su joj obezbedili ugodnu i unosnu poziciju u advokaturi i privilegiju da parazitira na grbači američkog i svetskog proletarijata.

 

Shodno tome, Jelena Obrenić nije prijatelj radnog naroda kako Srbije tako ni SAD. Njene propagandne splačine treba odbaciti sa gnušanjem. Ona nikako ne može da bude politički lider Srba u SAD. Srbi kao i pripadnici svih drugih jugoslovenskih narodi koji žive u SAD pak treba da stupaju u redove Partije komunista Sjedinjenih Američkih Država (PCUSA)  propagiraju njene stavove i sprovode njenu političku liniju jer je reč o jedinoj partiji u toj zemlji koja istinski zastupa interese radničke klase.

 

 

PRIVATIZACIJA JAVNOG TRANSPORTA POGUBNA ZA PANČEVO

 

 

Konzorcijum privatnih prevoznika “Pantransport” sredinom februara trebalo bi da u potpunosti preuzme gradske linije u Pančevu.

 

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu je izvestan, budući da su odbornici Skupštine grada Pančeva usvojili taj predlog. Nosioci posla su firme “Saga trans”, “Dumeko” i “Trans-jug”, dok je firma podizvođač, zadužena za naplatu karata, “Apeks solušn tehnolodži”.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je reč o štetnoj odluci buržoaskih odbornika u Pančevu na uštrb građana tog grada. Kolateralna šteta ovog grozomornog čina će biti Javno komunalno preduzeće “Autotransport” Pančevo koje će u bescenje biti prodato privatnom kapitalu. To je logičan sled događaja s obzirom da se u oblast transporta uvodi javno-privatno partnerstvo, odnosno u potpunosti se ta delatnost predaje u ruke privatnog kapitala. Istovremeno to bi značilo smanjenje plata i otpuštanje za veliki broj zaposlenih u “Autotransportu” ili čak svih ako preduzeće ode u stečaj ili likvidaciju.

 

Bilo koje javno-privatno partnerstvo pa tako i ono u oblasti transporta je direktno upereno protiv interesa građana. Sa jedne strane kvalitet usluge sa znatno smanjuje a sa druge strane njena cena basnoslovno povećava. U konkretnom slučaju linije koje idu iz Pančeva ka okolnim selima biće ukinute kao “neprofitabilne” i stanovnici tih naselja će ostati bez prevoza. Putnici će se pored smanjenja kvaliteta usluge, koja se ogleda u ukidanju linija, suočiti i sa povećanjem cena karata. S obzirom da je privatnim prevoznicima jedina motivacija za poslovanje profit stečen eksploatacijom tuđeg rada nije isključeno i snižavanje plata vozačima. Ono što je posebno indikativno je da će za naplatu karata biti zadužena privatna firma koja godinama parazitira i deli profit sa GSP “Beograd” iako na bilo koji način ne učestvuje u prevozu putnika, a reč je o Apeksu koji je uveo zloglasni bus plus sistem. Očito je da se ista stvar u potpunosti uperena protiv interesa građana implementira i u Pančevu.

 

Redakcija “Glasnika” poziva građane Pančeva da dignu svoj glas protiv  katastrofalne odluke buržoaskih odbornika. Privatni transport putnika u Pančevu u potpunosti treba ukinuti, na svim linijama treba da saobraća javno komunalno  preduzeće “Autoprevoz” koje bi preuzelo sve vozače iz privatnih preduzeća. Odluka o uvođenju javno-privatnog partnerstva u transportnu delatnost treba da bude poništena a prevoz putnika potpuno besplatan, a finansirao bi se u celosti od taksi naplaćenih privatnim preduzećim koja posluju na teritoriji Pančeva.

 

 

EVO MORALES NAJAVIO POBEDONOSNI POVRATAK

 

Bolivijski predsednik Evo Morales, koji je morao da napusti zemlju nakon kontrarevolucionarnog puča u organizaciji imperijalističkih Sjedinjenih Američkih Država i njene pete kolone u Boliviji, i trenutno se nalazi u egzilu u Argentini, kaže da planira da se vrati u svoju zemlju do sledećeg Božića.

 

Drug Morales je u intervjuu Rojtersu izjavio da pomaže svom Pokretu socijalizma, za predstojeće vanredne izbore u Boliviji. Na pitanje da li će se vratiti u Boliviju u ovo vreme sledeće godine, Morales je rekao da o tome nema nikakve sumnje.

 

“Iz bezbednosnih razloga ne mogu da iznesem detalje plana povratka u Boliviju, ali čovek mora da se vrati u svoju zemlju. Vratiću se”, istakao je Morales.

 

On je izrazio uverenje da će kandidat njegove koalicije osvojiti predsednički mandat. Moralesova pobeda na predsedničkim izborima u oktobru, kojom je osvojio četvrti mandat, poništena je nakon desničarskog puča kojim je započeo teror pučističkog proimperijalističkog režima. Drug Morales kategorično poručuje da nije učinio bilo šta nedozvoljeno i kaže da žali samo što nije na vreme dobio obaveštajne podatke o državnom udaru.

 

Parlament Bolivije pod kontrolom buržoaske reakcije imenovao je izborni tribunal koji treba da zakaže nove izbore do 2. januara. Buržoasko tužilaštvo je u međuvremenu izdalo nalog za hapšenje Moralesa pod lažnim optužbama za pobunu, terorizam i finansiranje terorizma.

 

Redakcija “Glasnika” buržoaskom pučističkom režimu u Boliviji poručuje da njegova prljava igra neće proći a drugu Evi Moralesu želi pobedonosni povratak u zemlju daleko pre Božića.

 

 

BESTIDNI PREDLOG GORANA VESIĆA

 

Na osamnaestoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda , usvojena je inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića  da jedna ulica u Beogradu ponese ime četničkog bandita Blagoja Jovovića.

 

U obrazloženju ove bestidne inicijative se precizira da je Blagoje Jovović 10. aprila 1957. godine izvršio atentat na ozloglašenog čelnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića. „Kao heroj srpskog naroda, Blagoje Jovović izvršio je atentat na najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji, ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Stotine hiljada Srba ubijeno je na najmonstruoznije načine od strane Pavelićevih ustaša u NDH. Ovaj zlikovac osnovao je u Jasenovcu i logor za srpsku decu, kao i logore ne samo za Srbe već i za Rome, Jevreje, muslimane i antifašiste” pokušao je bestidno Vesić da obazloži svoju bezočnu inicijativu. On je naveo da se nada da će ovaj predlog naići na odobravanje javnosti i da se “neće naći neki srpski istoričari koji će nas ubeđivati da Jovović, koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca koje istorija pamti, nije heroj”.

 

„Blagoje Jovović preminuo je 2. juna 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, s vremenske i istorijske distance, smatram da je vreme da se Beograd i Srbija oduže Jovoviću te da dobije ulicu u Beogradu”, izjavio je Vesić iznoseći svoj budalasti i bestidni predlog. Nakon toga, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica predložila je da Zagorska ulica u Gradskoj opštini Zemun ponese ime Blagoja Jovovića.

 

Poznato je da je Goran Vesić velika neznalica ali to nije opravdanje za njegove jalove pokušaje istorijskog revizionizma to jest rehabilitacije kvislinških elemenata u Drugom svetskom ratu. Jovović nije nikakav “heroj” već izdajnik srpskog naroda i Jugoslavije, sluga naci-fašističkog okupatora, pripadnik ozloglašenog četničkog pokreta  a nakon bekstva iz Jugoslavije osvedočeni terorista i neprijatelj naše socijalističke domovine.

 

To što se Jovović hvalio, za šta nema dokaza, da je on taj koji je ranio Pavelića ga ne amnestira od toga da je izdajnik, saradnik okupatora i narodni neprijatelj niti čini pozitivnom istorijskom ličnošću. Naprotiv Jovović je tokom okupacije u Drugom svetskom ratu bio na istoj strani sa Pavelićem jer su obojica služila naci-fašističkom okupatoru i vodili koordiniranu borbu protiv oslobodilačkog partizanskog pokreta  a na samom kraju rata četnici i ustaše koji su zajedno bežali i formalno su objedinjeni pod nacističkom komandom. Međusobni sukobi narodnih izdajnika i posleratnih emigrantskih neprijatelja naše socijalističke domovine, privremeno razbijene dejstvom zapadnog imperijalizma, su potpuno irelevantni i bezvredni.

 

Stoga redakcija “Glasnika” zahteva od nadležnih u Skupštini grada da ukinu grozomornu odluku o dodeljivanju ulice četničkom banditu Blagoju Jovoviću. Naša redakcija poziva rodoljubivu i progresivnu javnost da digne svoj glas protiv predloga koji predstavlja uvredu za sve žrtve naci-fašističke okupacije i iskrene antifašiste kako u Beogradu tako i šire.

 

 

PROTIV PREDLOGA ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU U INDIJI

 

Zakonski predlog amandmana državljanstva koji je prihvaćen u sredu doveo je do mobilizacijе u Indiji protiv istog. Studenti, omladina i indijski narod se bore protiv ovog nacionalističkog i fundamentalističkog zakona.

 

Država na ove demonstracije odgovara represijom, policijskim časom i prekidanjem pristupa na interenet korisnicima. Nasilno nastupanje policije je dovelo do šest smrtnih slučajeva, od kojih je četiri ubijeno policijskim mecima.

 

Svetska federacija demokratske omladine osuđuje represiju indijske vlade koju podnose studenti, omladina i indijski narod. Naše saučešće porodicama i prijateljima svih žrtava. Svetska federacija demokratske omladine takođe pozdravlja borbu indijskog naroda protiv predloga amandmana državljanstva.

 

 

 

SOLIDARNOST SA NARODOM LIBANA

 

 

Poslednjih meseci, narod Libana ustao je protiv anti-narodne politike i sektaškog režima Libanske vlade. Hiljade ljudi je izašlo na ulice kako bi osudili vladajuću klasu koja sprečava normalan život omladine i radnika.

 

Poslednje dve noći demonstracije su se proširile. Narod je ojačao svoju borbu. U ovoj situaciji, vlada Libana, zajedno sa fašističkim organizacijama, odgovorila je suzavcima i vodenim topovima kako bi suzbila narodni bunt. Nasilne represije u poslednje dve noći rezultirale su više od 70 povređenih u Bejirutu.

 

Svetska Federacija Demokratske Omladine (WFDY) pozdravlja borbu libanskog naroda u nastojanju da stvori svet za kakav se borimo. WFDY najoštrije osuđuje represiju Libanske vlade i izražava solidarnost sa žrtvama nasilja.

 

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

 

Pratite nas na:

Facebook
Twitter
YouTube

NAJNOVIJE:

FORMIRAN KOMITET SKOJ-a u LOZNICI NKPJ ZAHTEVA UKIDANJE DISKRIMINATORSKOG IZBORNOG ZAKONA OMLADINSKA POLITIČKA ŠKOLA “IVO LOLA RIBAR” ORGANIZUJE PREDAVANJE: KLIMATSKE PROMENE IZ KLASNE PERSPEKTIVE BRUTALNI NAPAD NA PROGRESIVNE INDIJSKE STUDENTE NOVOGODIŠNJA ČESTITKA NKPJ I SKOJ

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 38. BROJ GLASNIKA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 38. BROJ GLASNIKA