NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 27.10.2019.

SRAMNA ODLUKA BURŽOASKIH ODBORNIKA U NOVOM SADU

 

Bez i jednog glasa protiv Skupština grada je 18. oktobra, skoro na samu godišnjicu oslobođenja Novog Sada od fašizma, donela sramnu odluku da iz budžeta izdvoji novac za podizanje spomenika “nevinim žrtvama 1944/45” odnosno navodno represiranim  saradnicima nacističkog okupatora tokom Drugog svetskog rata.

 

Mada su se prošle godine protiv tog spomenika pobunile članice vladajuće koalicije Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijalistička partija Srbije, one su ovaj put podržale odluku da se plati podizanje spomenika. Takođe, javno izrečenog glasa protiv nije bilo ni od opozicije Dosta je bilo, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke, ali njihovi odbornici nisu ni glasali za ovu odluku. Kako nijedan od odbornika u Skupštini grada nije ništa rekao, vlast koju čine SNS, SPS, POKS i LSV je zajednički izglasala da se podigne taj sramni spomenik.

 

Donošenjem ovakve odluke buržoaska proimperijalistička vlast u Novom Sadu uvredila je sve žrtve naci-fašističkog okupatora i njegovih slugu iz redova domaćih izdajnika kao i sve istinske antifašiste i patriote u Srbiji. Takođe, pokazalo se da je “antifašizam” Socijalističke partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine lažan i da se te buržoaske proimperijalističke političke formacije isključivo vode linijom vlastoljublja i karijerizma a da za pravdu, istinu i patriotizam ne mare. To je inače slučaj i sa svim ostalim buržoaskim formacijama u Srbiji. Najbolji primer za to je da ni kapitalistička proimperijalistička opozicija iz redova Dosta je bilo i Demokratske stranke nije digla svoj glas protiv ovakve sramne odluke. Sa druge strane, od četničkih reakcionara iz Srpske radikalane stranke to se nije ni očekivalo.

 

Podsećanja radi, predlog da se podigne sramni spomenik izdajnicima i fašistima koji će građane Novog Sada koštati  nekoliko miliona dinara potekao je od reakcionarne buržoaske monarhističke proimperijalističke formacije Pokret obnove kraljevine Srbije čiji odbornik je iznoseći takvu inicijativu izrekao budalaštinu da su “komunizam i fašizam isto” zaboravljajući da su upravo četinici bili ti koji su služili naci-okupatora i zajedno sa ustašama bežali od oslobodilaca jugoslovenskih partizana i sovjetske Crvene armije.

 

Donošenje ovakve odluke predstavlja još jedan u nizu pokušaja revizije istorije vezano za okupaciju naše zemlje u Drugom svetskom ratu. Dokaz za to je da su na spisku onih čija će imena biti upisana na spomenik sa pločom sa natpisom na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku kvislinzi i dokazani ratni zločinci. Laž je da postoje bilo kakve nevine žrtve stradale od ruke oslobodilaca Novog Sada.  Zaslužena kazna je pak stigla sve one koji su izdali svoju zemlju i učestvovali u zločina nad Jevrejima, Srbima i drugim narodima, pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta i drugih zločina protiv ljudi i imovine.

 

Redakcija “Glasnika” poziva slobodoljubivu i antifašističku javnost Novog Sada da podigne svoj glas protiv skandalozne odluke Skupštine grada a reakcionarima svih boja poručuje da nikakve  laži i smicalice ne mogu da izmene istorijsku činjenicu da su jedini oslobodioci naše zemlje partizani predvođeni slavnom Komunističkom partijom Jugoslavije, i da zločine nisu činili ti heroji već upravo oni kojima se sramni spomenik podiže.

 

 

LJUBO SE I DALJE SMEJE ANTIKOMUNISTIČKIM BUDALAMA

 

Reakcionarni izgrednik Aleksa Milačić, Beograđanin na studijama u Crnoj Gori, uhapšen je i potom osuđen na kaznu od 1.500 evra zbog objavljivanja skandalozne fotografije ispred spomenika narodnom  heroju Ljubi Čupića u Nikšiću.

 

Reakcionarni bestidnik je na Fejbusu kao komentar fotografije na kojoj simulira da puca u div heroja Čupića napisao “ ubili smo te jednom, ubićemo te opet. Ubijaćemo vas opet i opet, sve dok se srpske zemlje i srspki narod ne oslobode vašeg đavoljeg duha i otrova komunizma“.

 

Redakcija “Glasnika” pozdravlja hapšenje antikomunističke budale koja je po svemu sudeći i simpatizer fašističkih kolaboracionista  tokom Drugog svetskog rata jer se slavni Ljubo Čupić upravo borio protiv tih izroda i naci-fašističkih okupatora Crne Gore i Jugoslavije. Kada je reč o zakonskoj sankciji izrečenoj prema Milačiću redakcija “Glasnika” ističe da je ona bezrazložno i nepravedno preblaga.

 

Bedni i kukavički čin Milačića predstavlja još jedan u nizu pokušaja revizije istorije iz perioda Naroodno –oslobodilačke borbe i socijalističke revolucije u periodu naci-fašističke okupacije Jugoslavije. Bez obzira na jalove pokušaje antikomunističkih bandita i pristalica kvislinških pokreta ništa ne može izmeniti činjenicu da su jedini istinski oslobodioci naše zemlje u Drugom svetskom ratu jugoslovenski partizani i sovjetska  Crvena armija.

 

 

FAŠISTIČKI SLEDBENICI “MAĐARSKE REVOLUCIJE”

 

Uoči utakmice trećeg kola grupne faze Lige Evrope u fudbalu u Glazgovu između domaće ekipe Seltika i rimskog kluba Lacio, navijači gostujučeg tima, Irriducibili su građane tog grada u Škotskoj provocirali fašističkim pozdravom, dizanjem desne ruke.

 

Irriducibili su poznati po svojoj fašističkoj orijentaciji a do provokacije je, između ostalog došlo jer su navijači Seltika levičarski orijentisani, naročito grupacija Green Brigade, koju predvode komunisti. Takođe, Green Brigade su veliki prijatelji sa “najcrvenijom” navijačkom grupom na svetu Brigate Autonome Livornesi, slavnog Livorna ( u kome je 1921. godine formirana Italijanska komunistička partija) što je bio dodatni razlog za provokaciju. Naravno,  Green Brigade je na dostojan način odgovorila besprizornim neo-nacistima istakavši na utakmici (u kojoj je Seltik zabeležio pobedu) baner na kome je pisalo “sledite svog lidera” sa ilustracijom Benita Musolinija obešenog naglavačke. To je kasnije izazvalo histeričnu reakciju Musolinijeve unuke Aleksandre, članice partije Forca Italija Silvija Berluskonija koja je potez Seltikovih navijača nazvala “nasilnim činom” i zatražila reakciju UEFA.

 

Važno je naglasiti da levičarstvo navijača Seltika i savezništvo sa crvenim Livornezima nisu jedini razlog bestidnog zighajliranja fašistički orijentisanih navijača Lacija u Glazgovu. Naime, utakmica sa Seltikom je odigrana dan uoči godišnjice neuspele antikomunističke pobune u Mađarskoj 1956. godine.  Navijači Lacija su najdosledniji nastavljači reakcionarnih tradicija te pobune koju buržoazija perfidno i lažljivo naziva “mađarskom revolucijom”.  Oni su tokom zighajliranja u Glazgovu pevali pesmu “Avanti Raggazi di Budapest” koju su italijanski reakcionari spevali u znak podrške “revoluciji” a za fašiste sa severne trbine stadiona Lacija ona predstavlja svojevrsnu “antikomunističku himnu”. Drugi razlog zbog čega fašistički Lacijali pevaju tu pesmu je taj što je značajan kontigent učesnika antikomunističke pobune 1956. godine u Budimpešti  predvođene buržoaskim stranakama. činili mađarski fašisti.

 

Shodno tome zanošenje pojedinih “leviučara” da se u Mađarskoj odvijala nekakva “revolucija” predstavlja najobičniju budalaštinu. Istina je da je u pitanju bila klasična na sreću neuspešna kontrarevolcija u kojoj su fašisti igrali zlačajnu ulogu. Kao što su tada hrabri mađarski komunisti i slavna Crvena armija zgazili fašiste i druge reakcionare tako će i danas proći svi agresori na progres, odnosno njihovi zločinački politički naslednici.

 

MORALES PONOVO DOBIO POVERENJE NARODA

 

Drug Evo Morales je ubedljivo dobio izbore za predsednika Bolivije u prvoj rundi osvojivši više od 46% glasova, dok je opozicioni kandidat Karlos Mesa osvojio nešto više od 36%. Morales je osvojio više od 10% glasova od svog protivkandiata u prvom krugu, te je shodno ustavnim odredbama Bolivije proglašen za pobednika izbora.

 

Nakon objavljivanja rezultata, proimperijalističke i liberalne snage su organizovale proteste, ocenivši da su izbori bili namešteni, iako su međunarodni posmatrači istakli da su izbori bili legitimni. U isto vreme, Društveni pokret Bolivije ustao je u odbranu izborne volje naroda. Morales je istakao da će nastaviti da vodi pronarodnu politiku usmerenu protiv interesa krupnog kapitala i imperijalista. On je dodao da su desničari pokušali da organizuju puč, ali da neće moći da speče volju naroda da gradi socijalizam.

 

 

KOMUNISTIČKA PARTIJA LIBANA POZVALA NAROD NA GENERALNI ŠTRAJK

 

Komunistička partija Libana (LCP) saopštila je da daje podršku skorašnjoj konfrontaciji naroda Libana sa vladom, pozdravljajući spremnost masa na otpor. Prema Internacionalnim komunističkim novinama, u izjavi političkog vrha KP Libana datoj devetnaestog oktobra rečeno je: „Ovo je nacionalni ustanak, protežući se kroz zemlju sa severa do juga, preko Bejruta do Beke, neobazirući se na sektaške podele, ostajući čvrst u svojim zahtevima.“

 

KP Libana strogo osuđuje napade i hapšenja od strane vladinih vojnih i policijskih sila, dodajući da su i telohranitelji političara u više navrata zapucali na narod. KP LIbana objašnjava kako je ovakav narodni ustanak savršen način da se proslavi devedeset i peta godišnjica od osnivanja partije.

Generalni sekretar KP Libana, drugarica Hana Garib istakla je tokom intervjua činjenicu da je ovaj nasilni odgovor vlade na protest jasan primer protivnarodnih mera koje su uspostavljene kako bi se država povinovala MMF-u i Svetskoj Banci. „Ovo je još uvek samo početak, i odluka je da nastavimo sa eskalacijom protesta,“ izjavila je Gharib i dodala, “ovog popodneva partija će diskutovati o rušenju političkog autoriteta i rekonstrukcije celokupne vlade u izbornu, demokratsku, nediskriminišuću vladu“.

 

Komunistička parija Libana dala je još jednu izjavu dvadesetog oktobra koja ističe kako se protest ne ograničava samo na ukidanje određenih protivnarodnih poreza, već se mora doticati i kontrole demokratskog sistema, strukture vlasti, kao i promena u socijalnim i ekonomskim politikama države.

 

KP Libana skreće pažnju i na neophodnost sklapanja naroda u zajedničke akcije, organizacije zajedničke borbe kao i ojačanje ovih protesta u kako u Bejrutu tako i u ostalim regionima zemlje.

 

 

PROTESTI U ČILEU: KOMUNISTIČKA PARTIJA OSUĐUJE REPRESIJU PINEROVE VLADE

 

Na konferenciji za štampu održanoj u Santijagu 19. oktobra, rukovodstvo Komunističke partije Čilea (Partido Comunista de Chile) osudilo je politiku represije koju je desničarska vlada Sebastijana Pinera sprovela tokom poslednjih dana ustanka u glavnom gradu zemlje.

 

Predsednik Komunističke partije, Guillermo Teillier, rekao je: “Primena zakona o unutrašnjoj državnoj sigurnosti izaziva ogorčenje demonstranata. Politika je militarizovana, a demokratija zaključana”, dodajući da “ako predsjednik Pinera ne može da vlada, mora odstupiti i raspisati nove izbore “.

 

Teillier je naglasio da se danas u Čileu dešavaju socijalni nemiri i osudio vladu zbog označavanja demonstranata kao “kriminalaca”; “Ko? Radnice? Žene? Studenti?” dodao je lider KP Čilea.

 

Svoj stav iznela poslanica Komunističke partije Kamila Valjeho (heroina i lider studentskih protesta 2011. godine) istakla je da vlada sledi običaj desničarskih uprava “da krive komuniste” za “sve nasilne radnje”. Drugarica Valjeho je rekla da je trenutna situacija nastala kao rezultat vladinih politika, naglašavajući da je Pinerova administracija obećala “bolje dane” čileanskom narodu, ali je, umesto toga, krenula ka smanjenju prava radnika i mladih.

 

Poslanica Valjeho izjavila je da, iako plate nisu rasle, nekoliko osnovnih proizvoda i usluga su skuplje, dodajući da osim povećanja tarifa u podzemnoj železnici, postoji i značajan rast cena goriva, gasa, električne energije i drugih roba. “Povećanja utiču na džep ljudi, onih koji zarađuju bedne penzije i vrlo niske plate; to je većina Čileanaca”, izjavila je drugarica Kamila Valjeho.

 

Drug, Daniel Jadue, kadar Komunističke partije koji je ujedno i gradonačelnik Recolete, opštine na severu provincije Santijago, izjavio je da on i drugi gradonačelnici neće prisustvovati nijednom sastanku vlade, dok se ne ukine vanredno stanje i vojne snage se ne uklone sa ulica.

 

“Kriviti Komunističku partiju je stara strategija”, rekao je drug Jadue i dodao da “postoje neki ljudi koji su prokomentarisali da treba zabraniti komunizam. Ono što je danas izjavila vladina portparolka je proširenje politike fizičkog i političkog istrebljenja Komunističke partije. Danas, pošto nas ne mogu ubiti, za sve nas krive “.

 

 

SVETSKA FEDERACIJA DEMOKRATSKE OMLADINE PODRŽAVA PROTESTE U LIBANU

 

Tokom poslednjih dana WFDY obraća posebnu pažnju na proteste u Libanu. Ovi protesti se susreću sa raznim vidovima nasilja i cenzure.

 

Svetska federacija femokratske omladine (WFDY) pruža podršku masama koje su izašle na protest, diveći se njihovoj spremnosti i hrabrosti koje su dovele do eskalacije ove narodne borbe. Ova borba pokazuje želju naroda Libana da se protivi akcijama vlade protiv interesa naroda, kao i tome da omladina i studenti plaćaju korupciju i antinarodne politike vlade.

 

Libanske vlasti stalno potvrđuju svoju želju da proteste suzbiju bez kompromisa sa narodom. Takođe je korišćeno nasilje u vidu vojske i policije koji se bore protiv demonstranata svim dostupnim merama. Istovremeno, libanska vlast je odbila da pruži ikakvu zaštitu demonstrantima kada su im bile upućene pretnje od strane raznih većih partija u toj zemlji.

 

WFDY osuđuje sve mere preduzete od strane političkih vlasti u Libanu i zahteva puštanje svih demonstranata na slobodu, koji zahtevaju miran protest. SKOJ se iskreno solidariše sa narodom Libana, i posebno drugovima iz Saveza demokratske omladine Libana, koji su povređeni u bitkama sa državom i nakon istih uhapšeni.

 

 

PROGLAS KOMUNISTIČKE PARTIJE SIRIJE POVODOM TURSKE INVAZIJE

 

Prijateljima naroda Sirije, rodoljubima širom voljene nam domovine,

U boj, udužienim snagama, u zbijenim redovima, do pobede!

Suoĉena sa muĉkom agresijom Turske na naŝu voljenu zemlju, Turske koja je koliko ovaploćenje mraĉnjaĉke poŝasti, toliko i ubilaĉkog NATO, KPS daje na znaje da će istrajati u bespoŝtednoj boribi za svaku stopu voljene zemlje, rame uz rame sa Nacionalnom armijom Sirije, koja vodi narodno-oslobodilaĉku borbu za otetia sela i teritorije.

Ova nova agresija je samo joŝ jedna iz niza zavera koje duŝmani kuju protiv suverene i nezavisne drẑave Sirije, protiv nacionalnog jedinstva i suveriniteta njenog naroda.

Ova nova agresija je dokaz koliko su bezumni osvajaĉki, pljaĉkaŝki porivi najcrnjih snaga Turske, snaga koje povlađuju i šuruju sa nosiocima imperializma i cionizma.

Sirija odoleva tim osvajaĉkim snagama zahvaljujući otporu naroda koji ne želi da bude ponižen kao i požrtvovanoj borbi nacionalne, Arapske armije Sirije. Beznadeẑan je pokuŝaj neprijatelja da agresijom na Severo-Istoku zemlje ugrozi nacionalno jedinstvo zemlje i njen teritorijalni integritet.

Pozivamo sve rodoljube i borce, sve sinove voljene Sirije da istraju u odbrani suverenosti i teritorijalnojg jedinstva voljene nam domovine!

U boj, svim silama protiv agresora, nebirajuci ni naĉin, ni sredstva!

U borbi za odbranu nacionalnog i teritorialnog integriteta i jedinsta voljene domovine, u podršci našoj Arapskoj armiji Sirije, moramo biti postojani kao stene!

Svoji, na svome, za svoje, protiv agresora !

Uzvišeni su ideali nacionalne slobode i nezavisnosti. Zadojeni tim idealima, slomićemo neprijatelja!

SIRIJA POKLEKNUTI NEĆE !

Damask, 14. 10. 2019

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

Pratite nas na:

Facebook
Twitter
YouTube

NAJNOVIJE:

FORMIRAN KOMITET SKOJ-a u LOZNICI NKPJ ZAHTEVA UKIDANJE DISKRIMINATORSKOG IZBORNOG ZAKONA OMLADINSKA POLITIČKA ŠKOLA “IVO LOLA RIBAR” ORGANIZUJE PREDAVANJE: KLIMATSKE PROMENE IZ KLASNE PERSPEKTIVE BRUTALNI NAPAD NA PROGRESIVNE INDIJSKE STUDENTE NOVOGODIŠNJA ČESTITKA NKPJ I SKOJ

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 38. BROJ GLASNIKA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 38. BROJ GLASNIKA