NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 27.03.2019.

MUDRE REČI DRUGA SI ĐINPINGA

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na jačanje ideološkog obrazovanja u školama, prenela je Kineska centralna televizija CCTV.

Si Đinping je sugerisao nastavnom kadru da „pojača teorijsko učenje, poboljša delotvornost ideološkog i političkog obrazovanja i integriše osnovne vrednosti socijalizma u proces obrazovanja“. – Ideologija ima nezamenjivu ulogu, a nastavnici imaju veliku odgovornost – rekao je Si Điping, kineski predsednik.

Redakcija Glasnika nema šta da doda mudrim rečima druga Si Đinpinga. Rukovodstvo slavne Komunističke partije Kine u potpunosti primenjuje marksističko-lenjinistički pristup u edukaciji mladih generacija, koje treba da se podučavaju da budu budućnost i nova snaga socijalističke izgradnje Narodne Republike Kine. U uslovima kada imperijalistička antikomunistička propagandna kampanja pokušava da izvrši negativan uticaj na mlade generacije u socijalističkim zemljama izuzetno je važno imati adekvatan odgovor avangarde radničke klase, njenog vodećeg odreda, komunističke partije, koji mladima mora biti predstavljen na moderan i njima prihvatljiv način. Drug Si Đinping i Komunistička partija Kine na tom planu rade učinkovit posao.

 

PROTEST RUSKIH KOMUNISTA PROTIV BURŽOASKIH VLASTI

Na hiljade pristalica Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) okupilo se u subotu 23.marta u Moskvi protestujući protiv antinarodnih i restriktivnih poteza aktuelne buržoaske vlasti.

KPRF je pozvala radni narod Ruske Federacije da protestuje širom zemlje zbog novih represivnih zakona, kao i lošeg životnog standarda. Iako kada je reč o spoljnoj politici vlast na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom vuče neke ispravne poteze, na planu domaće politike sprovodi reakcionarnu buržoasku politiku uperenu protiv interesa radnog naroda. Iako poštuje antifašističke tekovine velikog otadžbinskog rata koji je presudno uticao na pobedu u Drugom svetskom ratu i slamanja kičme naci-fašizmu, Putinov establišment se veoma plaši da njegovu vlast narod ne zameni sa onom kojom bi na čelu bili komunisti. Stoga se i pored slavljenja Sovjetskog Saveza kao velike i jake države sistematski sprovodi antikomunstička kampanja sa ciljem omalovažavanja i minimiziranja veličanstvenih rezultata postignutih za vreme socijalističke izgradnje i postojanja SSSR-a. Takođe, donosi se niz represivnih zakona ne zbog dejstava jalove proimperijalističke opozicije, već je taj čin direktno usmeren protiv sve popularnije KPRF i celokupnog komunističkog pokreta u Rusiji. Redakcija Glasnika izražava solidrnost sa svojim sestrinskim partijama u Ruskoj Federaciji, Komunističkom partijom Ruske Federacije i Ruskom komunističkom radničkom partijom-Komunističkom partijom Sovjetskog Saveza i u potpunosti podržava komunističke

zahteve za ukidanjem antinarodnih i restriktivnih mera buržoaskih vlasti u Kremlju.

 

U ODBRANU POSLEDNJIH 88 MOHIKANACA

Na spisku Ministarstva privrede Srbije nalazi se još 88 državnih preduzeća koje buržoaski proimperijalistički režim Aleksandra Vučića planira da proda za budzašto i tako završi grozomorni proces privatizacije započet od strane DOS-a nakon petooktobarskog kontrarevolucionarnog puča 2000. godine.

Prva na udaru Vučićeve buržoaske vlasti naći će se preduzeća koja dobro posluju, ali svejedno se insistira na njihovoj prodaji. Razlog je taj što Vučićev režim ne vodi računa o interesima radnog naroda Srbije već krupnog kapitala kako stranog tako i domaćeg. Stoga se sada uveliko priča o privatizaciji beogradskog transportnog preduzeća “Lasta”, pančevačke “Petrohemije” i MSK iz Kikinde. Takođe, buržoaski režim nesposoban i nespreman da rukovodi privredom razmišlja i o zatvaranju nekih od ukupno devet rudnika u sastavu basena Resavica a preostale da proda stranom ili domaćem privatno kapitalu. Nakon što rasproda nabrojanu opštenarodnu imovinu koju su decenijama stvarali naši očevi i dedovi, a namera mu je da to učini do početka sledeće godine, buržoaski proimperijalistički režim u Srbiji će pokušati da proda ono što je najvrednije u Srbiji Telekom Srbija, Elektroprivredu Srbije i transportni sektor Železnica Srbije kao i održavanje njene infrastrukture. Sve što se sada radi je primera za taj finalni čin. To bi nanelo nenadoknadivu štetu radnom narodu i državi.

Privatizacija predstavlja legalizovanu pljačku opštenarodne imovine. Stoga joj se progresivna javnost, u prvom redu radnički pokret i sindikati moraju

suprotstaviti svim silama. Potrebno je formirati široki front levičarskih, sindikalnih i radničkih organizacija koje će zajedno sa svim ostalim potlačenim slojevima društva istaći zahtev da se zaustavi privatizacija preostalih državnih preduzeća, poslednjih 88 mohikanaca, dike i ponosa iz vremena socijalističke izgradnje naše zemlje. Istovremeno treba istaći zahtev za poništavanjem stečaja u svim firmama u kojima je pokrenut, kao i za deprivatizaciju imovine koja je oteta od naroda to jest prešla u ruke privatnog kapitala. Na čelo tih i svih državnih preduzeća umesto nesposobnih kadrova buržoaskih partija na vlasti treba da dođu uspešni i iskusni menadžeri koji će na adekvatan način upravljati njima, obezbediti im poslove, radnicima plate a državi punjenje budžeta kroz dividende i poreze.

 

POHVALAN PRIMER – NEODRŽIV KAO TRAJNO REŠENJE

Pre tri godine, 677 radnika trsteničke “Prve petoletke” uložilo je po 60.000 dinara, od novca koji su dobili za socijalni program, i zakupilo firmu u stečaju. Osnovali su svoje preduzeće, zadržali stare kupce i osvojili nova tržišta. Ovo preduzeće trenutno ima oko 900 zaposlenih.

Trstenička „Prva petoletka” izvozi 80 odsto svojih proizvoda u 36 zemalja sveta. Od prodaje pumpi, cilindara, hidrauličnih brava i rezervoara, prošle godine prihodovali su 12 miliona, a čista dobit je pola miliona evra. Najveći kupci „Petoletkinih” proizvoda su kompanije iz Rusije, Belorusije i zemalja Evropske unije. Prošle godine osvojili su i tržište Alžira. „Mi smo od početka, od pre tri godine, u prvoj ugradnji u Kamazu i to nam je glavni kupac”, objašnjava Velibor Dmitrić, direktor proizvodnje „Prva petoletka”. „Na mesečnom nivou, to je otprilike 500.000 do 600.000 evra.”, objašnjava on.

Redakcija Glasnika iskreno pozdravlja uspehe, odnosno proizvodne rezultate koje postižu radnici “Prve petoletke”. Pod brojem jedan, to je jasan pokazatelj da preduzeće uopšte nije trebalo da ide u stečaj. Pod brojem dva, to je pokazatelj da buržoaske partije na vlasti nemaju nameru da rukovode preduzećima već samo da ih pripremaju za privatizaciju ili stečaj, s obzirom da su servis krupnog kapitala a ne radnog naroda. Pod brojem tri, to je dokaz da preduzećima u Srbiji upravljaju nesposobni kadrovi vladajućih buržoaskih partija koje treba smeniti i na njihovo mesto postaviti iskusan i profesionalni menadžment. Pod brojem četiri, to je pokazatelj da je tvrdnja da je sve ono što nije “privatno” nesposobno i neuspešno u poslovnom smislu te da propada, najobičnija lažljiva propaganda i notorna budalaština. Pod brojem pet, pokazuje se da preduzeća postižu najbolje rezultate kada se njima upravlja u interesu zaposlenih. Ukratko, dobro poslovanje Prve petoletke je primer da državnim preduzećima odnosno opštenarodnoj imovini ne samo da privatizacija nije potrebna već da je takav proces potpuno poguban kako za radnike, tako i za državu jer profit završava u privatnim rukama a u slučaju stranog vlasništva i van zemlje.

Međutim iako pozdravlja status u kome se nalazi fabrika, to jest to što su je zakupili radnici, redakcija Glasnika ističe da to može da bude samo trenutno rešenje i model za sprečavanja stečaja ili privatizacije preduzeća, a nikako standard po kome treba rešavati ovakve situacije. Svako radničko akcionarstvo, deoničarstvo, bilo kakvo “vlasništvo” pa tako i ono pod zakupom predstavlja bacanje peska u oči radničkoj klasi, a što je najvažnije i samo je eksploatatorsko prema određenom broju radnika – što je potpuno nepravedno i samim tim neprihvatljivo. Kada bi radničko akcionarstvo, koje predstavlja obmanu, bilo moguće, onda bi svi radnici bili deoničari, a niko ne bi radio. Toga u praksi naravno nema.

Primera radi, u fabrici “Prva petoletka” radi 900 radnika, a zakupci i u tom smislu njeni “vlasnici” su njih 677 koji su uložili početni kapital, dok ostali su njihovi zaposleni čiji rad faktički iznajmljuju. Drugim rečima, deoničari imaju veće zarade i

faktički eksploatišu one koji deonice nemaju iako svi podjednako rade. Takođe, “Prva petoletka” je angažovala i 15 učenika Tehničke škole u Trsteniku po osnovi dualnog obrazovanja što predstavlja grozomorni primer eksploatacije dečjeg rada. Stoga, zakup fabrike može da predstavlja samo privremeno rešenje a konačno je svakako vraćanje preduzeća u vlasništvo države.

 

ODRŽANA TRIBINA TRENUTNA POLITIČKA SITUACIJA NA KUBI I LATINSKOJ AMERICI

Ambasada Republike Kube u Beogradu, zajedno sa Srpskokubanskim društvom prijateljstva, su bili domaćini tribine: Trenutna politička situacija na Kubi i Latinskoj Americi. Glavni uvodničar na tribini je bio drug Silvio Platero – predsednik Kubanskog pokreta za mir i suverenitet svih naroda. Pored njega, prisutnima se obratio i ambasador Republike Kube u Srbiji, nejgova ekselencija, drug Gustavo Trista del Toro i novi ambasador Bolivarske Republike Venecuele, drug Dimas Alvarenga.

Drug Silvio Platero, je bio gost na međunarodnom skupu u organizaciji Beoforuma koja je održana u Beogradu od 21 – 24 marta pod sloganom: “Da se ne zaboravi”, a tema je bila NATO agresija na SR Jugogslaviju. On je istakao da je koordinacioni odbor Svetskog saveta za mir (frontovska komunistička organizacija) održao sastanak u Beogradu. On je napomenuo da se Svetski savet za mir se solidarisao tokokom agresije na SR Jugoslaviju konkretnim aktivnostima, organizovavši brojne demonstracije širom sveta i da se narod Kube danas, kao i za vreme bombardovanja, solidariše sa narodom Srbije.

Drug Platero, dodao je da ustavne promene koje su se dogodile na Kubi su donete kako bi jačale socijalizam. Istakao je da narod ima neograničeno poverenje u KP Kube, koja je avangarda kubanskog naroda. Drug Platero je pomenuo da postoji velika sličnost između Srbije i Kube, a to je da su i jedna i druga zemlja žrtve imperijalističke agresije. On je istako da je teritorija Kube okupirana od strane SAD i da se na njenoj teritoriji nalazi vojna baza Gvantanamo, a isto je i slučaj i sa Srbijom, jer je južna srpska pokrajina KIM okupirana od strane Zapadnog imperijalizma gde se nalazi najveća vojna baza u Evropi – Bonstil.

Drug Platero je dalje navodio subverzivne delatnosti koje se sprovode na Kubi od strane Zapadnog imperijalizma, koji preko meke moći želi da uključi mlade talentovane i nadarene Kubance (prvenestveno umetnike), kako bi destabilizovali socijalističku izgradnju na Kubi. No, on je napomenuo da je stoga važno ideološko jačanje i osmišljavanje novih kreativnih ideje u borbi protiv imperijalizma.

Takođe, na tribini, pored druga Platera, obratili su se i drugovi Gustavo Trista i Alvarenga i oni su istakli da se u Latinskoj Amrici vodi specijalni rat protiv Kube, Venecuele, Bolivije i Nikaragve. U toj akciji direktno učestvuju Donalad Tramp i Ričard Bolton, koji su označili ove zemlje kao sile “zla” i u kojima žele da postave marionetske vlade. Drug Platero je istakao da Kuba nema problem sa proimperijalističkim nevladinim organizacijama na Kubi, ali da se sa tim problemom susreće u prvom redu Venecuela i Nikaragva. Lidersku ulogu u tzv. “nenasilnim” protestima ima organizacija CANVAS, čije je sedište u Novom Sadu, a lider te organizacije je po zlu čuveni nekadašnji lider “Otpora” Srđa Popović. Ova organizacija je pod direktnom kontorlom CIA i ona organizuje brojne sabotaže širom Nikaragve i Vencuele. Govornici su istakli da imaju određena saznanja da je smaoproglašeni “predsednik” Venecuele – Huan Gvaido pre 10 godina bio u Beogradu na trening kampu CANVAS-a. Ova organizacija je u 13 zemalja proglašena kao teroristička organizacija, a ona je učestovala po instrukcima SAD u nasilnoj smeni režima tokom Arapskog proleća, Ukrajini i mnogim drugim zemljama.

Delegacija NKPJ i SKOJ-a je bila prisutna na ovoj tribini i iskoristila je priliku da razmeni mišljenja i dogovori zajedničke aktivnosti sa kubanskim drugovima.

 

NOVI SKNDALOZAN POTEZ DONALDA TRAMPA

Američki predsednik, lakej imperijalizma – Donald Tramp potpisao je u Beloj kući dekret o formalnom prizanju Golanske visoravni kao dela izraelske teritorije.

Na pres konferenciji sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, pred početak njihovog formalnog susreta, Tramp je rekao da SAD u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koju je Izrael okupirao od Sirije tokom Bliskoistočnog rata 1967. a potom anektirao 1981. godine, što je bio potez koji međunarodna zajednica nije priznala.

Ovaj potez Tramp je najavio 21. marta, a događa se u momentu kada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua očekuju parlamentarni izbori 9. aprila, i u momentu zaoštravanja situacije na Bliskom istoku, koji je žrtva imperijalističkihtežnji za sticanjem monpola.

Pemijer Benjamin Netanjahu odlučio je da skratiti posetu Sjedinjenim Američkim Državama I podstaknut ovim vetrom u leđa, Izrael je otvorio vatru i bombardovao je pojas Gaze u kojem su stradali nedužni civili. Dole okupacija Palestine! Dole okupacija Golanske visoravni!

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A