NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 23.11.2019.

KRIMINALNE PRETNJE ČIKIRIZA, OSTAVKA ODMAH

 

-Ukoliko socijalisti uspeju u svojoj protivzakonitoj i nasilničkoj nameri i u noćnim satima i ilegali skinu Dražinu tablu, mi ćemo skinuti svaku Titovu tablu koja je u državi ostala. Zakon važi ili za sve ili ni za koga – izjavio je zamenik predsednika Pokreta obnove kraljevine Srbije i predsednik gradskog odbora te reakacionarne monarhističke organizacije u Kragujevcu Mirko Čikiriz.

 

Podsećanja radi, nedavno je Skupština grada Kragujevca donela skandaloznu odluku da jedna ulica u tom gradu ponese ime ratnog zločinca, izdajnika srpskog naroda i sluge naci-fašističkog okupatora  Dragoljuba Draže Mihailovića. Još skandaloznije je što su tu odluku podržali i odbornici Socijalističke partije Srbije u Kragujevcu. Bez obzira na naknadna izvinjenja i nemušta objašnjenja zbog čega je do toga došlo od strane čelnika SPS u Kragujevcu, potpuno je jasno da se ta partija ponaša dvolično i nečasno i da nije zaštitnik tradicije antifašističkog partizanskog pokreta kakvim želi da se predstavi u javnosti.

 

Redakcija “Glasnika” najoštrije osuđuje sramnu izjavu Čirkiza kao i saopštenje POKS-a da će pripadnici te reakcionarne organizacije svojim telima štiti uličnu tablu sa imenom Draže Mihalovića ako neko pokuša da je skine. Inače,  Mirko Čikiriz obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu pravde Srbije. Kao činovnik u Vladi Srbije, koga plaćaju svi građani on ne bi smeo da daje takve bestidne i glupave izjave a pretnja POKS da će telima braniti tablu sa imenom ulice četničkog krvoloka i izdajnika je takođe grozonorna.

 

Odluka Skupštine grada Kragujevca da se jedna ulica u tom gradu nazove po vođi četničkih bandi Draži Mihailoviću poptuno je bezočna. Istina je da je nadležni sud u Beogradu svojevremeno doneo besmislenu odluku da Mihailović navodno nije imao “fer suđenje” nakon oslobođenja zemlje od okupatora kada su ga nove narodne vlasti zbog počinjenih zločina i izdaje osudili na smrt. Međutim, ta nepravilna odluka u pravnom smislu ne znači da su Draža Mihailović i četnički pokret na bilo koji način formalno rehabilitovani u Srbiji. Shodno tome dodeljivanje ulice tom kvislingu i fašisti ne predstavlja samo veliki slandal već i kršenje aktuelnog zakonodavsta u našoj zemlji. Isto važi i za nebulozne izjave Čikiriza zbog kojih hitno mora da podnese ostavku na mesto državnog sekretara u Ministarstvu pravde.

 

Redakcija “Glasnika” zahteva da odluka o dodeljivanju ulice Draži Mihailoviću u Kragujevcu odmah bude ukinuta i upozorava POKS i Čikiriza da se manu svojih drskih i praznih pretnji jer antifašistička javnost u Srbiji neće dozvoliti veličanje izdajnika srpskog naroda. U slučaju pokušaja skidanja tabli sa imenima ulica sa tematikom Narodno-oslobodilačke borbe komunisti i drugi antifašisti bi se tom nedelu suprotstavili na adekvatan način.

 

 

RODŽER VOTERS STAO UZ EVU MORALESA

 

Predsednik Bolivije Evo Morales otrgnut je od svog naroda iz pohlepe, izjavio je nekadašnji član legendarne engleske rok grupe “Pink Flojd” Rodžer Voters.

 

Voters je izrazio nadu da će Moralesov egzil biti kratak, uz podsećanje da je prvi bolivijski predsednik iz reda starosedilačkih naroda uradio “sjajan posao” na toj funkciji.

 

– Nadam se da će ti egzil biti kratak, jer si potreban svom narodu. Njima treba lider kao što si ti – poručio je Voters bivšem bolivijskom lideru. Voters je u poruci naveo da je Morales mnoge spasio siromaštva i da im je usadio osjećaj dostojanstva.

 

Redakcija „Glasnika“ pozdravlja progresivni čin Rodžera Votersa i poziva svoje čitaoce da slede njegov primer i solidarišu sa borbom naroda Bolivije protiv kontrarevolucionarnog puča iza koga stoje interesi zapadnog imperijalizma koji ga je incirao i organizovao.

 

 

SOLIDARNOST SA DRAGANOM BOŽIĆ

 

Inspekcija rada sprovela je u novembru 2019. nadzor u “HealthCare Europe” u Rumi po prijavi predsednice Saveza samostalnih sindikata Srbije u toj fabrici Dragane Božić koja je dobila otkaz jer nije htela da potpiše aneks ugovora kojim se premešta sa radnog mesta šivačice na mesto „pomoćnog radnika na održavanju”, odnosno mesto higijeničarke.

 

Dragana Božić je podnela tužbu protiv poslodavca tvrdeći da je premeštena na niže plaćeno radno mesto zbog svog sindikalnog delovanja, a ne zbog toga što je smanjen obim posla u pogonu za šivenje, kako je navedeno u aneksu. Inače, „HealthCare Europe”, fabrika koja proizvodi dušeke i jastuke, u oktobru 2019. je najavila proširenje svojih proizvodnih pogona u Rumi za proizvodnju memorijske pene i najavila zapošljavanje još 300 radnika. Iz ovoga se jasno vidi da je Dragana Božić degradirana zbog svoje sindikalne aktivnosti a ne zbog navodnog smanjenja obima posla.

 

Ovaj skandalozni slučaj je direktna posledica primene antiradničkog Zakona o radu koji eksploatatorskim poslodavcima daje mogućnost da lako otpuštaju i suzbijaju pravo zaposlenih na udruživanje u sindikalne organizacije zarad zaštite svojih radničkih prava.

 

Redakcija “Glasnika” najoštrije osuđuje menadžent fabrike “HealthCare Europe” zbog drskog otkaza i napada na radničko dostojanstvo Dragane Božić i zahteva da se ona odmah vrati na posao. Redakcija našeg lista poziva progresivnu javnost da se solidariše sa Draganom i svim drugim nepravedno otpuštenim radnicima širom Srbije!

 

 

 

ORGANIZACIJA “1 OD 5 MILIONA” UZNEMIRAVA KORISNIKE INTERNETA

 

Redakciji “Glasnika” se javlja veliki broj čitalaca sa tvrdnjom da ih putem Interneta uznemirava reakcionarna organizacija “1 od 5 miliona”, koja je inače u službi interesa buržoaske proimperijalističke opozicije u Srbiji oličene prvenstveno u Savezu za Srbiju tajkuna Dragana Đilasa.

 

Naši čitoaci naime ističu da njihove mejlove “1 od 5 miliona” zatrpava sadržajem svog “zvaničnog informatora” iako oni to nikada nisu tražili. Proverom na sajtu “1 od 5 miliona” redakcija “Glasnika” je utvrdila da postoji mogućnost naručivanja pregleda sadržaja informatora te organizacije ali samo u slučaju da posetilac sajta to želi i to tako što će aplicirati za dobijanje informatora. Međutim, problem predstavlja to što naši čitaoci tvrde da nisu tražili da se informišu o aktivnostima “1 od 5 miliona” ali im mejlovi te organizacije svejedno stižu.

 

Redakcija “Glasnika” poziva reakcionarnu organizaciju  “1 od 5 miliona” da prestane sa svojom drskom i nevaspitanom praksom  to jest da više ne uznemirava naše čitaoce kao ni druge građane koji ne žele da budu zasipani proimperijalističkom buržoaskom propagandom. Povodom toga, drug Alekdandar Đenić, glavni i odgovorni urednik “Glasnika” i prvi sekretar Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) uputio je protestno pismo organizaciji “1 od 5 miliona” sa zahtevom a ne šalju svoj propagandni materijal preko Interneta onima koji to ne žele.

 

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

Pratite nas na:

Facebook
Twitter
YouTube

NAJNOVIJE:

FORMIRAN KOMITET SKOJ-a u LOZNICI NKPJ ZAHTEVA UKIDANJE DISKRIMINATORSKOG IZBORNOG ZAKONA OMLADINSKA POLITIČKA ŠKOLA “IVO LOLA RIBAR” ORGANIZUJE PREDAVANJE: KLIMATSKE PROMENE IZ KLASNE PERSPEKTIVE BRUTALNI NAPAD NA PROGRESIVNE INDIJSKE STUDENTE NOVOGODIŠNJA ČESTITKA NKPJ I SKOJ

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 38. BROJ GLASNIKA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 38. BROJ GLASNIKA