NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 23.02.2020.

ZA IZLAZAK NA IZBORE POTREBNE STOTINE HILJADA EVRA

 

Stranke koje žele da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, koji će biti održani 26.aprila, moraju da pređu dug i skup put.

 

Za registraciju političke partije potrebno je deset hiljada potpisa za registraciju stranke puta 380 dinara koliko košta overa potpisa. Zatim, 10.000 potpisa za učešće na izborima, pa opet overa kod notara u iznosu od 50 dinara. Na osnovu ovih podataka lako je izračunati da je za registraciju političke partije i prikupljanje potpisa za učešće na izborima potrebno izdvojiti 4,3 miliona dinara. I to je tek početak. Da biste imali iole pristojnu kampanju, vama je potrebno bar nekoliko stotina hiljada evra ukoliko želite da napravite ozbiljan rezultat. Takođe, pare kojim se plaćaju usluge sudskog overivača se ne vraćaju u slučaju da izborna lista ne bude priznata a notara koji se bave tim poslovima ima daleko manje nego što izborna procedura zahteva. Oni su u punoj meri dostupni samo predstavnicima buržoaske vlasti i opozicije.

 

Iz svega ovoga je lako zaključiti da se izbori u Srbiji ne odvijaju pod ravnopravnim uslovima te da su na njima povčašćeni predstavnici buržoaske vlasti i opozicije.  Srbija ima diskriminatorski izborni zakon koji spada u red najlošijih i najnepravednijih u celom svetu. Taj zakon je donet kako bi se sprečili komunisti, kao jedini istinski zastupnici interesa radnog naroda, da učestvuju na izborima. Aktuelni izborni zakon komuniste u Srbiji sprečava da izađu na izbore diskriminatorskim propisom o 10.000 sudski overenih potpisa kojima se podržava izborna lista. U uslovima antikomunističke histerije od ljudi koji podržavaju komunističku listu traži se da se svojim potpisima overenim u sudu deklarišu kao članovi ili simpatizeri komunista. Izbornim zakonom se od komunista traži da državi faktički dostave spisak svojih članova i simpatizera. Takve zakonske odredbe u praksi mogu da zastraše građane spremne da podrže komunističku listu koji rade u državnoj upravi, javnim preduzećima, kompanijama koje kontroliše država ili kod privatnih poslodavaca.

 

Srbija ima i najreakcionarniji zakon o registraciji političkih partija, koji iziskuje 10.000 potpisa osnivača koji se isto tako plaćaju. I taj zakon je usmeren na onemogućavanja političkog organizovanja prvenstveno komunista ali i radničkog pokreta uopšte. Samo one partije koje ispune diskriminatorske kriterijume, a to su u Srbiji isključivo buržoaske partije, mogu da računaju na finansiranje iz budžeta, tako da je komunistima i na taj način onemogućeno da koriste novčana sredstva potrebna za kampanju. Izborni i zakon o političkim partijama su pravljeni tako da se onemogućava ravnopravno učešće na izborima partijama koje nisu na državnim ili jaslama tajkuna, a to su u prvom redu komunisti.

 

Zbog svega navedenog redakcija “Glasnika” traži da se oba diskriminatorska zakona ukinu i umesto njih donesu nova zakonska rešenja koja bi otklonila sve odredbe koje autentičnim predstavnicima radnog naroda onemogućavaju ustavno pravo da učestvuju na izborima. U prvom redu zahtevamo da se brojka od 10.000 potpisa smanji kao i da se overa potpisa ne naplaćuje.

 

 

 

SAMO SOCIJALIZAM I OBNOVA SSSR-a SPAŠAVAJU RUSIJU

 

 

Ruskog predsednika Vladimira Putina je zbog njegove velike plate, a njenih malih primanja kritikovala jedna siromašna stanovnica Lenjingrada odnosno Sankt Peterburga kako se nakon restauracije kapitalizma i privremenog sloma Sovjetskog Saveza taj grad sada zove.

 

Ta žena, invalid koja ima cerebralni edem, pitala je šefa Kremlja posle jedne svečanosti u bivšoj ruskoj carskoj prestonici kako je moguće živeti u Rusiji s mesečnim primanjima od 10.800 rubalja (oko 157 evra), koliko ona ima. “Mislim da je to vrlo teško”, priznao je Putin, čija je mesečna plata po zvaničnim informacijama veća od 770.000 rubalja (11.215 evra). “Vaša plata verovatno dostiže 800.000 rubalja”, rekla je žena Putinu ispitujući ga o ceni kirije, svakodnevnim potrebama, cenama namirnica, i aludirajući da šef države u stvari ne zna kako žive ljudi, posebno siromašni.

 

Redakcija “Glasnika” podržava kritiku koju je Ruskinja koja teško živi uputila predsedniku Putinu i ističe da je ona sasvim ispravna i da predstavlja osudu eksploatatorskog kapitalističkog društvenog sistema u toj zemlji koji izaziva enormne klasne razlike.

 

Istina je da Putinova administracija ima pravilan stav o presudnom doprinosu Sovjetskog Saveza u slamanju naci-fašističkog zla u Drugom svetskom ratu i podržava pravednu borbu legalnih vlasti Sirije na čelu sa Bašarom al Asadom protiv intervencionizma zapadnog imperijalizma na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama i terorizma islamskih fundamentalista, međutim to ne menja činjenicu da je on na čelu buržoaskih vlasti koje sprovode niz represivnih mera protiv organizovanog radničkog pokreta u Rusiji.

 

Bez obzira što u potpunosti odbacuje štetno delovanje proimperijalističke buržoaske opozicije u Rusiji redakcija “Glasnika” ne može sa druge strane da podrži neoliberalnu ekonomsku orijentaciju  ruskih vlasti na čelu sa Putinom koja je direktno uperena protiv interesa radnog naroda te zemlje.

 

Shodno tome, redakcija “Glasnika”  ističe da samo politika koju sprovode Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF) i Ruska komunistička radnička partija (RKPR-KPSS), odnosno zalaganje za obnovu socijalizma i Sovjetskog Saveza , radnom narodu Rusije može obezbediti bolji i pravedniji život.

 

 

IZRODI SRPSKOG NARODA DALJE RUKE OD MIGRANATA

 

U okviru svoje sramne kampanje bezočno nazvane “Oslobođenje” klerikalno-desničarski Srpski pokret “Dveri” pokrenuo je ksenofobičnu peticiju protiv migranata, lažno tvrdeći da će oni naseliti “prazna srpska sela”.

 

Pripadnici “Dveri” su pokrenule karavan po Srbiji u kojem su vozeći se u brendiranom kamionu prvo posetili Mrčajevce i Čačak. Samo nekoliko dana nakon bestidne kampanje “Dveri” u svoj ksenofobni prljavi obračun sa migrantima krenuli su i ultradesničari iz organizacije “Ne predaji Kosova i Metohije”. Ti besprizorni huligani su se u većoj grupi kretali po Beogradu i pretili usamljenim migrantima sve dok nisu naišli na lokal u kome si migranti okupljaju nakon čega su se udaljili u paničnom strahu kako to ksenofobnim kukavicama i dolikuje.

 

Budalastim tvrdnjama da će migranti “naseliti srpska sela”  “Dveri” Boška Obradovića su potvrdile da sprovode istu politiku kao njihov klero-fašistički idol Dimitrije Ljotić.  Čak i da je ta tvrdnja tačna, mračnjaci iz “Dveri” ne objašnjavaju kako bi to bilo loše za građane Srbije. Sa druge strane, ta tvrdnja je laž jer najveći broj migranata nema nameru da se zadržava u Srbiji koja je tek za nijansu manje siromašnija od zemalja iz kojih dolaze već im je cilj da dođu do razvijenih zemalja Zapada koje su svojom imperijalističkom politikom i izazvale migransku krizu.

 

Budalaste su i pretnje ultradesničara iz redova grupacije “Nema predaje Kosova i Metohije” nevinim migrantima “da upozore svoje zemljake da ne pljačkaju i ne uznemiravaju žene” u istoj onoj meri kao kada bi neko pretio nevinim građanima Srbije “da upozore svoje zemljake da ne pljačkaju i ne uznemiravaju žene”. Sasvim je jasno da “Dveri” i “Nema predaje Kosova i Metohije” ovakve barabske akcije ne sprovode zarad “brige za opstanak sela Srbije i zlodela kriminalaca i silovatelja”, već iz mržnje i predrasuda prema migrantima. Isto tako potpuno je jasno da su oni koji prete migrantima, a na to nemaju nikakvo pravo, ništa drugo do šljam i izrodi srpskog naroda i ideološki istomišljenici ustaša i balista.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da pravdoljubivi narod Srbije dobro zna šta je izbeglištvo  i da ksenofobni provokatori svih boja ne mogu da utiču na gostoprimstvo sa kojim dočekuje one koji su ugroženi i u nevolji. Takođe, “Glasnik” poručuje ksenofobnim barabama da drže svoje ruke dalje od migranata jer će progresivna javnost znati na koji način da ih zaštiti i pomogne im u svakom pogledu.

 

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A