NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 22.11.2018.

SMANJENJE POREZA SAMO U SLUČAJU POVEĆANJA ZARADE ZAPOSLENIMA

Najavljeno smanjenje opterećenja na neto zarade ima smisla samo u slučaju da poslodavci podignu plate zaposlenima a ako to izostane reč će biti o još jednom bestidnom ustupku buržoaskih proimperijalističkih vlasti prema interesima domaćeg i stranog krupnog kapitala.

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković, institucije koju papreno plaćaju građani Srbije a koja ne radi ništa sem što kao papagaj ponavlja antinarodne i antiradničke stavove lihvarske organizacije Međunarodnog monetarnog fonda,  izjavio je da „postoji fiskalni prostor da se u budžetu za narednu godinu smanji opterećenje neto zarada porezima i doprinosima sa 63 na 60 odsto”.  Da je ništa drugo do bezdušna filijala Međunarodnog monetarnog fonda Fiskalni savet Srbije, telo koje što pre trebalo ukinuti i poslati na smetlište istorije,  buržoaskim poslodavcima želi da obezbedi još veće profitne stope, koje stiču eksploatacijom tuđeg rada, nego Vlada Srbije koja je planirala da smanji opterećenja  neto zarada u budžetu za 2019. godine sa 63 na 62 odsto.

Sasvim je jasno da buržoaske vlasti žele da smanje konkretno poresko optereženje ne zarad radnika već zarad poslovnih interesa i veće zarade krupnog kapitala. Takođe, kad god se tako nešto desi buržoaski poslodavci nađu razlog zašto ne mogu da povećaju plate zaposlenima (iako su dotad jadikovali kako je osnovni razlog „veliki“ porez na zarade zaposlenih).

Stoga, Vlada Srbije odmah po smanjenju tog poreskog opterećenja mora da naloži menadžmentu svih preduzeća u kojima je vlasnik da poveća plate zaposlenima i da istovremeno naloži stranim i domaćim privatnim poslodavcima  da učine isto. Svaki drugačiji potez i odbijanje kapitalista da povećaju plate nakon smanjenja poreza na zarade bi predstavljao novi udar na egzistenciju radnog naroda Srbije koji ne bi ostao bez njegovog adekvatnog odgovora.

 

IKEA DALJE RUKE OD EGZISTENCIJE ZAPOSLENIH

Menadžment robne kuće IKEA u Srbiji bahato je najavio otpuštanje 23 radnika uz licemerno i lažno tumačenje kako će ti otkazi navodno biti uvertira za „otvaranje novih radnih mesta u narednim godinama“.

Sasvim je jasno da su najave menadžmenta te multinacionalne kompanije  „obećanje ludom radovanje“ a planirano otpuštanje radnika u sektoru marketinga predstavlja želju za stvaranjem što većeg ekstra profita posle samo godinu dana poslovanja u našoj zemlji.

Redakcija Glasnika podseća da je u avgustu prošle godine Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije protestovala zbog otvaranja robne kuće multinacionalne kompanije Ikea u Srbiji.  Tada je NKPJ navela da švedski buržoaski poslodavac ne dolazi u Srbiju da donese već da odnese kapital koji će ostvariti eksploatacijom naših radnih ljudi zaposlenih u robnoj kući u Bubanj potoku kod Beograda. NKPJ je principijelno protiv postojanja privatnih kompanija u kojima se sprovodi eksploatacija tuđeg rada bez obzira da li je reč o stranim ili domaćin firmama. Drugi razlog zbog kog Ikea ne treba da postoji kao robna kuća u Srbiji je činjenica da je njen osnivač Ingvar Kampard bio član fašističke partije Novi švedski pokret od 1942. do 1945. godine. U redovima te partije koja se insiprisala zločinačkom ideologijom Benita Musolinija bio je od svoje 16 do 19. godine odnosno do sloma naci-fašizma u Drugom svetskom ratu. Dolazak na naše prostore kompanije čiji je osnivač bio istaknuti član fašističke partije je uvreda za sve antifašistički i patriotski orijentisane građane Srbije a zna se koliko je naša zemlja propatila pod naci-fašističkom okupacijom u Drugim svetskom ratu.

Redakcija Glasnika traži od Vlade Srbije da zaštiti 23 svojih građana zaposlenih u IKEA kojima preti otkaz na taj način što će tom buržoaskom poslodavcu uskratiti boravak u Srbiji. Nakon što Ikea napusti našu zemlju redakcija Glasnika od Vlade Srbije očekuje da osnuje robnu kuću i u njoj zaposli svih 416 radnika koje švedska kompanija zapošljava u Bubanj potoku ili da im nađe posao u drugim trgovinskim preduzećima. Naravno u tu cifru mora da se uvrsti i 23 radnika koje IKEA bestidno želi da otpusti.

 

SUSRET KOJI NIJE TREBAO DA SE DESI

Povodom rukovanja i zajedničke fotografije predsednika Rusije Vladimira Putina sa Hašimom Tačijem teroristom i izdajnikom albanskog naroda, Srbije i Jugoslavije u Parizu tokom svečanosti povodom završetka Prvog svetskog rata redakcija Glasnika poručuje da bilo kakvi kontakti sa slugom zapadnog imperijalizma poput Tačija nisu dobri po interese Ruske Federacije podjednako koliko i za interese Srbije.
Bez obzira što takav čin, pod bilo kojim okolnostima nije trebalo da se desi, sasvim je jasno da susret Putina sa budaletinom i krvolokom Tačijem nikako ne znači da Ruska Federacija a posebno veliki ruski narod priznaje takozvanu “nezavisnost” Kosova i Metohije i prihvata okupaciju južne srpske pokrajine od strane NATO imperijalista. Redakcija Glasnika sa ponosom ističe da se drug Genadij Zjuganov, predsednik Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) i Viktor Tjulkin, prvi sekretar Ruske komunističke radničke partije (RKRP), u ulozi predsednika Rusije, nikad ne bi ni susreli ni rukovali sa terorističkim banditom poput separatiste i proimperijaliste Hašima Tačija. Narod Srbije, uključujući tu i živalj sa Kosova i Metohije, u praksi može da prepozna da su mu jedini pravi prijatelji komunisti, kako oni u Rusiji tako i oni u svim drugim delovima sveta.

 

POBEDA KONOVALOVA POKAZATELJ SNAGE KOMUNSITA

Pobeda na izborima za predsednika Republike Hakasije (autonomne republike u sastavu Ruske Federecije) druga Valentina Konovalova, kandidata Komunističke partije Ruske Federacije je još jedan u nizu pokazatelja da snage ruskih komunista jačaju iz dana u dan i da su oni veoma važan i nezaobilazan faktor na političkoj sceni te zemlje.

Podsećanja radi, drug Konovalov je treći izabrani gubernator (guverner) iz redova KPRF. Pre njega su to postali u Orelskoj oblasti Andrej Kličkov a u Irkutskoj oblasti Sergej Levčenko. Takođe, gradonačelnik trećeg grada po veličini u Rusiji, Novosibirska je ćlan te partije Anatolij Lokot. Važno je naglasiti da je Komunistička partija Ruske Federacije druga po broju poslanika u Državnoj dumi (parlamentu Rusije).

Sve nabrojane pobede nisu samo dokaz snage KPRF već predstavljaju i činjenicu da je povratak komunista na vlast u Rusiji neminovnost. Redakcija Glasnika čestita na veličanstvenoj pobedi drugu Konovalovu a sestrinskim partijama u Rusiji, KPRF i Ruskoj komunističkoj radničkoj partij –RKRP  želi puno uspeha u borbi za obnovu socijalizma i Sovjetskog Saveza.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A