NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 22.10.2018.

SPREČEN NACISTIČKI KONCERT NA DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA

      Zahvaljujući brzoj i pravovremenoj intervenciji aktivista Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i drugih antifašista u Beogradu sprečeno je održavanje koncerta neonacističke skinhed organizacije Krv i čast na kome je trebalo da nastupi pet bendova iz Srbije, Nemačke, Švedske i Češke.

Naime, u petak 20.oktobra na dan kada glavni grad Srbije proslavlja  oslobođenje od nacističkog okupatora u Drugom svetskom ratu Antifašistička akcija Novog Sada (AFA NS) je izvestila da neonacisti planiraju da održe koncert u  beogradskom klubu Garaža. Nakon objavljivanja te informacije SKOJ je izdao saopštenje u kome je javnost i medije obavestio o gnusnom pokušaju da se na Dan oslobođenja Beograda na njegovoj teritoriji održi koncert nacističkih bendova.

U saopštenju SKOJ-a je naglašeno da bi održavanje takvog koncerta predstavljalo otvorenu provokaciju i pljuvanje u lice antifašističkim i slobodarskim tradicijama Beograda koji je 20.oktobra oslobođen od nacističke okupacije. SKOJ je javnost obavestio da je organizator koncerta  neonacistička skinhed organizacija Krv i čast Srbija, poznata po tome što su njeni članovi svojevremeno formirali organizaciju “Nacionalni stroj” koja je u međuvremeno zabranjena odlukom Ustavnog suda Srbije. Formalni organizatoor koncerta je Klub 28, odnosno deo Krv i Čast zadužen za priređivanje takvih skupova. Broj 28 u imenu organizatora koncerta predstavlja 2 i 8 slovo abedede na engleskom odnosno početna slova organizacije Krv i Čast (Blood and Honour). Na koncetu je trebalo da nastupe tri neonacistička benda iz inostranstva Code291 iz Švedske, Brainwash iz Nemačke i No Control iz Češle, kao i Kristalna noć iz Kragujevca, nekada “zvanični bend Krv i Čast Srbija” i Iz Revolta “rok protiv komunizma” bend iz Beograda, koji redovno nastupa na tajnim neonacističkim koncertima u Srbiji. SKOJ  je tom prilikom pozvao  nadležne da zaustave skandalozni koncert i grozomornu provokaciju i uvredu za sve one koji su dali svoj život za oslobođenje od naci-fašizma ili su ubijeni od strane protagonista te zločinačke idelogije. Koncert je inače trebalo da bude tajni, kako se antifašisti ne bi organizovali na vreme i protestovali. SKOJ je pozvao sve antifašiste u Beogradu da obaveste policiju o održavanju neonacističkog koncerta odnosno o kršenju zakona Republike Srbije od strane organizatora tog gnusnog skupa.

Nakon što su mediji kontaktirali klub Garaža menadžment tog prostora je odgovorio da “nikakvog koncerta neće biti” i ogradio se od plakata koji pozivaju na tu svirku. Iako se menadžment kluba u javnosti želeo predstaviti  neinformisanim o održavanju neonacističkog koncerta u svom prostoru  reč je o neistini s obzirom da postoji niz dokaza da je direktno povezan sa neonacističkim skinhed pokretom u Srbiji.

Glasnik pozdravlja veliku pobedu SKOJ-a i drugih antifašista u Beogradu i obaveštava  da će pažljivo pratiti i javnost pravovremeno informisati o svim pokušajima  neonacista da organizuju koncerte i druge aktivnosti ali i obelodanjivati imena klubova, bendova i drugih protagonista muzičke scene u Srbji koji sa njima bestidno sarađuju.

 

  SRAMNA ODLUKA VEĆINE U MAKEDONSKOM PARLAMENTU

    Usvajanjem ustavnih promena vladajuća buržoaska proimperijalistička većina u Sobranju izneverila je rezultate nedavno održanog referenduma na kome su se građani Makedonije izjasnili protiv imena “Severna Makedonija” koje nameće nacional-šovinistička grčka buržoazija  kao i protiv pristupanja te nekadašnje jugoslovenske republike imperijalističkim organizacijama poput Evropske unije i NATO.

Posle dogovora vlasti i dela opozicone VMRO-DPMNE i glasanja u parlamentu, i zvanično je omogućena promena imena u “Republika Severna Makedonija” u skladu sa sporazumom iz Prespe, makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.  Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je da je Makedonija uspešnim glasanjem za početak ustavnih promena zakoračila ka zapadnim savezima.

– Makedonija će biti deo EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti a iduće godine će početi proces za EU – izjavio je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu dela poslanika, predsednika parlamenta Taljata Džaferija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

Redakcija Glasnika ističe da izjava buržoaskog proimperijalističkog premijera Zaeva jasno pokazuje da  vlasti u Skoplju ne rade u interesu radnog naroda Makedonije već da isključivo služe interesima zapadnog imperjalizma. Takođe, redakcija Glasnika najoštrije osuđuje drska nastojanja grčke buržoazije u nametanju imena Makedoniji, koje njoj odgovara i kakvo ona smatra da treba da bude.Ti drski nasrtaji, koji predstavljaju tipičan primer mešanja u stvari druge zemlje, dešavali su se i ranije ali je makedonski narod od njih adekvatno i efikasno bio zaštićen u periodu 1945.-1990. godine dok je Socijalistička Republika Makedonija bila federalna jedinica u okviru Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Nakon što je zapadni imperijalizam razbio našu domovinu SFRJ, zarad svojih hegemonističkih interesa a u Makedoniji vlast preuzeli antijugoslovenski i proimperijalistički orijentisani buržoaski nacional-separatisti koji su otcepili Makedoniju od Jugoslavije, te zaštite više nema i makedonoski narod je prepušten na milost i nemilost hirovima grčkog nacional-šovinizma.

Glasnik poziva radničku klasu Makedonije da još jače digne svoj glas protiv težnji da Makedonija pristupi NATO i EU kao i protiv kapitalističke restauracije i zajedno sa svim drugim radnim ljudima Balkana zatraži odlazak NATO trupa iz regiona. Obnova socijalizma i federativne Jugoslavije, koju bi na dobrovoljnoj bazi sačinjavalo šest naroda i njihovih republika, jedino je pravo rešenje u okviru koga Makedoniji niko ne bi mogao da nameće kako treba da se zove i bila bi u potpunosti zaštićena od bilo čijih nacional-šovinističkih nasrtaja .

 

TAJVAN JE KINESKI – STOP ANTIKOMUNISTIČKIM SEPARATISTIMA

Reakcionarne, separatističke i antikomunističke formacije, pristalice nezavisnosti Tajvana, održale su 20. oktobra demonstracije u glavnom gradu, Tajpehu, kako bi” izrazile nezadovoljstvo” odnosom Kine prema ostrvu koje se od nje otcepilo 1949. godine, posle gradjanskog rata, što narodne vlasti u Pekingu opravdano ne priznaju i smatraju separatizmom.

Skup u Tajpehu je organizovala “Alijansa Formoza” što je drugi naziv Tajvana, i pozvala vladajuću Demokratsku naprednu partiju da izmeni zakon o referendumu da bi Tajvanci mogli da glasaju o promeni zvaničnog naziva ostrva iz “Republika Kina” u “Tajvan”. U govoru povodom “dana nacije” 10. oktobra, predsednik Tajvana Cai Ing-Ven obećao je jačanje odbrane. Kina je prekinula kontakte s Caijevom vladom nedugo po njenom stupanju na dužnost pre dve godine i zahteva od otcepljenih ostrvskih vlasti da vrate Tajvan u sastav Kine.

Redakcija Glasnika u potpunosti osuđuje reakcionarne demonstracije separatističkih antikomunista i pruža punu podršku vlastima u Pekingu u sprovođenju politike “jedne Kine” koja podrazumeva vraćanje Tajvana u sastav matice.

 

MASOVNI PROTESTI PROTIV PENZIONIH REFORMI

U organizaciji sindikata u Hrvatskoj, u subotu 20. oktobra, više hiljada ljudi se okupilo u centru Zagreba na protestu protiv predložene reforme penzionog sistema, kojom se predviđa odlazak u starosnu penziju sa 67 godina i penalizacija prevremenog penzionisanja od čak 20,4 odsto za odlazak u penziju pet godina ranije. Proteste je podržala i na njima učestovala Socijalistička partija Hrvatske, prijateljska organizacija NKPJ i SKOJ-a.

Na protestu su bile primetne parole: „Uzimate siromašnima, dajete bogatima“, „Očekujte otpor, tek počinjemo“, „Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare“ i „Mi smo izgradili, vi ste opljačkali“.

 

AMAZON PLJAČKA RADNIKE

Multinacionalna kompanija Amazon, koja se nalazi pod velikim pritiskom napokon je na sva zvona objavila povećanje cene najniže satnice na 15$. To je samo urađeno u pojedinim državama SAD. U zaostalim državama, kao što su Južna Karolajna i Kentaki, na primer, povećanje satnice će biti neznatno.

Mesecima su se radnici žalili da se od njih traži nemoguće, da je odnos izrabljivaćki, da su povrede na radu česte i mnogobrojne. Ozloglašeni Amazon tako slabo plaća svoje radnike da većina njih nema dovoljno za hranu, stan i lekara, pa mora da od države traži pomoc.

Zakon profita koji vlada u SAD uzrok je ovako bednom položaju zaposlenih. Za razliku od Evrope, gde su zaposleni u ovoj kompaniji masovno ućlanjeni u sindikalne organizacije koje štite njihove interese, u SAD to nije slućaj. Radnicima je jasno da im nema boljitka bez udruživanja snaga. Jasno im je da Amazon neće ništa preduzeti da poboljša uslove rada i smanji pritisak, ukoliko se ne ujedine ne samo međusobno nego i sa potrošačima, korisnicima usluga ove kompanije, te tako stvore front pritiska i združenim snagama postignu boljitak.

Ova naizgled velika pobeda, zapravo i nije pobeda jer 15 dolara po satu nije ništa u SAD! Bezmalo 80% radnika sa punim radnim vremenom u SAD, sa satnicom od 15 dolara jedva sastavlja kraj s krajem. Od toga 71% grca u dugovima. Većina nije u stanju da izdvaja za zdravstveno osiguranje ili za svoj krov nad glavom. U SAD 1% građana živi kao bubreg u loju, dok ostatak na ivici propasti!

Solidarnost sa radnicima Amazona!

 

PRERANA SMRT DRUGA XOANA NOYE

Pridružujemo se bolu koji je pogodio venecuelanske revolucionare.

Xoano Noje je bio izvanredni čovek, mladi borac i radnik koji se istakao kao internacionalista, zamenik ministra spoljnih poslova Venecuele, osnivač i predstavnik za međunarodne odnose omladine Ujedinjene socijalističke partije Venezuele (JPSUV).

Bio je neumoran u svojoj borbi za odbranu Venecuele na međunarodnoj sceni, uvek iznoseći istinu zemlje koja je odlučila biti slobodna, suverena i nezavisna.

Saosećamo se sa porodicom i prijateljima. Šaljemo im naše najiskrenije saučešće!

Neka mu je večna slava!

 

STUDENTI U NJUJORKU NAZVALI KISINDŽERA RATNIM ZLOČINCEM

Desetak studentskih grupa organizovalo je protest nazvan „Bez ratnih zločinaca na Njujorškom univerzitetu“, kako bi osudili bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera i njegovu ulogu u oblikovanju američke politike prema Čileu, Kambodži I Vijetnamskom ratu. Kisindžer je držao govor na „Sternovoj biznis školi“ Njujorškog univerziteta na 45. godišnjici primanja Nobelove nagrade za mir.

Demonstranata su na transparentima napisali: „osudite Kisindžera“ i „ratni zločinac“. Oni su se okupili ispred zgrade u kojoj je Kisindžer držao govor, navod list njujorških studenata.

Neki od demonstranata su uspeli da se infiltriraju među publiku, koja je mogla samo uz pozivnice prisustvovati događaju na kojem je Kisindžer govorio o svojoj diplomatskoj karijeri. Njegov govor je prekidan nekoliko puta uvredama. Obezbeđenje je izvodilo one koji su prekidali govor.

„Ti si odgovoran za smrt hiljade Latinoamerikanaca, uključujući i moje bliske rođake“, viknuo je jedan od studenata, pre nego što je „udaljen“.

Drugi je nazvao Kisindžera „ratnim zločincem“ I optužio ga za genocid, a zatim I da je „isti kao I nacisti“ I da su mu „krvave ruke“.

„Zaslužili ste da odgovarate za ratne zločine I zločine protiv čovječnosti. Zaslužili ste da idete u zatvor I istrunete u paklu“,vikao je još jedan student na bivšeg američkog diplomatu.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A