NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 22.07.2019.

DAN USTANKA NARODA CRNE GORE

 

U subotu 13. jula slobodoljubivi narod Crne Gore proslavio je Dan ustanka protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

 

Nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru o pružanju otpora okupatoru, koja je donesena u Stijeni Piperskoj , 13. juna 1941. godine buknuo je u Crnoj Gori Trinaestojulski ustanak, koji je bio akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma. Taj ustanak je istovremeno bio i početak socijalističke revolucije koja se sprovodila paralelno sa narodno-oslobodilačkom borbom i zajedno sa drugim bratskim jugoslovenskim narodima završene herojskom pobedom nad okupatorom i formiranjem nove socijalističke domovine Jugoslavije.

 

Danas, 78 godina kasnije Crna Gora se nalazi pod vlašću buržoaskog proimperijalističkog režima Mila Đukanovića koji je zajedno sa DOS-ovskim reakcionarima u Srbiji po nalogu svojih gazdi iz Vašingtona i Brisela razbio prvo Saveznu Republiku Jugoslaviju a kasnije i zajedničku državu, dva oka u glavi, Srbiju i Crnu Goru. Proimperijalistički režim Mila Đukanovića je naneo veliku sramotu slobodoljubivom narodu Crne Gore učlanivši je u udarnu vojnu pesnicu zapadnog imperijalizma NATO, alijansu odgovornu za razbijanje naše socijalističke domovine SFRJ, zločinačku agresiju na SR Jugoslaviju (u kojoj je bombardovana ne samo teritorija Srbije već i Crne Gore i ubijani njeni građani) i okupaciju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.Buržoaski režim Mila Đukanovića teži svim silama da Crnu Goru uvede u imperijalističku tamnicu naroda Evropsku uniju čiji je jedini cilj da bogati budu još bogatiji a siromašni još siromašniji.  Buržoaski režim Mila Đukanovića je servis krupnog eksploatatorskog stranog i domaćeg kapitala koji je radni narod Crne Gore zavio u crno.

 

Redakcija Glasnika slobodoljubivom narodu Crne Gore čestita junački praznik Dan ustanka i poziva ga da se ujedini u borbi potiv članstva u NATO i EU, buržoaskog proimperijalističkog režima Mila Đukanovića, eksploatacije stranog i domaćeg krupnog kapitala i za obnovu zajedničke države dva oka u glavi, Srbije i Crne Gore i naše socijalističke domovine Jugoslavije.

 

 

SOLIDARNOST SA GRUDININOM, DALJE RUKE OD ZADRUGE “LENJIN”

Ruske buržoaske vlasti nastavljaju sa svojim bezočnim pritiskom na Pavela Grudinjina, koji je 2018. godine kao kanidat Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) na izborima  za predsednika Rusije osvojio drugo mesto iza Vladimira Putina dobivši milion glasova.

 

Pavel Grudinjin je direktor zadruge „Lenjin“, poslednjeg opštenarodnog  poljoprivrednog poduzeća u Rusiji koje se nalazi u blizini Moskve. Sve ostale farme su uništene, a njihova zemlja podeljena na parcele i prodana oligarsima za izgradnju njihovih poslovno-stambenih centara na kojima basnoslovno zarađuju.  Nakon što je preživeo privremeni slom SSSR-a, grozomorni proces  privatizacije 90-ih, 1995. godine kolektiv zadruge koja postoji više od 100 godina odlučuje da je registruje kao zatvoreno deoničarsko društvo . Grudinjin je  postao direktor preduzeća  koja je zahvaljujući kompetentnom menadžmentu i socijalističkim metodama vođenja farme postala uspešna, socijalno orijentisana i finansijski nezavisna celina čiji su prihodi korišćeni za podizanje plata radnika, prihoda penzionera,  modernizaciju proizvodnje i poboljšanje životnih usloba stanovnika zadruge.

 

Danas zadruga zapošljava oko 300 radnika, od kojih gotovo svi sa svojim obiteljima žive u naselju koje je preduzeće podiglo za svoje zaposlene.  Postoje škole i vrtići u kojima deca obrazovanje dobijaju potpuno besplatno. Troškovi smeštaja u radničkom naselju su veoma povoljni, sa velikim popustima u stanarini za porodice sa decom. Stanovnici svoj kolektiv opisuju kao “teritoriju društvenog optimizma”. Reč je o “ostrvu socijalizma” usred mora kapitalističkog bezakonja. Taj uspešni kolektiv nedavno je naišao na niz problema koje mu stvaraju oligarski i njima servilni buržoaski režim.

 

Naime, nakon zapaženog nastupa Grudinjina na predsedničkim izborima prošle godine njegova popularnost kao političara i uspešnog rukovodioca stalno raste što se buržoaskim vlastima ne sviđa ni malo. Takođe, farma se nalazi nedaleko od Moskve i njeno zemljište bi moglo biti odlično mesto za izgradnju vikendica. U tom cilju pokušaji oligarha da  zaplene  zemljište kolektivnih poljoprivrednih dobara dramatično su se intenzivirali.

 

Zadruga “Lenjin” uz podršku KPRF odoleva pritiscima krupnog kapitala i njemu servilnih buržoaskih vlasti. Buržoaska administracija grada Vidnoje na čijoj teritoriji se nalazi zadruga “Lenjin” podlo, klevetnički i potpuno neosnovano optužila je Grudinina za “finansijske malverzacije”.Lažno optužujući Grudinina oligarsi žele da preuzmu zadrugu, likvidiraju je i iskoriste poljoprivredno zemljište za izgradnju nekretnina. To što bi 300 radnika i članovi njihovih porodica ostali bez krova nad glavom i zaposlenja buržujske pohlepnike uopšte ne zanima.

 

U mnogim gradovima Rusije organizovane su protestne akcije sa ciljem da spreče uništenje zadruge „Lenjin“ na kojima ne učestvuju samo komunisti već celokupna progresivna javnost zemlje.

 

Redakcija „Glasnika“ pruža bezrezervnu podršku drugu Pavelu Grudininu i Komunističkoj partiji Ruske Federacije a buržujskim vlastima i oligarsima poručuje dalje ruke od zadruge „Lenjin“!

 

NATO KRVNIK VOLTERS NIJE DOBRODOŠAO

 

Vrhovni komandant NATO u Evropi Amerikanac Tod Danijel Volters posetio je Beograd i tom prilikom sastao se sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije.Volters je Srbiju posetio “u okviru turneje obilaska komandi i kancelarija NATO u zemljama Evrope i atlantskog regiona”.

 

Redakcija “Glasnika” sa gnušanjem osuđuje sramnu posetu visokog predstavnika NATO, udarne vojne pesnice zapadnog imperijalizma kao i ponizni i servilni stav buržoaskih proimperijalističkih vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem prema toj zločinačkoj organizaciji koja je razbila našu socijalističku domovinu SFR Jugoslaviju, bombardovala Saveznu Republiku Jugoslaviju i pod okupacijom drži južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju. NATO  sprovodi teror nad slobodoljubivim zemljama, narodima i pokretima širom sveta zarad prljavih i gramzivih interesa multinacionalnog kapitala. Zbog svega navedenog predstavnici NATO nisu dobrodošli u Srbiju.

 

Redakcija “Glasnika” zahteva od vlasti u Srbiji da odmah prekinu svaku saradnju sa NATO, svetskim teroristom broj 1. i dušmaninom naroda Srbije i Jugoslavije. To podrazumeva zabranu organizovanja zajedničkih vojnih vežbi, prelaska teritorije Srbije ili korišćenje iste za NATO intervencije, zabranu učešća Vojske Srbije u operacijama koje predvode NATO, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, održavanje bilo kakvih pro-NATO seminara i konferencija, itd. Takođe, redakcija “Glasnika” odbacuju sve lobističke aktivnosti političkih partija, nevladinih organizacija i pojedinaca koji agituju za učlanjenje Srbije u NATO.

 

Redakcija našeg lista zahteva da okupatorske trupe NATO odmah napuste teritoriju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije i njen momentalni povratak u sastav matice Srbije.

 

 

PROLETERSKI BEDEM ZAUSTAVIO IZVRŠITELJSKU MAFIJU

 

Redakcija “Glasnika” sa oduševljenjem pozdravlja hrabre i istrajne radnike Fabrike reznog alata u Čačku koji su po 18 put sprečili privatne sudske izvršitelje u pratnji policije da preuzmu pogon “Kuglična vretena”.

 

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić izjavio je da je policija pokušala da uvede izvršitelje u posed zamenom brave i vrata, što radnici nisu dozvolili. On je dodao da sudski izvršitelji više od godinu dana pokušavaju da naplate dug FRA od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 5,7 miliona dinara.

 

Đelić je pozvao republičkog pravobranioca da zaštiti državnu imovinu, jer, kako je rekao, država je većinski vlasnik FRA sa 57, 6 odsto kapitala, a pogon “Kuglična vretena” je rešenjem Ministarstva odbrane od strateškog značaja za odbrambenu industriju.U tom rešenju, koje je Ministarstvo odbrane drugi put izdalo u aprilu 2018. godine i važi naredne tri godine, navodi se da je pogon za proizvodnju kugličnih vretena FRA “privredni subjekt od posebnog strateškog značaja za odbrambeni sistem Srbije”. Đelić je osudio postupanje Privrednog suda u Čačku koji “šalje sudske izvršitelje, kažnjava radnike koji brane svoju imovinu i ne štiti interese države”.  – Privredni sud u Čačku je 20. juna ponovo kaznio novčanom kaznom od po 10.000 dinara 42 radnika FRA zbog ometanja sudskih izvršitelja da uđu u posed fabričkog pogona, a onda je te kazne zamenio zatvorskim kaznama, jer ih nismo platili u roku od pet dana, što je nedopustivo. U slučaju neplaćanja kazni one mogu da se prinudno naplate oduzimanjem od plate, što sud nije učinio – rekao je Đelić. FRA, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine. U fabrici je zaposleno 560 radnika.

 

Redakcija “Glasnika” zahteva od nadležnih u državi da hitno regulišu dugovanja FRA za koja radnici te fabrike nisu odgovorni niti zbog toga treba da bude ugrožena njihova egzistencija. Sudski organi su dužni odmah da opozovu odluke i ovlašćenja data privatnim izvršiteljima da vrše atake na državnu imovinu koja je od strateškog značaja za odbrambenu industriju. Isto tako sudski organi su dužni da odmah ukinu nepravedne i ničim izazvane zatvorske kazne za 42 radnika FRA koji brane imovinu svoje fabrike.

 

Redakcija “Glasnika” poziva progresivnu javnost da pruži bezrezervnu podršku zaposlenima fabrike FRA koji se suprotstavljaju samovolji i kabadahijskom ponašanju gramzivih privatnih izvršitelja.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A