Nedeljni pregled vesti iz zemlje i sveta sa klasnih pozicija – 20. 08. 2018.

 

Obustaviti tender za prodaju RTB Bor

U ponedeljak  20. avgusta tenderska komisija če otvoriti ponude sedam kompanija zainteresovanih za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Nakon toga tenderska komisija će odlučiti koje od njih će ostati u konkurenciju za strateško partnerstvo sa jednom od najznačajnijih  srpskih firmi. Kako mediji izveštavaju među potencijalnim kupcima RTB Bor se nalaze neke ruske, kineske i turske kompanije kao i domaće poput firme Red metal u vlasništvu srpskog kapitaliste Milana Popoviča.

Ko god od njih kupi RTB Bor to će predstavljati nenadoknadivu štetu po interese Srbije i otimačinu imovine koju su decenijama stvarali naši dedovi i očevi. Bez obzira da li će  kupac biti većinski ili manjinski vlasnik  preduzeća imaće sva upravljačka prava. To značai da će moći da otpušta rudare, da im smanjuje plate a profit će umesto u državnu kasu ići u privatne džepove.  Tenderom za privatizaciju RTB Bor buržoaski proimperijalistički režim Aleksandra Vučića pokazuje svu pogubnost sopstvene antinarodne neoliberalne orijentacije.

Redakcija Glasnika zahteva od nadležnih da odmah zaustave tenderski postupak za  prodaju RTB Bor. Taj rudnik mora da ostane u vlasništvu države  a na njegovo čelo nadležni treba da postave profesionalni menadžment a ne nesposobne partijske kadrove. Na taj način će se omogućiti nesmetano funkcionisanje tog preduzeća, njegov izlazak na “zelenu granu” i inkasiraće se sredstva potrebna zdravstvu, školstvu i za socijalne potrebe. Dužnost progresivne  javnosti je da digne svoj glas portiv sprovođenja tendera za prodaju RTB Bor  i PKB i zatraži hitno poništavanje stečaja u pančevačkoj Azotari.

 

Umro poslednji proglašeni general JNA

Penzionisani general-major Enes Taso, poslednji oficir JNA koji je dobio generalski čin i jedan od teško ranjenih u napadu na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, umro je u 72. godini, u nedelju, 12. avgusta.

Kao visoki oficir JNA Taso je službovao u Sarajevu gde je teško ranjen u maju 1992. godine na začelju kolone JNA u Dobrovoljačkoj ulici mučki napadnute od strane separatističkih i petokolonaških  proimperijalističkih jedinica “Teritorijalne odbrane BiH”.  Tokom višemesečnog lečenja u Sarajevu drug Taso je, ostajući veran zakletvi, odbio da napusti JNA i pređe u redove izdajnika Jugoslavije pod komandom proimperijalističkog separatističkog režima Allije Izetbegovića.

Enes Taso je rođen 1946. godine u Prijepolju, Vojnu akademiju završio je 1968 godine, kasnije i Komandno-štabnu akademiju i Školu operatike, penzionisan je kao teški ratni vojni invalid i živeo je u Pančevu, za čijeg je počasnog građanina proglašen 2016. godine. Obavljao je dužnosti od komandira voda do komandanta 51. mehanizovane brigade u Pančevu, na čijem čelu je bio kada je početkom devedesetih dejstvovala na prostoru Hrvatske nakon pobune proimperijalističkog antikomunističkog separatističkog rukovodstva  na čelu sa Franjom Tuđmanom.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade “22. decembar” za izvanredno rukovođenje i komandovanje i drugim vojnim priznanjima.

Povodom smrti general-majora Enesa Tasa održan je komemorativni skup u sredu, 15. avgusta u Velikoj sali Skupštine grada Pančeva. Taso je sahranjen u sredu, 15. avgusta  na Novom groblju u istom gradu.

Slava velikom rodoljubu, braniocu jugoslovenske domovine, časnom i hrabrom general –majoru Jugoslovenske narodne armije drugu Enesu Tasi!

 

Makartistička retorika Američkog “ambasadora”

“Ambasador” Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi  izjavio je da “pretnje i retorika iz dana komunizma moraju da prestanu”.

Svojim lupetanjem “ambasador” Delavi demonstrirao je sramni makartistički odnos imperijalista iz Vašingtona prema komunističkoj ideologiji i snagama progresa.  Delavi nije nikakav “ambasador” jer Kosovo nije država već je reč o teritoriji južne srpske pokrajine koja je od 1998. godine pod okupacijom  zapadnog imperijalizma  nakon zločinačke agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju.  Njegova izjava je još jedno u nizu svedočanstva da Vašington nije nikakav “prijatelj” Srbije i da taj imperijalistički centar moći u potpunosti  priznaje “nezavisnost” Kosova, podržava okupaciju južne srpske pokrajine i marionetske separatističke albanske vlasti u Prištini zarad pljačkaških interesa  krupnog kapitala.

Istinski mir i slobodu srpski i albanski narod će doživeti tek onog trenutka kada se NATO okupacija Kosova i Metohije okonča a južna srpska pokrajina vrati u okrilje matice Srbije.

 

Primitvni antikomunizam Viktora Orbana

Mađarski premijer Viktor Orban želi da zabrani upotrebu petokrake. Nakon što su u toj zemlji svojevremeno doneta zakonska rešenja koja zabranjuju komunističke simbole, buržoaski reakcionarni premijer Orban se sada okomio i na slavni antifašistički i komunistički simbol crvenu zvezdu petokraku.

Zbog njegovog primitivnog antikomunizma na udaru se potpuno ironično našla i jedna od najvećih kapitalističkih korporacija holandski proizvođač piva Hajeneken. Naime, Orbanova desničarska stranka Fides priprema zakon kojim će biti zabranjeno svako komercijalno propagiranje petokrake, a na udaru će se najviše naći Hajneken, čiji je prepoznatljiv logo upravo crvena zvezda. Mađarski zakon predviđa kaznu od 6,5 miliona evra ili dve godine zatvora za sve koji će koristiti petokraku.

Zabrana komunističkih simbola je direktan napad na progres i predstavlja strah mađarske vladajuće buržoazije od borbe radničke klase za socijalnu pravdu i protiv imperijalizma. Isti slučaj je sa buržoazijama u Litvaniji, Letoniji, Ukrajini, Poljskoj i Rumuniji koje su se opredelile za isti čin. Orbanovo insistiranje da se zabranom obuhvati i petokraka predstavlja uvredu za sve antifašiste i atak pre svega na slavnu Crvenu armiju koja je dala odlučujući i najveći doprinos u slamanju kičme naci-fašizmu u Drugom svetskom  ratu. Sa pravom se incijativa desničarskog Fidesa može smatrati i jednom vrstom neprihvatljivog istorijskog revizionizma. Orban bi trebalo da uči iz istorije i da zna da su svi oni koji su se suprotstavili crvenoj zvezdi  kao dičnom antifašističkom i komunističkom simbolu završili na smetlištu istorije, i da iz toga izvuče zaključak gde će svoje mesto naći i njegove sramne i primitivne tendencije.

 

FB cenzuriše Tl Sure

Društvena mreža Fejsbuk je po drugi put u poslednjih nekoliko nedeleja obrisala stranicu venecuelanske TV stanice TL SURE na Engleskom jeziku. TL SURE  je levičarski i antiimperijalistički globalni medij, koji na objektivan način informiše javnost o političkim događajima koji se odvijaju širom sveta. Takođe, ova medijska kuća ima i edukativan karakter, jer promoviše revolucionare, progresivne mislioce i istinske borce za slobodu koji su se kroz istoriju borili za bolji svet.

TL SURE je postao konkurent globalnim medijskim kućama u rukama imperijalizma. TL SURE je postao trn u oku propagandnoj imperijalističkoj mašineriji. TL SURE daje objektivni prikaz situacije i informiše javnost o događajima širom sveta. Stoga, nekoliko miliona ljudi prati ovu stranicu I koristi ovu informativnu agenciju kao izvor informacija.

Ta činjenica je zasmetala imperijalističkoj propagandi I bez ikakvog navedenog razloga ova stranica je izbrisana sa FB-a drugi put u nekoliko nedelja. FB, koji je propagandni instrument imperijalizma, pokušava da cenzuriše TL SURE I na taj način spreči javnost da dođe do objektivnih informacija. Redakcija GLASNIK-a se solidariše sa TL SURE I zahteva od FB-a da prekine sa sramnom cenzurom!

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A