NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 18.04.2021.

ODLAZAK DIČNOG SINA AMERIČKOG NARODA

 

U svom domu u naselju Menhetn u Njujorku u 93. godini umro je veliki antiimperijalista, progresivni advokat i dični sin američkog naroda Remzi Klark.

 

Klark je bio lider antiratne organizacije Međunarodni akcioni centar koja se protivi intervencijama i pritiscima zapadnog imperijalizma širom sveta. Ta organizacija u svojoj borbi tesno sarađuje sa komunistima i drugim levičarskim snagama. Klark će ostati zapamćen po tome što je najviše rangirani predstavnik američke administracije koji je nakon okončanog službovanja postao kritičar politike koju sprovodi rukovodstvo Sjedinjenih Američkih Država.

 

Ministar pravosuđa SAD bio je od 1967. do 1969. Kao ministar, nadzirao je donošenje zakona “Fair Housing Act”, niza zakona protiv diskriminacije u stanovanju i zapošljavanju i protivio se smrtnoj kazni. Vremenom je postao protivnik američkih vojnih intervencija u inostranstvu, od Vijetnama do Iraka. Klark je tokom svoje karijere bio i pravni savetnik bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Bio je veliki prijatelj progresa i jedan od najvećih Amerikanaca u istoriji te države.

 

Redakcija “Glasnika” izražava iskreno saučešće porodici, Međunarodnom akcionom centru i progresivnoj javnosti Sjedinjenih Američkih Država. Slava  velikom sinu američkog naroda i antiimperijalističkom borcu Remzi Klarku!

 

 

 AMBASADORA ŠIBA PROTERATI IZ SRBIJE

 

Ambasador  imperijalističke Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine “kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu”.

 

„Svestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN o pokretanju vojne akcije. Ali neka odluka je morala da bude doneta, cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid“, rekao je Šib za Radio-televiziju Vojvodine. Šib je kazao da je bombardovanje „bilo veoma teško za Srbiju, ali da ne bi trebalo zaboraviti da se nije tek tako desilo“.„Problem je bio pronaći rešenje za Kosovo, prethodno su primenjena sva diplomatska sredstva“, dodao je nemački ambasador.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da izjava ambasadora Šiba predstavlja grozomornu laž te da je potpuno sramotna i besprizorna. Humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji izazvala je zločinačka agresija udarne pesnice zapadnog imperijalizma, NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Ta agresija, u kojoj su terorističke jedinice takozvane “Oslobodilačke vojske Kosova” korišćene kao NATO pešadija, pokrenuta je zarad pljačkaških i ekspanzionističkih ciljeva zapadnih multinacionalnih kompanija i kapitalističkih hegemonističkih centara moći u Vašingtonu, Londonu i Briselu. Agresija NATO na SR Jugoslaviju je pokrenuta mimo odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, čime je postala banditski čin, a nakon njenog završetka zapadne imperijalističke zemlje su okupirali južnu srpsku pokrajinu, Kosovo i Metohiju. Objektivni krivac za humanitarnu katastrofu i sve ratne zločine počinjene na Kosovu kao i na teritoriji cele SR Jugoslavije je zapadni imperijalizam i njegova udarna vojna pesnica, NATO.

 

Redakcija “Glasnika” od nemačkog ambasadora Šiba očekuje izvinjenje zbog sramne izjave koju je dao a od nadležnih u Srbiji da momentalno bude proteran iz naše zemlje!

 

 

STROGO KAZNITI NAPADAĆE NA DAŠKA MILANOVIĆA

 

Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu vodi se postupak protiv tri osobe osumnjičene za napad na novosadskog radio voditelja i pevača antifašističkog pank benda Red Union, Daška Milinovića, među kojima su dvojica napadača i jedan osumnjičen za podstrekavanje.

 

Za podstrekavanje na nasilničko ponašanje osumnjičen je M.E. (31) iz Beograda koji je po navodima tužilaštva dvojici osumnjičenih U.S. (25) i N.K. (24) iz Surčina ponudio novac za napad na voditelja, a oni se terete za nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Jedan od osumnjičenih napadača na radijskog voditelja N.K. je u bekstvu i za njim se intenzivno traga, dok su drugi napadač U.S, i osumnjičeni za podstrekavanje M.E. uhapšeni u petak i oni su saslušani u tužilaštvu.

 

„Osumnjičenima U.S. i N.K. stavlja se na teret da su u petak 16. aprila, u Novom Sadu, u jutarnjim časovima ispred Osnovne škole ‘Vasa Stajić’ prišli novinaru i voditelju Dašku Milinoviću, te ga je U.S. poprskao biber-sprejom u lice, dok mu je N.K. zadao tri udarca metalnom palicom u levu podlakticu, usled čega je Milinović lakše povređen“. Nakon saslušanja, Osnovni sud u Novom Sadu osumnjičenom U.S. odredio je pritvor zbog bojazni da bi ostankom na slobodi mogao da nastavi krivična dela, a M.E. i zbog mogućeg uticaja na svedoke i saizvršioce.

 

Redakcija “Glasnika” izražava solidarnost i podršku pevaču Red Uniona Dašku Milanoviću. Potpuno je jasno da je jedini razlog bezočnog i drskog napada njegov antifašistički angažman, kao i da nasilnici moraju da dobiju zaslužene kazne zbog nedela koje su izvršili.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A