NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 17.03.2019.

SRPSKI I HRVATSKI NACIONAL – ŠOVINISTI NA ISTIM TALASNIM DUŽINAMA

 

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS), odbili su da osude skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu.

 

Podsećanja radi, Ravnogorski pokret je nedavno održao u Višegradu skup povodom obeležavanja godišnjice hapšenja izdajnika srpskog naroda i Jugoslavije, osvedočenog kvislinga i sluge naci-fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića, što je izazvalo gnušanje progresivne javnosti.

 

Činjenica da SNSD i SDS nisu osudile skup banditske organizacije kakva je Ravnogorski pokret jasno demonstrira desničarsku nazadnost, četništvo, nacional-šovinizam, antijugoslovenstvo i antikomunizam tih stranaka.  Ovo nije prvi put da te dve buržoaske  partije demonstriraju reakcionarne stavove. Razumljivo je zbog čega i HDZ BiH nije želeo da osudi skup cirkuzanata iz redova Ravnogorskog pokreta. Kao nacional-šovinistička, desničarska, buržoaska, antijugoslovenska i antikomunistička stranka HDZ pravilno prepoznaje četnike kao prirodne saveznike svojih ideoloških prethodnika koji su zajedno bežali pred nastupanjem slavnih partizanskih jedinica i Crvene armije u Drugom svetskom ratu. Ti njihovi ideološki prethodnici, a istovremeno saveznici četnika u bežanju su oni nad čijom “nesrećnom sudbinom” kukaju svake godine u Blajburgu.  Ovakav pakt srpskih i hrvatskih nacional-šovinističkih desničara jasno pokazuje da su i jedni i drugi lažni zaštitnici interesa svojih naroda i da su spremni zajednički da deluju zarad svojih reakcionarnih ciljeva.

 

Samo bratstvo i jedinstvo tri jugoslovenska naroda u Bosni i Hercegovini, Muslimana, Srba i Hrvata ih može sačuvati od mržnje i zla koje donose nacional-šovinisti iz redova sva tri naroda a sve to rade u interesu zavojevačkih interesa zapadnog imperijalizma koji tu bivšu jugoslovensku republiku drži pod okupacijom još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.  Bratstvo i jedinstvo tri jugoslovenska naroda u BiH će u punom sjaju biti obnovljeno u borbi za socijalnu pravdu koja ne poznaje nacionalne, već samo klasne podele. To podrazumeva i obnovu naše socijalističke domovine SFRJ. koja je  razbijena od strane zapadnog imperijalizma odgovornog za krvavi bratoubilački rat. U BIH neće postojati istinska sloboda dok okupatorske NATO trupe ne odu sa ove teritorije.

 

 

 PUTEVE U SRBIJI GRADI ISKLJUČIVO STRANI KAPITAL

 

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima američko-turskog konzorcijuma  Behtel-Enka i finansijskih institucija U. S. EXIM Bank, OPIC, Bank of America i UK Finance, sa kojima je razgovarao o realizaciji projekta Moravski koridor.

 

Vučić je rekao da očekuje da izgradnja koridora počne u najkraćem roku, odnosno već u trećem kvartalu ove godine, do kada je neophodno završiti projektnu dokumentaciju i eksproprijaciju. Tokom susreta, predsednik je razgovarao sa predstavnicima finansijskih institucija i o modelima finansiranja ovog projekta, očekujući najpovoljnije uslove kreditiranja.

 

Vučić je dodao da je paralelno sa izgradnjom Moravskog koridora u planu i opremanje tri industrijske zone duž autoputa od Pojata do Preljine, koji je od strateškog značaja za Srbiju, s obzirom na to da spaja koridore 10 i 11.

 

Sastanku su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot, ambasador Velike Britanije Denis Kif, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar finansija Siniša Mali.

 

Razgovori Vučića sa predstavnicima  stranog konzorcijuma, međunarodnih finansijskih organizacija i diplomatama imperijalističkih zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije jasno pokazuju da buržoaske vlasti u Srbiji nastavljaju sa svojom pogubnom i antidržavnom politikom da izgradnju putne infrastruktire u zemlji prepuštaju krupnom kapitalu iz inostranstva umesto da te poslove obavljaju domaće firme. Naime, putarski projekti u Srbiji se potpuno pogrešno finansiraju iz stranih kredita što omogućava finansijeru nametanje uslova po kojima građevinske radove obavljaju kompanije iz  zemlje odakle dolazi i na taj način ubiraju ogroman profit koji iznose iz Srbije. Domaća putarska preduzeća dobijaju beznačajne podizvođačke radove na tim projektima. Na taj način se u potpunosti uništava domaća građevinska operativa i dovodi u neravnopravan i podređen položaj sa stranim kompanijama. I takva nakaradna antidržavna i antinarodna politka se sprovodi i pored toga što stručna javnost ističe da to ne treba raditi jer su naša građevinska preduzeća u potpunosti osposobljena da kvalitetno i na vreme, čak i bolje od konkurencije iz inostranstva, obave poslove tog tipa.  Kada bi naša preduzeća dobijala poslove na velikim infrastrukturnim projektima mogla bi bez problema da isplaćuju zarade zaposlenima i da zapošljavaju nove radnike. Takođe, profitirala bi i država jer bi se znatna sredstva slila u državni budžet kroz poreze. Drugi način na koji aktuelna ali i sve prethodne buržoaske vlasti u poslednjih 19 godina uništavaju domaća građevinska preduzeća je njihova privatizacija.  Neka preduzeća su na taj način potpuno likvidirana nakon što su privatni vlasnici iz njih isisali sav kapital.

 

Umesto privatizacije građevinskih preduzeća država bi trebalo da bude njihov vlasnik . Na čelo tih preduzeća potrebno je postaviti stručnjake a nikako nesposobne kadrove vladajućih buržoaskih stranaka kao što nakaradno čine proimperijalističke vlasti. Predvođena iskusnim profesionalcima i kada bi dobijala poslove na velikih infrastrukturnim projektima naša građevinska preduzeća mogla bi bez problema da isplaćuju zarade zaposlenima ali i da zapošljavaju nove radnike. Takođe, profitirala bi i država jer bi se znatna sredstva slila u budžet kroz poreze i dividende.

 

 

JAJE ZA JAJAJRU FREJZERA ANINGA

Australijski senator, pripadnik ekstremne desnice Frejzer Aning jedva je obuzdan nakon što je udario mladića koji ga je gađao jajetom u znak protesta zbog izjave tog senatora protiv muslimana, dan posle napada na dve džamije na Novom Zelandu.

 

Aning je momka koji je niži i slabiji od njega mučki udario nakon čega su pripadnici njegovog obezbeđenja kukavički, što je fašistima i svojstveno, u stilu deset na jednog, skočili na zemlji protiv njegove volje i držali demonstranta koji je opravdano iskazao bes protiv bljutavih i sramnih Aningovih izjava koje vređaju muslimansku veru. Aning je inače poznat po antiimigrantskim izavama i na čelu je ultradesničarske Konzervativne nacionalne partije.

 

Rasistički šljam poput Aninga, buržoaski političari poput Trampa i Orbana kao i globalni desničarski mediji glavni su objektivni krivci za nedela i zločine poput onog koji se nedavno desio na Novom Zelandu kada je pomahnitali neonacista otvorio vatru iz automatskog oružja u dve džamije. Jedan od načina za sprečavanje takvih odvratnih događaja je konstantna borba protiv svih oblika fašizma, rasizma, ksenofobije i ultradesničarske propagande. Sa onima koji se inspirišu fašizmom, najvećim zlom u istoriji čovečanstva,  nema razgovora i ubeđivanja, već takve tendencije kao opasnost po čovečanstvo i slobodu treba sankcionisati zakonski ali i na svaki drugi način.

 

 

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA VENECUELE POSETIO SRBIJU

 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić susreo se sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Horheom Areasom, koji je boravio u poseti Srbiji.

 

Redakcija Glasnika koristi ovu priliku da poželi dobrodošlicu i pozdravi druga Horhea Areasa, predstavnika progresivne vlade bratske Venecuele. Takođe, redakcija Glasnika pozdravlja i pruža podršku lideru Bolivarske revolucije i legitimnom predsedniku Venecuele drugu Nikolasu Maduru. Redakcija našeg lista pruža bezrezervnu podršku slobodoljubivom i ponosnom narodu Venecuele u borbi protiv intervencije zapadnog imperijalizma na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama i pete kolone koju predvodi osvedočeni reakcionar Huan Gvaido.

 

Na kraju, redakcija Glasnika zahvaljuje drugu Areasu i Bolivarskoj Republici Venecueli zbog odbijanja da prizna lažnu državu Kosovo i sprečavanju da marionetske proimperijalističke separatističke vlasti u Prištini budu primljene u Interpol i Unesko. Redakcija Glasnika pozdravlja prijateljstvo naroda Venecuele i Srbije i svojski radi na njegovom svakodnevnom jačanju.

 

 

VENECUELANCI MARŠOM PROSLAVILI POBEDU PROTIV SABOTAŽE

Venecuelanci su na ulicama njihovog glavnog grada Karakasa marširali u znak pobede nad sabptažom koja je organizovana širom zemlje kako bi se zaustavilo snadbevanje električne energije. Revolucionarni narod se mobilisao kako bi pokazao podršku bolivarskoj vladi I odbacio američke napade protiv njihovog demorkatski izabranog lidera.

 

Podsećanja radi, proimperijalističke snage u Venecueli su organizovale sajber napad u hidroelektrani Simon Bolivar, sa željom da izazovu nezadovoljstvo u narodu zbog nedostatka električne energije. Progresivna Vlada Venecuele je brzo sanirala tu sabotažu, a narod je još jednom iskazao svoju lojalnost progresivnoj vladi I predsedniku Nikolasu Maduru.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A