NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 16.05.2021.

SOCIJALIZAM STIGAO NA MARS DA TU I OSTANE

 

Kineska svemirska letelica uspešno je sletela na površinu Marsa, čime je Kina postala treća zemlja, nakon Sovjetskog Saveza i SAD koja je spustila rover na Mars, ali druga koja je to uspešno uradila pošto je veza sa sovjetskom sondom na žalost izgubljena nekoliko sekundi nakon sletanja.

 

Tajnven-1 spustio je rover na deo Marsa poznat kao Utopija Planitia, i postao prva kineska svemirska letelica na Crvenoj planeti, izvestila je državna novinska agencija Sinhua. Kineski predsednik drug Si Ðinping uputio je tim povodom čestitku svima koji su uključeni u ovu istorijsku misiju. Roveru Džurong, nazvan po starom bogu vatre, trebalo je oko 17 minuta da rasklopi svoje solarne panele i antenu i pošalje signale zemaljskoj kontroli udaljenoj više od 320 miliona kilometara ,a njegov zadatak je da proučava tlo i atmosferu planete.

 

Kina je 2019. godine postala prva zemlja koja je spustila sondu na malo istraženu dalju stranu Meseca, a u decembru prošle godine je na Zemlju donela kamenje sa Meseca, što je prvi put neko učinio od sedamdesetih godian prošlog veka. Peking planira i druge ambiciozne projekte koji uključuju i uspostavljanje svemirske stanice do 2022. godine.

 

Redakcija “Glasnika” sa ponosom naglašava da je uspešno sletanje na Mars druge letelice iz socijalističke zemlje jasan pokazatelj dominacije tog društvenog sistema nad prevaziđenim kapitalističkim.  Takođe, naša redakcija od srca čestita Narodnoj Republici Kini na istorijskom uspehu a  roveru Džurong želi uspešno istraživanje i što duži rad na Crvenoj planeti!

 

 

ANTIPATRIOTSKI ČIN DODIKOVE VLASTI

 

Tokom sramne agresije izraelskih snaga na Gazu Palata Republike Srpske u Banjaluci osvanula je u bojama zastave okupatora palestinske zemlje i naroda.

 

Zvaničnici Republike Srpske su saopštili da taj gest predstavlja “znak solidarnosti Republike Srpske sa državom Izrael povodom eskalacije nasilja na Bliskom istoku”. I zidine starog grada u Trebinju osvetljene su bojama zastave Izraela.

 

Takav potez vlasti Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, jasno ilustruje njenu kako nepravednu tako i antipatriotsku orijentaciju. Potez proimperijalističkih buržoaskih vlasti Republike Srpske je nepravedan jer vlast u Izraelu bespravno drži pod okupacijom Palestinu i njen slobodoljubivi narod. Takođe, buržoaske proimperijalističke vlasti u Tel Avivu su objektivni i jedini krivac zbog najnovije eskalacije nasilja koja odnosi ljudske živote i stvara ogromnu materijalnu štetu.

 

Potez vlasti Republike Srpske je antipatriotski jer ona u sukobu ne samo da podržava stranu koja nije u pravu nego i deluje protiv interesa Srbije, koju zvanična Banjaluka, sa punim pravom, smatra maticom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Naime. poznato je da je Izrael priznao razbijanje naše socijalističke domovine, SFR Jugoslavije od strane zapadnog imperijalizma. Isto tako je poznato da su ne samo bosanskohercegovački Srbi, već i svi ostali van Srbije, živeli u jednoj zajedničkoj državi, kakva je bila socijalistička Jugoslavija, i da je upravo u njoj srpsko nacionalno pitanje bilo najbolje i najpravednije rešeno. Važno je naglasiti da Izrael nikada nije hteo da prihvati ambasadora Savezne Republike Jugoslavije u znak podrške politici zapadnog imperijalizma na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama prema zemlji koja je predstavljala nukleus za ponovo ujedinjenje jugoslovenskih naroda u zajedničku državu.

 

Na kraju, Dodikova vlast se pravi nevešta i buržoasku vlast Izraela naziva svojim “saveznikom” iako zna da je ta država priznala nezavisnost  “države Kosovo”, i na taj način pokazala da prihvata okupaciju južne srpske pokrajine od strane NATO, udarne vojne pesnice zapadnog imperijalizma. Tim činom je pokazala da ne poštuje kako Srbiju tako ni Republiku Srpsku već da poslušnički sledi politiku zapadnog imperijalizma na čelu sa SAD.

 

Iz svega izrečenog lako se dolazi do dva važna zaključka. Prvi je da vlast Izraela pod okupacijom drži slobodoljubivi palestinski narod na šta nema pravo. Drugi je da je Milorad Dodik ma kako se lažno predstavljao ništa drugo do proimperijalista i antipatriota.

 

 

PRODAJA VREDNIH BANJA U BESCENJE

 

Za uvredljivo nisku cifru od svega 1,84 miliona evra preduzeće FMO Ekonom iz Ušća kod Kraljeva kupilo je Matarušku i Bogutovačku banju. Novi vlasnik, koji se ujedno i jedini prijavio za ovu licitaciju, bavi se proizvodnjom metalnih ormara i drugog kancelarijskog nameštaja od metala.

 

FMO Ekonom postao je vlasnik tri hotela, isto toliko vila i restorana, dva depadansa, kao i objekata starih i novih kupatila i sve pokretne imovine privrednog društva „Mataruška i Bogutovačka banja doo“ koje je prodato iz stečaja.

 

Reč je o hotelima „Termal“ i „Žiča“ u Mataruškoj banji i „Mineral“ u Bogutovačkoj banji. „Termal“ je najveći, prostire se na 6.303 kvadrata, „Mineral“ ima 3.045 kvadrata, dok u hotelu „Žiča“ banji pripada treći sprat objekta površine od 400 kvadrata. Tri vile u Mataruškoj banji su površine nešto veće od hiljadu kvadrata. Kupovnom, novi vlasnik je dobio i pravo korišćenja izvora i termalnih voda u Mataruškoj i Bogutovačkoj banji.

 

Prodajom ove dve banje iz stečaja buržoaska proimperijalistička Vlada Srbije nastavlja sa svojom pogubnom politikom privatizacije opštenarodne imovine koju su decenijama stvarali naši očevi i dedovi. Po ko zna koji put pokazuje da je servis interesa domaćeg i stranog privatnog kapitala a ne radnog naroda Srbije. Takođe se da jasno videti sva pogubnost bespotrebnog i nakaradnog teranja firmi u stečaj samo da bi ih po bagatelnoj sumi kasnije mogli otkupiti domaći i strani tajkuni.

 

Stoga redakcija “Glasnika” od nadležnih u Srbiji zahteva momentalno obustavljanje procesa privatizacije Mataruške i Bogutovačke banje kao i ukidanje stečaja proglašenog u tim preduzećima. Te dve banje treba da nastave da posluju kao državna preduzeća a svi radnici koji su ostali bez posla nakon proglašenja stečaja da se vrate na svoja radna mesta.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A