NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 16.04.2019.

ZRENJANINSKI PAORI NA UDARU KRUPNOG KAPITALA

 

Više od 1000 hektara najbolje banatske crnice ostaće neobrađeno ove godine, a sve zbog nezakonitih, uzurpatorskih težnji krupnog kapitala. Ovakvo stanje, nezapamćeno u poslednjih 100 godina, direktna je posledica sukoba zrenjaninskih seljaka protiv privatnih prehrambenih kompanija i njihovih slugu iz redova pokrajinske i gradske vlasti. Ovo je samo pokazatelj da je kapitalizam ušao u poslednji, rušilački stadijum, u kojem on postaje gori od svih ratova, okupacija, sankcija i gladnh godina.

 

Pomenuti sukob počeo je pre godinu i po dana, kada su antinarodni odbornici Skupštine grada Zrenjanina doneli sramnu odluku da blizu 3500 hektara obradivog zemljišta daju u tridesetogodišnji zakup kompanijama Tenis, Food planet i Farmer 023 V&M. Ovakav potez izazvao je gnev zrenjaninskih paora koji su u više navrata protestovali ispred Skupštine grada, iznevši zahtev da pomenuta zemlja bude data u zakup njima, običnim seljacima, a ne kapitalističkim robovlasnicima. Oni su prošle godine pokrenuli tužbu protiv grada, a pravosnažna presuda Upravnog suda doneta je u njihovu korist.

 

Uprkos presudi, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ponovo je doneo odluku da najkvalitetnije zrenjaninske njive da na korišćenje kompaniji Food planet. Na tu odluku ponovo su se žalila udruženja poljoprivrednika. Dok se čeka presuda blizu 1000 hektara zemlje stoji neobrađeno. Iz Udruženja poljoprivrednika Banata navode da je ovakvo postupanje Ministarstva poljoprivrede prema prirodnim resursima krajnje neodgovorno, te da će banatski paori na listu zahteva dodati i smenu ministra Branislava Nedimovića. Čelnici kompanije Food planet izjavili su da ne žele da rizikuju i ulažu novac u zemljište koje možda neće moći da koriste. Oni su najavili investicije u iznosu od 3 miliona evra u proizvodnju i preradu sojine sačme, te zapošljavanje 30 do 50 ljudi.

 

Ovakvo ponašanje gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti još jednom potvrđuju činjenicu da domaći političari ne rade u interesu radnog naroda, već isključivo krupnog, robovlasničkog kapitala. Zrenjaninska zemlja, na kojoj dokazano najbolje uspeva suncokret, daje se na korišćenje buržujskim zemljoposednicima za proizvodnju soje sumnjivog porekla i kvaliteta. Gradskim i pokrajinskim vlastima ni na kraj pameti nije da pomognu domaćim poljoprivrednicima, koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Dok domaća poljoprivreda svakodnevno propada, velike količine zemlje, ali i novca namenjenog za subvencije, poklanjaju se stranim kompanijama. Jasno je da ovakvi postupci nisu ništa drugo do svesno uništavanje srpskog seljaka i predstavljaju uvod u njegovo porobljavanje od strane krupnih veleposednika.

 

Došlo je vreme da zrenjaninski paori pruže odlučan otpor i zaustave rasprodaju narodne zemlje. Jasno je da bilo kakva prodaja ili davanje u zakup domaće zemlje stancima nanosi veliku štetu državi i narodu i kao takva mora u potpunosti biti zabranjena. SKOJ-Zrenjanin poziva paore da se svim mogućim sredstvima izbore za pravo na korišćenje zemlje koja im pripada! Takođe, zrenjaninski skojevci pozivaju radnike da pruže punu podršku paorima u ostvarivanju njihovih klasnih interesa, koji se podudaraju sa interesima samog proleterijata! Vreme je da jednom za svagda isteramo investitorske lopove iz Zrenjanina i Srbije i konačno preuzmemo vlasništvo nad našom zemljom i našim fabrikama.

 

FABRIKE RADNICIMA, ZEMLJA SELJACIMA!
RADNICI I SELJACI, UJEDINITE SE!

 

 

PRIVATNICI OTIMAJU VODU

 

Privatne firme ”Zilio” i ”Sinerteh”, inače vlasnici zrenjaninske fabrike vode, obustavile su dana 04.04.2019. rad na prečišćavanju vode, zbog, kako navode, problema sa mehaničkim zagađenjem. Direktor firme Sinerteh Nenad Obradović navodi da su ovo problemi u fazi probnog rada za koje investitor nije odgovoran. On obećava da će problemi biti rešeni do kraja juna, kada je zvaničan rok za puštanje vode u zrenjaninska domaćinstva.

 

Ovakav odnos prema problemu sa kojim se Zrenjaninci suočavaju već 15 godina samo je još jedan pokazatelj činjenice da buržoasku vlast u Zrenjaninu ne interesuje poboljšanje životnih uslova svojih sugrađana, već isključivo obezbeđivanje profita svojim kapitalističkim gospodarima. Već i sama izgradnja fabrike predstavljala je antinarodnu delatnost, s obzirom na činjenicu da je, uprkos tada važećim zakonima, poverena privatnim kompanijama. Jasno je da ovakvi postupci nisu ništa drugo do privatizacija gradskih vodenih resursa, te kao takvi predstavljaju korak ka ukidanju vode kao opšteg dobra. Umesto jeftine i dostupne pijaće vode, Zrenjaninci će za svaku čašu popijene vode plaćati velike svote novca ne gradu, već vlasnicima fabrike iz redova buržoazije. Onog trenutka kada pijaća voda konačno poteče iz zrenjaninskih česmi, počinje porobljavanje svih Zrenjaninaca od strane buržuja kojima je fabrika poverena.

 

Jedino ispravno rešenje ovog višegodišnjeg problema jeste raskidanje svih ugovora sa privatnicima i preuzimanje svih poslova oko uvođenja pijaće vode od strane grada. Skoj-Zrenjanin zahteva hitnu nacionalizaciju svih vodnih resursa na teritoriji grada, kao i same fabrike vode! Dužnost grada je da, umesto što daje velike subvencije buržujima, svoja sredstva usmeri ka poboljšanju života svojih građana.

 

Voda Zrenjanincima, napolje s buržujima!

 

 

VELIKI USPEH KOMUNISTA NA STUDENTISKIM IZBORIMA U GRČKOJ

 

KP Grčke, Studentski izbori u Grčkoj- Komunisti na drugom mestu, sa povećanjem glasova za 20 i više procenata.

Izbori za mesta u studentskim parlamentima univerziteta i tehničkih instituta u Grčkoj održani su 10. aprila 2019. godine. Na ovim izborima su učestvovale studentske organizacije koje podmladak omladinskih organizacija političkih partija u zemlji.

 

Hiljade studenata je glasalo u svojim sindikatima kako bi izabrali svoje predstavnike u studentskim parlamentima, u godini koja je obeležena izbornim bitkama koje imamo pred nama (evropski izbori, regionalni i lokalni izbori 26.5 i opšti izbori koji će biti održani pre oktobra), ali i restrukturiranjem koje je ubrzano unapredila vlada SIRIZE u visokom obrazovanju,spajanjem institucija, većoj diferencijaciji diplomiranih studenata i diploma, kontinuiranom nedovoljnom finansiranju, komodifikaciji obrazovanja, itd.

 

Na ovim izborima, “PANASPOUDASTIKI”, studentska platforma koju podržava Komunistička omladina Grčke (KNE) i Komunističku partiju Grčke (KKE), zauzela je drugo mesto, sa 23,29% (11,510 glasova) na univerzitetima i 20,89% (2.115 glasova) na tehničkim institutima.

 

Novo jačanje “PANASPOUDASTIKIJA” je značajan odgovor koji studenti daju anti-narodnoj politici vlade i EU, kao i fenomenima degradacije studentskih organizacija, pokušaju da ih raspusti,a to je cilj buržoaskih partija.
Karakteristično je i to da je grupacija vladajuće “leve” partije SIRIZE ponovo dobila veoma nizak procenat (1,3% na univerzitetima i 1,5% u tehničkim institutima).

 

“PANSPOUDASTIKI” je zauzeo prvo mesto u desetinama studentskih parlamenta širom zemlje, a trebalo bi napomenuti da mnoge studentske organizacije, u kojima su komunisti imali jake osnove prethodnih godina, koordiniraju svoje aktivnosti u okviru “Studentskog fronta Borbe”(MAS).

Sekretar Centralnog komiteta KNE-a, Nikos Ambatielos, u svojoj izjavi masovnim medijima istakao je, između ostalog: “Radikalna pozicija jača među studentima, nešto što se mora izraziti i u izbornim borbama u narednom periodu putem jačanja KKE-a svuda.

Oni studenti koji su podržavali listu “PANSPOUDASTIKI”, kao i mnogi drugi koji su zabrinuti za svoju budućnost imaju veliku priliku: oni mogu dati odgovor na kapital i EU, na vlade i partije koje su u njihovoj službi i planu. Za njihovu budućnost, podržavajući liste KKE na evropskim izborima i liste “Narodnog skupa” na lokalnim i regionalnim izborima.

 

“PANSPOUDASTIKI” se pojavljuje kao najjača sila u desetinama studentskih parlamenata širom zemlje. Ohrabrujuće je da je blok studentskih sindikata koji uzima i koji će preuzeti pitanje vojnog regrupisanja studentskog pokreta u svoje ruke ojačan. Što će unaprediti i ojačati liniju sukoba protiv vlada, EU i kapitala. Ova borbena sekcija studentskih sindikata, koju izražava Studentski front borbe, je nada da se raspadanje i degeneracija u studentskom pokretu može okončati. ​​”

 

 

KOMUNISTIČKA PARTIJA SUDANA PODRAŽAVA BORBU PROTIV DIKTATURE

 

Nakon tri dana protesta u kojem je učestovala pola miliona Sudanaca koji su okružili sedište armije u glavnom gradu, antinarodni režim na čelu sa Omar el Bašarom je zbačen. Hiljade demonstranata su hrabro koračali marširajući do sedišta armije. Uvidevši obruč koji su demonstranti napravili oko sedišta vojske. hiljade mladih oficira i vojnika su se pridružili masama vršeći pritisak na generale i el bašarevu družinu kako bi predali moć narodu.

 

Vojska je objavila vanredno stanje i policijski čas između 22 časa i 4 časa ujutru. Istovremeno, ministar odbrane general Avad Muhamed Ahmed bin Auf objavio je raspuštanje nacionalne skupštine, lokalnih organa vlasti, kao i suspenziju ustava.

 

Pad dugogodišnjeg diktatora Omara el Bašira uzrokovan je teškom ekonomskom situacijom u zemlji, koja je bogata naftom. Epilog drame u Sudanu, koja je počela još sredinom decembra prošle godine, okončana je svrgavanjem Omar el Bašira (na vlasti od 1989) koji se nalazi u kućnom pritvoru. Bašir, koji je nekada nosio čin feldmaršala, domogao se vlasti 1989. godine, nakon vojnog udara i Sudan je pretvorio u vojnu diktatoru.

 

Vojno veće želi da u naredne dve godine nadgleda tranziciju vlasti. No, narod odbija da se povinuje odlukama vojske, jer narod Sudana želi stvarnu demokratizaciju društva, a ne da jedna diktatura bude smenjana drugom. Komunisti poručuju da je prvi korak urađen, odnosno da je dikatorski predsednik smenjen, ali da sad se narod zalaže za fer i poštene izbore. Ovo bi trebalo da označi početak novog perioda u nekada teritorijalno najvećoj afričkoj državi, koja se od okončanja dugogodišnjeg građanskog rata i proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana 2011. suočava sa teškom ekonomskom situacijom.

 

Sudan je pod vlašću Omara el Bašira prošao kroz teške trenutke, i političke i ekonomske. Zatim, sukobi u provinciji Darfur, gde su provladine milicije, poznate kao džandžavidi, vršile masakre nad nemuslimanskim stanovništvom uzrokovali su međunarodnu izolaciju Baširovog režima i optužnicu za genocid pred međunarodnim krivičnim sudom.

 

Međutim, gubitak Južnog Sudana odneo je Kartumu bogate prihode od nafte. U decembru su vlasti donele nepopularne mere, koje je diktirao MMF. Između ostalog, hleb je poskupeo 70 odsto, kao i druge životne namirnice, ukinute su neke subvencije, što je izvelo narod na ulice. Građani se sa ulica nisu sklonili sve do danas.
Protesti koje su započeli studenti u prestonici Kartumu 19. decembra prošle godine, a kojima se nedugo potom pridružila moćna cehovska organizacija Udruženje poslovnih ljudi Sudana, koja okuplja profesionalce raznih zanimanja (lekare, inženjere itd), doživeli su kulminaciju u ponedeljak 8. aprila.

 

Rano ujutru toga dana, snage bezbednosti i provladine nezvanične milicije pokušale su rasture demonstrante koji su kampovali ispred zgrade Generalštaba. Osim što su bacile suzavac, probaširove snage bezbednosti su i pucale na demonstrante, ubivši 14 ljudi. Koristile su i snajperiste koji su bili raspoređeni na zgradama prekoputa Generalštaba.
Masovno krvoproliće izbegnuto je intervencijom mlađih vojnih oficira koji su pustili demonstrante u kompleks Generalštaba, nakon čega je vojska izašla na ulice. Usledio je raspad sistema i Bašir je oboren sa vlasti.
Nakon pritiska snaga Slobode i Promena u čijoj platformi je uključena i KP Sudana, vojska je bila primorana da izvrši državni udar i smeni antinarodnu vlast i diktatorski režim. Narod i mase se ne povlače sa ulica, jer neće da dozvole da se jedna diktatura zameni drugom. Komunistička partija sudana je poručila: “ revolucija do konačne pobede!”

 

 

ODMAH VRATITI NA POSAO OTPUŠTENOG LIDERA SINDIKATA

 

Više stotina radnika „Zastava oružje” u Kragujevcu stupilo je u štrajk upozorenja i obustavilo proizvodnju na jedan sat u znak podrške predsedniku fabričkog Samostalnog sindikata Draganu Iliću, koji je odlukom direktora Mladena Petkovića otpušten sa posla.

 

Ilić nije mogao da se obrati radnicima koji su protestovali u fabričkom krugu, pošto mu je, takođe odlukom direktora, zabranjen ulazak u fabriku. Protest kragujevačkih oružara nisu mogli da prate ni novinari zbog obezbeđenja „Zastava oružja” koje je blokiralo fabričku kapiju.

 

Podršku Iliću, kome je dat otkaz zbog toga što se u dva navrata nije „čekirao” prilikom izlaska iz fabrike, pružili su i predstavnici tridesetak sindikalnih organizacija iz Kragujevca i Srbije, koji su konferenciju za novinare održali ispred upravne zgrade „Zastava oružja”. Navodeći da je odluka o raskidu ugovora o radu sa Ilićem doneta kako bi se sputale aktivnosti jednog od najorganizovanijih i najaktivnijih sindikata u zemlji, predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić najavio je da će u ponedeljak, ukoliko direktor Petković do tada ne povuče odluku o otkazu, radnici „Zastava oružja” stupiti u generalni štrajk.

 

Dragan Ilić je otpušten sa posla zato što se u dva navrata nije prijavio da napušta fabrički krug u toku radnog vremena. Prvi “propust” je napravio maja prošle godine, u jeku višenedeljnog štrajka zaposlenih, a drugi put se nije „čekirao” na fabričkoj kapiji krajem prošle sedmice, kada je sa predsednikom Samostalnog sindikata Ljubisavom Orbovićem išao na sastanak sa direktorom Petkovićem. – Nisam bitan ja, nego fabrika i radnici, a imamo informacije da je dokapitalizacija „Zastava oružja”, to jest privatizacija, već gotova stvar – rekao je Ilić na konferenciji za novinare ispred upravne zgrade preduzeća.

 

Redakcija Glasnika izražava solidarnost sa otpuštenim sindikalcem Ilićem i zahteva od menadžmenta fabrike da on odmah bude vraćen na posao. Takođe, redakcija Glasnika od države, koja je vlasnik fabrike, traži da na adekvatan način kazni direktora Petkovića zbog njegove bezočne i nepravedne odluke. Potpuno je jasno da je jedini razlog za ovaj besmislen otkaz ( Ilić je oba puta u krug fabrike ulazio ne kao zaposleni koji ide na svoje radno mesto već kao najavljeni član sindikalnih pregovaračkih delegacija) to što se sindikat kome je na čelu protivi privatizaciji fabrike. Dodatni efekat ove grozomorne odluke direktora Petkovića je da pokuša da zaplaši zaposlene i poljulja njihovu odlučnost i želju da zaštite fabriku i spreče njenu privatizaciju, čiji bi logičan epilog bio otpuštanje velikog broja radnika zarad profita novog privatnog gazde.

 

Redakcija Glasnika poziva sve sindikalne centrale, radničke organizacije i progresivnu javnost da se solidarišu sa otpuštenim radničkim tibunom Draganom Ilićem, zatraže da on odmah bude vraćen na posao i dignu svoj glas protiv reakcionarnog pokušaja privatizacije fabrike “Zastava oružje” u Kragujevcu.

 

IZDAJNIK LENIN MORENO UKINUO AZIL ASANŽU

 

Izdajnik ekvadorskog naroda, predsednik Lenin Moreno, koji je dobio izbore na osnovu antiimperijlističke platforme, ukinuo je azil Džulijanu Asanžu nakon čega je on uhapšen od strane britanske policije nakon 7 godina provedenih u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Prema saopštenju policije, osoblje ambasade zvalo je policiju i predalo Asanža britanskim vlastima. Tokom hapšenja, Asanž je ponavljao reči: “MORAMO PRUŽATI OTPOR”.

Džulijan Asanž je postao trn u oku Zapadnog imperijalizma i SAD, jer je njegov sajt Vikiliks objavio brojne dokumente o njihovim tajnim operacijama protiv neposlušnih režima, koji nisu hteli da dovedu svoje zemlje u vazalni odnos prema lihvarskim instuticijama krupnog kapitala kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka. Ovaj sajt je objavio i brojne afere koje dovode u spregu korumpiranost brojnih režima širom sveta koji su insturumenti SAD i Zapadnog imperijalizma, odnosno njihovoj direktnoj vezi sa krupnim kapitalom, CIA i mnogim drugim malverzacijama koje su otvorile oči javnosti, srušivši mit o borbi za “demokratiju i ljudska prava.” Džulijan Asanž se sklonio u Ambasadu Ekvadora zbog lažne afere u kojoj je optužen za silovanje, jer se plašio da će biti izručen vlastima SAD, koje bi mu sudile za špijunažu zbog objavljivanja poverljivih informacija.

 

Kad je postalo očigledno, da je izdajnik Moreno odbacio politiku levičarskog, progresivnog i antiimperijlističkog, bivšeg predsednika Ekvadora Rafaela Korere, Asanž je objavio skandale u koje je uključen ovaj korumpirani izdajnik. On je veliki deo državnog novca prebacio na privatne račune njegove porodice u druge zemlje i tako je oštetio sopstveni narod. Takođe, Moreno je postao jedan od najvernijih saveznika Trampove administracije i počeo da sprovodi neoliberlane reforme zbog čega se održavaju svakodnevni protesti u ovoj zemlji. Prema direktivi Vašingtona i Londona, Moreno je oduzeo azil Asandžu, nakon čega je on jutros uhapšen.

 

Naša redakcija se solidariše sa Džulijan Asanžom i zahteva njegovo puštanje na slobodu odmah!

 

 

KOMUNISTI U RUSIJI RASKRINKALI OLIGARHA OLEGA DERIPASKU

 

U Moksvi, ispred sedišta kompanije “Bazični element” u vlasništvu ruskog oligarha i tajkuna Olega Deripaske, Komunistička partija Ruske federacije je organizovala protest u znak podrške njenom lideru drugu Genadiju Zjuganovu, protiv koga je tajkun podneo tužbu.

 

Naime, oligarh Oleg Deripaska (poznat pod nadimkom kralj aluminijuma) je podneo tužbu protiv lidera komunista, jer je drug Zjuganov zahtevao da parlament sprovede istragu o finansijskim malverzacijama Deripaske, koji je stratešku industriju aluminijuma predao u ruke stranog krupnog kapitala. Zbog navodne uvrede časti i dostojanstva, Oleg Deripaska je podneo tužbu protiv Genadij Zjuganova i traži odštetu od milion rubalja.

 

Komunisti su na samom mitingu poručili da Deripaska skloni ruke od druga Zjuganova. Oni takođe zahtevaju momentalnu nacionalizaciju aluminijumske industrije i da se Deripaska izvede na sud i oduzme mu imovina koju je stekao pljačkom radnog naroda Rusije.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A