NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 15.11.2020.

USPEŠAN REZULTAT KOMUNISTA NA AMERIČKIM IZBORIMA

 

Član Politbiroa Centralnog komiteta Partije komunista Sjedinjenih Američkih Država drug Kristofor Helali je na izborima za Predstavnički dom Kongresa SAD održanim 3.novembra u svojoj izbornoj jedinici osvojio 3.345 glasova odnosno jedan odsto od izašlih birača, čime je ostvario odličan rezultat.

 

Po broju osvojenih glasova drug Helali je na petom mestu od ukupno sedam kandidata koji su nastupili na izborima u toj jedinici. Mesto u Predstavničkom domu Kongresa sa najvećim brojem glasova osvojio je kandidat Demokratske stranke Piter Velš sa 67,6 odsto osvojenih glasova. Drug Helali je na izborima nastupio kao kandidat Partije komunista SAD u državi Vermont sa parolom  “okončaj ratove – glasaj za komuniste”.

 

Partiju komunista SAD su formirali pripadnici Komunističke partije SAD nezadovoljni njenim kursom, između ostalog i bezrezervnom podrškom buržoaskoj Demokratskoj stranci. Kristofor Helali je prvi komunistički kandidat na nacionalnom izbornom  nivou u poslednjih više od 25 godina i prvi komunista čije je ime bilo na glasačkom listiću u Vermontu od 1984. godine kada je kandidat američkih komunista za predsednika države bio njen tadašnji predsednik Gas Hol a za potpredsednicu legendarna aktivistkinja za prava Afro-Amerikanaca Anđela Dejvis.

 

Redakcija “Glasnika” čestita drugu Kristoforu Helaliju na izuzetno uspešnom nastupu na izborima i ostvarenom rezultatu. To je veliki podstrek za dalju uspešnu borbu za interese radnog naroda koju sprovodi Partija komunista SAD.

 

 

 

BOLNE POSLEDICE PRODAJE JAT-a

 

Avio kompanija Er Srbija je 10. novembra obavestila sve zaposlene da će biti ponuđen program dobrovoljnog odlaska uz otpremnine. Radnici su takođe obavešteni da će od decembra do marta plate biti smanjene, a koliko zavisiće od platnog razreda zaposlenih.

 

U planu je da Er Srbija smanji broj zaposlenih za 20 odsto što znači da bi bez posla ostalo oko 300 radnika. U obrazloženju zaposlenima koje je Er Srbija poslala uz obaveštenje o programu dobrovoljnog odlaska, navodi se da je kompanija osam meseci sprovodila racionalizaciju poslovanja i smanjivala troškove kako bi odgovorila na globalnu krizu u avio saobraćaju i da navodno više nije u stanju da podnese tako visok nivo troškova.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je reč o sramnoj nameri poslovodstva Er Srbije, nekadašnjeg JAT-a, koja je u većinskom vlasništvu kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Težnja Etihada da otpusti oko 300 zaposlenih još je podlija ako se zna da Vlada Srbije iz budžeta namerava da pomogne rad Er Srbije sa oko 150 miliona evra.

 

Potpuno je jasno da je jedini cilj otpuštanja radnika u Er Srbiji, uz dobijanje nepovratne pomoći od države, da se održi i po mogućstvu čak poveća visoka profitna stopa privatnog poslodavca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je potpuno neprihvatljivo i redakcija “Glasnika” očekuje od države Srbije kao manjinskog vlasnika avio kompanije Er Srbija da se suprotstavi bezočnoj odluci Etihada i da spreči otpuštanje zaposlenih u nacionalnoj avio kompaniji što bi ugrozilo egzistenciju njihovih porodica u toku trajanja epidemije korona virusa.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je namera da se otpusti oko 300 zaposlenih posledica štetne privatizacije JAT-a, čime je Srbija izgubila vlasništvo nad nacionalnom avio kompanijom koja bi mogla da joj donosi značajan profit. Shodno tome, naša redakcija zahteva da Vlada Srbije odmah raskine kupoprodajni ugovor sa Etihadom o prodaji JAT-a i ponovo preuzme puno upravljanje nacionalnom avio kompanijom.

 

 

 

NEDOPUSTIVA OTPUŠTANJA U KOMPANIJI “CUTOMBEL”

 

Iako je od Srbije dobila subvencije u iznosu od 7.200 evra po radnom mestu, austrijska kompanija “Cumtobel”,  koja u Nišu od 2018. proizvodi LED rasvetu , već je otpustila deset radnika, a pred otkazom je još njih pedesetak.

 

Radi se o kadrovima iz Sektora za instalacije elektronske rasvete, koji se bavi izvozom. Na ostale se vrši pritisak da potpišu sporazumni raskid i dobiju otpremninu od po 150.000 dinara, što je znatno manje od novca koji je kompanija dobila iz budžeta Srbije. Kada je fabrika otvarana bilo je planirano da se u njoj, do 2021. godine, zaposli 1.100 ljudi, od kojih 280 na pozicijama inženjera.

 

Redakcija “Glasnika“ od Vlade Srbije zahteva da strogo sankcioniše austrijskog privatnog poslodavca zbog ostavljanja građana Srbije bez posla u jeku epidemije korona virusa čime se ugrožava egzistencija njihovih porodica. Takođe, naša redakcija zahteva od menadžmenta kompanija “Cumtobel” da momentalno poništi svoju sramnu odluku i da sve otpuštene radnike vrati na posao i odustane od otpuštanja drugih, kako je planirano.

 

Ovaj, kao i mnogi drugi slični slučajevi, jasno pokazuje besmislenost orijentacije Vlade Srbije da subvencioniše radna mesta stranom i domaćem krupnom kapitalu. Na taj način ne samo da veliki profit odlazi iz zemlje i sliva se u privatne džepove već se ne ostvaruje ni osnovna namera da se na duže staze nađe posao građanima Srbije. Shodno tome republička Vlada je dužna da prestane sa davanjem novca iz budžeta u te svrhe i da ih preusmeri u programe socijalne zaštite i pronalaženja stabilnog posla za građane Srbije.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A