NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 14.09.2020.

JEDINO KOMUNISTIČKA PARTIJA KINE MOŽE INTEGRISATI RAZLIČITE ETNIČKE GRUPE

 

Kina mora da izgradi “neosvojivu tvrđavu” kako bi očuvala stabilnost na Tibetu, zaštitila nacionalno jedinstvo i obrazovala mase u borbi protiv separatizma.

 

To je izjavio kineski predsednik, drug Si Ðinping na sastanku viših zvaničnika Komunističke partije.

 

Na sastanku viših zvaničnika Komunističke partije o budućnosti vladavine na Tibetu, kineski predsednik, drug Si Ðinping je pohvalio dosadašnja postignuća i nadležne zvaničnike, ali je istakao da je potrebno uložiti više napora kako bi se obnovilo i osnažilo jedinstvo u regionu.

 

Političko i ideološko obrazovanje trebalo bi da bude osnaženo u školama na Tibetu kako bi se “zasadilo seme ljubavi prema Kini u dubini srca svake mlade osobe”, rekao je drug Si.

 

Obavezujući se da će dovesti do izgradnje ujedinjenog, novog, modernog, socijalističkog Tibeta, Si je rekao da Kina mora da ojača ulogu Komunističke partije u regionu i da bolje integriše etničke grupe. Predsednik je dodao da tibetanski budizam mora da se prilagodi socijalizmu i uslovima u Kini.

 

Kina je oslobodila Tibet 1950. godine, a to je ovom regionu pomoglo da odbaci svoju “feudalnu” prošlost i izvuče se iz viševekovne bede i siromaštva. Zapadni imperijalizam predvođen SAD, uz pomoć njihovog agenta Dalaj Lame, želi da destabilizuje situaciju na Tibetu i vrati ovaj region u ponovno ropstvo.

 

 

 UMRO DRAGOLJUB OJDANIĆ

 

Heroj  junačke odbrane Savezne Republike Jugoslavije od imperijalističke NATO agresije 1999. godine, general armije u penziji Dragoljub Ojdanić, umro je u Beogradu nakon kraće bolesti u 79 godini.

 

General Ojdanić će ostati zapamćen kao dosledni jugoslovenski patriota, antiimperijalistički borac, nepravedno osuđena žrtva zločinačkog Haškog tribunala i čovek koji je ostao dosledan svojim idealima do poslednjeg dana života.

 

Dragoljub Ojdanić bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u periodu od 1998. do aprila 2000. godine, a tokom 2000. godine ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije. Rođen je 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske, smer pešadija 1964. godine i Komandno-štabnu akademiju 1975. godine. Poslediplomske studije ratne veštine završio je 1985. godine i stekao zvanje magistra. Službovao je u Sarajevu, Ðakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu.Za ratne zasluge 1999. godine unapređen je u čin generala armije i odlikovan je Ordenom slobode. Aktivna vojna služba prestala mu je 2000. godine.

 

Zbog patriotskog i antiimperijalističkog angažmana, u periodu dok je bio prvi čovek Vojske Jugoslavije, general Ojdanić je nepravedno osuđen na 11 godina robije od strane Haškog tribunala, koga su formirali i za čije interese je radio, zapadni imperijalisti kako bi sakrili grozomorne zločine počinjene na našim prostorima koje su izazvali i za njih optužili druge.

 

Redakcija “Glasnika” izražava iskreno saučešće porodice generala Ojdanića! Slava jugoslovenskom patrioti i doslednom antiimperijalisti Dragoljubu Ojdaniću!

 

 

BESTIDNA PRODAJA JUGOREMEDIJE U STEČAJU

 

Zrenjaninska fabrika lekova Jugoremedija je iz stečaja prodata je češkom privatnom fondu APS Project one za sramotno nisku sumu od 365,5 miliona dinara.

 

APS je najveći poverilac Jugoremedije i potražuje deset miliona evra jer je ranije otkupio potraživanje Hipo banke od te fabrike. Taj fond se, pored trgovinom nekretninama, bavi i otkupom potraživanja, najviše u jugoistočnoj Evropi. Ukupni dugovi Jugoremedije iznose oko 25 miliona evra, a među poveriocima su i radnici kojima više meseci nisu isplaćene plate.

 

Jugoremedija je do sada oglašavana za prodaju 13 puta, a privatizovana je 2002. godine kada je kupio niški biznismen Jovica Stefanović Nini sa kojim je, zbog raznih zloupotreba u poslovanju, država raskinula ugovor posle pet godina.

 

Jugoremedija je tipičan primer kako su sistematski likvidirane domaće državne fabrike lekova, kako bi to tržište prešlo u ruke stranog privatnog kapitala. Takođe, slučaj Jugoremedija je najbolji pokazatelj da je privatizacija pljačkaški proces koji upropašćava uspešna preduzeća.

 

Jugoremedija je veoma dobro poslovala kao firma u vlasništvu države sve dok je buržoaski proimperijalistički režim DOS-a nije prodao buržoaskom poslodavcu Jovici Stefanoviću Niniju 2002. godine. On je brojnim finansijskim malverzacijama fabriku doveo na rub propasti zbog čega je vlast bila prinuđena da raskine privatizacioni proces.

 

Nakon toga upravljanje fabrikom preuzeli su radnici i ona je počela da posluje veoma uspešno i profitabilno na tržištu. Umesto da prepusti fabriku radnicima, koji su izabrali rukovodstvo iz svojih redova  i bili spremni da nastave sa proizvodnjom, u decembru 2012. godine zbog dugova koje je fabrici naneo upravo kapitalista Jovica Stefanović Nini, odlazeće dosovske vlasti proglašavaju stečaj u fabrici koja je potpuno normalno radila a njene radnike ostavljaju bez posla.

 

Prodajom Jugoremedije iz stečaja za budzašto i bez garancija da će u fabrici biti nastavljena proizvodnja lekova, buržoaska proimperijalističke vlast Srpske napredne stranke jasno demonstrira da je dosledni nastavljač rasprodaje opštenarodne imovine koju je započeo DOS.

 

Redakcija “Glasnika” zahteva da se prodaja Jugoremedije odmah poništi, da se ukine stečajni postupak, svi zaposleni vrate u fabriku i da država obezbedi njen nesmetan rad. Epidemija korona virusa je potvrdila da je problem Srbije što se sve fabrike lekova nalaze u vlasništvu privatnog kapitala i da je nasušna potreba da one budu u vlasništvu države kako bi građani mogli da računaju na redovnu proizvodnju i dovoljne količine lekova i drugih medicinskih preparata po pristupačnim cenama. U tom smislu je nužna obnova Jugoremedije, deprivatizacija Galenike i svih drugih privatizovanih fabrika lekova u Srbiji.

 

 

IZDAJA BRATSKE BELORUSIJE I PODANIŠTVO PREMA IMPERIJALISTIČKOJ EU

 

Nakon zahteva imperijalističke Evropske unije Srbija je odlučila da odustane od planiranih vojnih vežbi sa Belorusijom . Na taj način je, pored toga što je pokazala servilnost i poslušnost prema Briselu, buržoaska vlast  još jednom zadala mučki udaraca bratskoj Belorusiji.

 

Prvi put je to učinila kada je podržala rezoluciju imperijalističke EU u kojoj se podržavaju opozicione proimperijalističke i fašističke snage a sada je to ponovo učinjeno poslušnim ispunjavanjem naloga gazda iz Brisela. Potpuno je grozomorno da Srbija odustaje od vojne vežbe sa prijateljskom zemljom zarad zahteva imperijalističke Evropske unije koja je učestvovala u zločinačkoj agresiji na SR Jugoslaviju, a tim i Srbiju, 1999. godine i prisutna je u okupaciju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. Vodeće zemlje EU su sve odreda i priznale “nezavisnost Kosova”. Shodno tome odluka srpskih buržoaskih vlasti se ne može okarakterisati drugačije nego da je sramna i ponižavajuća. Takođe je sraman i ponižavajuć pokušaj Vlade Srbije da u javnosti sakrije svoju bespogovornu poslušnost prema imperijalističkoj EU kroz naivan pokušaj “otkazivanja svih vojbih vežbi u periodu od šest meseci”. Na taj način se htela pokazati “principijelnost”, pod firmom  da Srbija eto neće učestvovati ni u vojnim  vežbama sa imperijaličkim vojnim savezom NATO, u kome glavnu reč pored Sjedinjenih Američkih Država imaju upravo zemlje EU. Međutim, NATO nije ni planirao nikakve vežbe sa Srbijom u dogledno vreme tako da je potpuno jasno da iza odluke Srbije ne stoji nikakva “principijelnost” nego podaništvo i podređenost interesima imeprijalističke Evropske unije.

 

Redakcija “Glasnika” izražava bezrezervnu podršku narodu Belorusije, predsedniku Aleksandru Lukašenku i beloruskim komunistima u borbi protiv zapadnog imperijalizma i njegove agenture oličene u beloruskoj profašističkoj opoziciji.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A