NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 11.10.2020.

SLEDITI USPEŠNU BORBU SLOVENAČKIH TRGOVINSKIH RADNIKA

 

Prodavnice u Sloveniji će nedeljom i praznicima biti zatvorene, odlučili su poslanici u parlamentu.

 

Izmenama zakona o trgovini, za čije su usvajanje u Narodnoj skupštini glasala  72 od 88 poslanika, uz retke izuzetke se zabranjuje rad prodavnica nedeljom i praznicima.

 

Redakcija “Glasnika“ pozdravlja veliku pobedu radnog naroda Slovenije koji je uspeo da se izbori za to da zaposleni u trgovinama imaju garantovano jedan slobodan dan tokom vikenda.

 

Uspeh kampanje za zabranu rada trgovinama nedeljom treba da bude podstrek za progresivne snage u Srbiji koje se bore za ostvarenje tog cilja. Redakcija „Glasnika“ zdušno podržava zahtev trgovačkih sindikata da rad nedeljom u toj delatnosti bude zabranjen.

 

Podsećanja radi, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je da razmotri sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom trgovinskih objekata. Shodno tome progresivna javnost mora da izvrši pritisak na nadležne da do zabrane rada trgovinama nedeljom dođe i na taj način se radnicima zaposlenim u tom sektoru obezbedi da jedan dan u vikendu provedu sa svojim porodicama umesto da stvaraju profit eksploatatorskim domaćim i stranim buržoaskim poslodavcima.

 

Da bi se konačni cilj i ostvario  potrebno je da sve progresivne snage podrže i aktivno učestvuju u borbi za ukidanje rada trgovina nedeljom. U prvim redovima borbe za ukidanju nepotrebnog rada trgovina nedeljom treba da budu komunisti, kao avangarda radničke klase u borbi za oslobođenje od stega kapitalističke eksploatacije.

 

 

FRANCUSKI VANSI OTPUŠTA RADNIKE AERODROMA “NIKOLA TESLA”

 

Iako je nedavno ministar rada Srbije Zoran Đorđević najavio da na beogradskom aerodromu „neće biti otpuštanja radnika“, radnici Aerodroma “Nikola Tesla” kojima ugovori na određeno ističu do kraja ove godine ipak će ostati bez posla u toj firmi,koja je data u koncesiju francuskoj kompaniji Vansi.

 

Ugovori im, kako kažu, u preduzeću Beogradski aerodrom, neće biti produženi, a kompanija je započela formalni proces konsultacija sa sindikatima za dobrovoljni odlazak zaposlenih na neodređeno vreme, tako što im nudi „konkurentne pakete koji su uklađeni sa dobrom tržišnom praksom“.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je najavljeno otpuštanje zaposlenih na određeno vreme na Aerodromu “Nikola Tesla”, na taj način što im neće biti produženi ugovori, jedan od vidljivih razloga zbog čega je davanje u koncesiju beogradskog aerodroma francuskom privatnom poslodavcu štetno kako po interese države tako i zaposlenih. Ne samo da zaradu profitabilnog preduzeća poput, Aerodroma “Nikola Tesla” ne prihoduje državni budžet, već i radnici tog preduzeća ostaju bez posla čime se uvećava cifra nezaposlenih u Srbiji.

 

Redakcija “Glasnika” poziva sindikate koji deluju na Aerodromu “Nikola Tesla” da zaštite prava radnika primljenih na određeno vreme i spreče njihovo otpuštanje krajem godine. Takođe, naša redakcija poziva progresivnu javnost da digne svoj glas protiv najavljenih otpuštanja zaposlenih na beogradskom aerodromu.

 

Zbog evidentne štete koju nanosi koncesiju za Aerodrom “Nikola Tesla” odmah ju je nužno raskinuti i to preduzeće vratiti u vlasništvo države.

 

 

 

POKS DALJE RUKE OD SLAVNOG GRBA

 

Reakcionarni Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) zatražio je da se sa zgrade Predsedništva Srbije ukloni grb slavne Socijalističke Republike Srbije.

 

Monarhistima je taj slavni grb zasmetao ne samo zato što je zvaničan simbol iz perioda socijalističke izgradnje Srbije, kao federalne jedinice SFR Jugoslavije, već i zbog toga što sadrži zvezdu petokraku.

 

Redakcija “Glasnika” zahtev POKS-a odbacuje kao budalast i zaludan, kao što je uostalom i većina stvari koje predlaže ta reakcionarna organizacija. Zvezda petokraka je simbol slobode, antifašističke borbe, jedinstva, jednakosti i solidarnosti. Kao takvoj mesto joj je na slavnom grbu koji opravdano krasi zdanje Predsedništva Srbije. Grb iz perioda socijalizma predstavlja i tradiciju i istoriju zgrade na kojoj je postavljen tako da je to dodatni razlog zbog čega treba da ostane tu i gde jeste.

 

Redakcija “Glasnika” poziva POKS da se mane budalaština, mlaćenja prazne slave i jalovog antikomunizma i da drži svoje prljave ruke dalje od slavnog grba socijalističke Srbije. Bez obzira na POKS-ova uzaludna zalaganja zvezda petokraka na grbu u Predsedništvu će ostati na svom mestu.

 

Naša redakcija koristi ovu priliku da zahteva da se crvena zvezda petokraka odmah vrati na vrh zgrade Predsedništva kao i preko puta na zgradu Skupštine grada Beograda. Podsećamo da su obe zvezde petokrake svojevremeno skinute sa tih zdanja od kojih je način skidanja one sa zgrade Skupštine grada bio posebno bestijalan i bestidan.

 

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A