NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 11.07.2021.

SINDIKALNOG LIDERA U JURI ODMAH VRATITI NA POSAO

 

Iako je Inspekcija rada donela odluku o vraćanju na posao Predraga Stojanovića, predsednika Samostalnog sindikata “Jure” u Leskovcu  nakon što mu je poslovodstvo “Jura korporacije” u aprilu uručilo otkaz, obezbeđenje je zatražilo da napusti fabrički krug po, kako mi je saopšteno, odluci pravne službe.

 

Razlog zbog koga je Stojanović dobio otkaz i zbog čega je protivzakonito udaljen sa posla  suprotno odluci Inspekcije rada je njegova sindikalna aktivnost u južnokorejskoj privatnoj kompaniji poznatoj po tlačenju zaposlenih i kršenju radničkih prava. Stojanovićevi  problemi počinju kada je menadžment fabrike saznao da osniva sindikalnu organizaciju u preduzeću. Nakon što je prošlog aprila obavestio javnost o tome da su zaposleni u “Juri” primorani da rade iako se u fabrici širi epidemija dobio je dve opomene zbog „kršenja radne discipline“. Pritisci na aktiviste Samostalnog sindikata “Jure” u Leksovcu  postaju još intenzivniji početkom ove godine usled omasovljenja te sindikalne organizacije. Stojanović je, što je i posao radničkog tribuna,  obavestio javnost da se članovi sindikata pozivaju na razgovor od strane menadžmenta i da se svim radnicima koji se učlane u sindikat preti gubljenjem određenih povlastica na koje zaposleni imaju pravo. Menadžment je njegovo sindikalno istupanje ocenio kao “odavanje službene tajne” te je Stojanoviću uručen otkaz.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je bestijalno ponašanje menadžmenta južnokorejske privatne kompanije “Jura” prema Stanojeviću i drugim sindikalnim aktivistima u toj fabrici u Leskovcu klasičan primer štetnih odredaba aktuelnog antiradničkog  Zakona o radu i servilnog ponašanja  buržoaske Vlade Srbije prema interesima eksploatatorskog krupnog kapitala. Takođe, nepoštovanje odluke Inspekcije rada o vraćanju na posao Stojanovića od strane poslovodstva “Jure” predstavlja besprizornu drskost i nepoštovanje odluka nadležnih organa.

Redakcija “Glasnika” izričito zahteva od poslovodstva “Jure” u Leskovcu da odmah vrati na posao Predraga Stojanovića i da prestane da šikanira kako njega tako i druge sindikalne aktiviste i zaposlene u fabrici. Takođe, naša redakcija zahteva da nadležni odmah strogo kazne menadžment “Jure” zbog nepoštovanje odluke Inspekcije rada da se Stojanović vrati na posao.

 

 

UMRLA SLAVNA RAFAELA KARA

 

Legendarna italijanska glumica i pevačica Rafaela Kara preminula je u 79. godini, saopštila je njena porodica.

 

Rafaela Kara bila je poznata glumica, plesačica, pevačica i TV voditeljka. Najpoznatija je po saradnji sa Frenkom Sinatrom u filmu iz 1965. godine Ekspres pukovnika Von Rajana, a posebno je bila popularna u Španiji i Latinskoj Americi.

 

Rođena je u Bolonji, i još u ranom detinjstvu se interesovala za ples. Nakon selidbe u Rim, upisala je Nacionalnu plesnu akademiju i započela filmsku karijeru šezdesetih godina prošlog veka. Prvu ulogu ostvarila je u filmu Tormento del passato. Od 1961. godine, Kara peva i pleše u estradnim emisijama italijanske televizije. Njen najveći internacionalni hit singl bio je Tanti Auguri.

 

Rafaela Kara je do svog poslednjeg dana bila ubeđena revolucionarna levičarka. Sa ponosom je isticala da na izborima u Italiji redovno glasa za komuniste i da je u sukobima između buržoaskih poslodavaca i radnika uvek na strani proletarijata.Od nje se prigodnim komentarom oprostila i Komunistička partija Italije.

 

Redakcija “Glasnika” izjavljuje saučešće porodici legendarne i progresivne italijanske umetnice. Slava joj!

 

 

 ODBACITI SVE OPTUŽBE PROTIV DRAGANA ILIĆA

 

U Osnovnom sudu u Kragujevcu nastavljeno je suđenje predsedniku Samostalnog sindikata fabrike “Zastava” oružje Draganu Iliću po krivičnoj prijavi koju je podneo predsednik Nadzornog odbora tog preduzeća Ivica Marjanović.

 

U Samostalnom sindikatu fabrike su ocenili da se progonom Ilića pokušavaju sakriti suštinski problemi sa kojima se suočavaju radnici i fabrika “Zastava oružje”, „a koji su direktno rezultat načina upravljanja fabrikom“.

 

Ocenjeno je i da je taj sudski proces koji je zasnovan na „neistinitim i nepostojećim optužbama“ samo jedan u nizu koji traje već godinama „kako bi se optužio predsednik sindikata i razbila sindikalna organizacija fabrike koja decenijama vodi radničku borbu.

 

Sindikat je osudio i „indolentno“ ponašanje Ministarstva odbrane koje je, kako je ukazano „nemi posmatrač napada na sindikat fabrike “Zastava oružje”, zaposlene i njihove predstavnike i daljeg urušavanje fabričkog sistema za vreme mandata Marjanovića kao predsednika Nadzornog odbora.Kako je naveo sindikat u  saopštenju, tokom štrajka zaposlenih 2018. godine Marjanović je optužio Ilića da ga je napao u prostorijama Upravne zgrade i da je tom prilikom u povlačenju udario u štok vrata zbog čega je tražio lekarsku pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji.

 

Na osnovu te krivične prijave, Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu je početkom 2019. godine podiglo optužnicu za napad na službeno lice da bi tokom aprila 2021. godine optužnicu preinačilo. U sindikatu navode da je posle više održanih ročišta, izvedenih dokaza i saslušanja većeg broja svedoka u Osnovnom sudu u Kragujevcu, Tužilaštvo prekvalifikovalo optužnicu u pretnju službenom licu. Marjanović, predsednik Nadzornog odbora od 2017. godine je protiv Ilića podneo više krivičnih prijava, pri čemu je naložio i da se predsedniku sindikata da otkaz i zabrani ulazak u fabriku, iza čega stoji i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović koji je direktno nadređen Marjanoviću.

 

Redakcija “Glasnika” najoštrije osuđuje progon kojem je Dragan Ilić izložen zbog svog sindikalnog delovanja i borbe za radnička prava. Takav pritisak na sindikalne predstavnike je nedopustiv i sraman i zbog toga naša redakcija zahteva da se sudski postupak protiv radničkog tribuna Dragana Ilića odmah zaustavi!

 


Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A