NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 10.02.2019.

SRAMNI POMEN IZDAJNIKU I FAŠISTI MILANU NEDIĆU

Na uglu ulica Simine i Kneginje Ljubice u Beogradu povodom godišnjice smrti Milana Nedića, sluge okupatora u Drugom svetskom ratu, bezočnog zločinca i ubeđenog fašiste, krajnje reakcionarne, klerikalne nacional-šovinističke organizacije Srbska akcija i klub Carostavnik kao i sekta zatucanih zilota –SIPC održale su “pomen” tom veleizdajniku srpskog naroda.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da održavanje takvog skupa predstavlja drsku provokaciju i uvredu za sve istinske antifašiste, rodoljube i žrtve naci-fašističkih okupatora i njegovih slugu u Drugom svetskom ratu poput Milana Nedića. Važno je naglasiti da su se pristalice tog grozomornog izdajnika, u strahu od organizovanja kontraprotesta antifašista, odlučili da ne najavljuju vreme svog skupa kako bi izbegli da budu nadglasani i posramljeni kao prošle godine istim povodom. Ono što privlači pažnju je pitanje kako je ovakav skup uopšte mogao da bude održan. Na njemu su naime primećene značajne policijske snage koje su ga pratile. Ako je skup bio prijavljen od strane organizatora postavlja se logično pitanje zbog čega su nadležni dozvolili njegovo održavanje. Naime, Milan Nedić je osvedočeni izdajnik, saradnik okupatora i fašista. Članovi njegove kvislinške vlade su suđeni zbog učešća u kolaboraciji za šta bi odgovarao i Nedić da nije izvršio samoubistvo. Shodno tome da se radi o nacističkom kolaboracionisti nejasno je zbog čega je policija dozvolila održavanje takvog skupa. Ako pak skup nije bio prijavljen postavlja se pitanje zbog čega ga policija nije rasturila kao nelegalno okupljanje.

 

Redakcija “Glasnika”najoštrije osuđuje klero-fašistički skup u centru Beograda, poziva progresivnu javnost da digne svoj glas protiv pokušaja reakcionarnih snaga da vrše reviziju i falsifikovanje istorije, insistira da antifašistički aktivisti budu na ulici u kontraskupovima ako ovakvih fašističkih pirova bude i ubuduće. Šljamu koji slavi Nedića pak poručuje da će završiti tamo gde i njihov ideološki lider i uzor, na smetlištu istorije zajedno sa drugim mračnjačkim reakcionarima.

 

KRAJNJA DESNICA POGUBNA KOLIKO I PROIMPERIJALISTIČKI REŽIM

Crnogorska opoziciona stranka Pokret za promene uskoro će postati članica Pokreta, grupacije evropskih krajnje desnih stranaka čiji su osnivači Stiv Banon I Mateo Salvini. Banon je ultradesničarski političar, bivši strateg i savetnik reakcionarnog američkog predsednika Donalda Trumpa, a Salvini je čelnik italijanske radikalno desne stranke Severna lige i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Italije.

 

Banon je nakon raskida saradnje s Trampom došao u Europu sa ciljem da ujedini ovdašnje stranke krajnje desnice koje ponajpe veže antimigrantska politika te ih organizuje uoči ovogodišnji izbora za Evropski parlament. Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene povrdio je saradnju sa tom krajnje desničarskom alijansom. Njegova tvrdnja da je reč o koaliciji stranaka “demokratske” orijentacije je notorna budalaština jer je potpuno jasno da se u njoj okupljaju reakcionarne formacije sa krajnje desnice.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da je borba protiv proimperijalističkog buržoaskog režima Mila Đukanovića potrebna i da predstavlja važan korak u oslobađanju radnog naroda Crne Gore od stega domaćeg i stranog krupnog kapitala. Isto tako veoma je važna borba protiv imperijalističke tamnice naroda Evropske unije. Međutim alternativa Milu Đukanoviću u Crnoj Gori i imperijalistima iz Brisela ne može da bude krajnja rasistička, ksenofobna i nacional-šovinistička desnica koju okuplja i i finansira Banon. Te nazadne snage žele da sruše Evropsku uniju, ali ne zbog antiimperijalističkih razloga već zato što je vide kao konkurenta za stvaranje sopstvenog imperijalizma. Taj imperijalizam bi takođe težio da tlači i eksploatiše crnogorski radni narod na potpuno isti način kako to danas čine imperijalisti iz Evropske unije.

 

Stoga radni narod Crne Gore alternativu buržoaskoj antinarodnoj vlasti ne može da traži u rekacionarnim političarima poput Medojevića, ali ni u ostalim buržoaskim opozicionim strankama koje listom podržavaju ulazak Crne Gore u tamnicu naroda Evropsku uniju. Dakle, interese proletarijata u Crnoj Gori ne zastupaju ni proimperijalistička vlast, ni opozicija, ali ni snage oko reakcionarnog Stiva Benona kome prilazi Medojević.

 

Da bi se izborili za bolji život i svojim porodicama obezbedili egzistenciju obespravljeni u Crnoj Gori radnici, seoski proletarijat, studenti, penzioneri, đaci, Jugosloveni i poštena inteligencija, moraju da formiraju ujedinjeni front koji će se usprotiviti proimperijalističkoj buržoaskoj politici kako vlasti tako i opozicije, ali i antiimigrantskim, rasističkim i nacional-šovinističkim stavovima čiji glasnogovornik, kako stvari stoje, u Crnoj Gori postaje upravo Nebojša Medojević. Radni narod Crne Gore treba da kaže kategorično ne procesu pristupanja u tamnicu naroda Evropsku uniju čiji je jedini cilj da bogati budu još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Takođe proletarijat Crne Gore mora povesti odlučnu borbu i zatražiti momentalni izlazak iz udarne pesnice zapadnog imperijalizma, NATO te da pruži ruku svojoj braći i sestrama, radnicima i radnicima drugih jugoslovenskih naroda u borbi za obnovu zajedničke socijalističke domovine u kojoj bi svi živeli ravnopravno, a u njoj bi vladala socijalna pravda. Na kraju, radni narod Crne Gore treba da pruži ruku proletarijatu Evrope i sveta i zajedničkim snagama sruši nepravedni kapitalistički sistem i okonča tlačenje, ugnjetavanje i parazitsko bogaćenje na tuđi račun.

 

ISTRAGA UN POKAZALA DA JE SAUDIJSKI PRINC UBIO KAŠOGIJA

Istraga Ujedinjenih nacija o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija pokazala je da je reč o brutalnom zločinu koji je “planiran” i koji su izvršili državni zvaničnici Saudijske Arabije, saopštila je specijalna izvestiteljka Anjes Kalamar.

 

Ona je u sedištu UN u Ženevi saopštila da su saudijski zvaničnici “ozbiljno narušili” napore da se istraži mesto zločina u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru prošle godin. Izveštavajući o sedmodnevnoj misiji svog tročlanog tima u Turskoj, Anjes Kalamar rekla je da su imali pristup delu “jezivog audio materijala” o smrti novinara koji su dobili od turske obaveštajne agencije.

 

Izveštaj istražitelja Ujedinjenih nacija, kao i mnogi drugi prethodni, nedvosmlisleno ukazuje da je Kašogi svirepo ubijen po naređenju saudijske kraljevske porodice koja apsolutistički upraljva tom zemljom. Iako postoji niz dokaza da je reakcionarni teokratski apsolutistički režim u Saudijskoj Arabiji direktan krivac za ubistvo Kašogija zapadni imperijalisti besramno ćute na to. Razlog je taj što je Saudijska Arabija pouzdani i verni saveznik i potrčko zapadnog imperijalizma, kako Vašingtona tako i Brisela. Potpuno je licermerna lažljiva propaganda zapadnih imperijalista da se kroz brojne vojne intervencije i mešanja u stvari drugih država “bore za demokratiju” ako se zna da Vašingtonu i Briselu ne smeta što je Saudijska Arabija teokratska despotija, apsolutna monarhija u kojoj je zabranjeno političko organizovanje, ljudi se sakate mačevima, kamenuju i bičuju, žene nemaju nikakva prava i moraju da budu potpuno pokrivene, potpuno su potčinjene muškarcima, a Rijad kao lokal-imperijalistička sila vojno interveniše, ubija civile i čini ratne zločine u Jemenu u kome bukti građanski rat. Rijad sve to čini kako bi pomogao vazalnoj vladi koja je pala sa vlasti, a pod kontrolom i uticajem je Saudijske Arabije.

 

Ako se sve ovo uzme u obzir potpuno je licemerno mešanje Vašingtona i Brisela, primera radi u unutrašnje stvari Venecuele i zahtev da legalni predsednik Nikolas Maduro ode sa vlasti i prepusti je proimperijalističkoj buržoaskoj opoziciji. Sasvim je jasno da zapadni imperijalisti imaju dvostruke aršine, da su upravo oni ti koji daju podršku diktatorskim režimima poput Saudijske Arabije, da je navodno zalaganje za demokratiju šarena laža a jedino što ih istinski interesuje je zastupanje interesa krupnog eksploatatorskog kapitala iz Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i drugih imperijalističkih država.

 

LAŽNI “LEVI BLOK” PRIREPAK BURŽOASKE OPOZICIJE

Već neko vreme na demonstracije buržoaske proimperijalističke opozicije “1 od pet miliona” dolaze i pripadnici takozvanog “Levog bloka” koji tvrde da protestuju “ protiv Vučićevog buržoaskog proimperijalističkog režima kao i protiv opozicije koja ih organizuje”. Takođe, takozvani “Levi blok” tvrdi da na tim protestima propagira “socijalne zahteve i borbu protiv kapitalističkog društvenog sistema”.

 

U praksi, učešće takozvanog “Levog bloka” na protestima buržoaske proimperijalističke opozicije predstavlja slugeranski odnos prema interesima građanske klase, saradnju sa najrekacionarnijim političkim elementima i podržavanje antinarodne kapitalističke platforme na kojoj protest “1 od pet miliona” počiva. Drugim rečma “Levi blok” ne predstavlja progresivnu ili revolucionarnu opciju, kako lažno pokušava da se prikaže u javnosti, već je najobičniji liberalni prirepak pomodarsko-snobovskih tendencija (gde su svi tu moramo biti i mi).

 

“Levi blok” svoje učešće na buržoaskim protestima pravda time da ga navodno ne predvode kapitalističke partije već da njime rukovode “ nestranački građani”. Sasvim je jasno da iza demonstracija “1 od pet miliona” stoji buržoaska proimperijalistička koalicija Savez za Srbiju i druge kapitalističke partije oko nje. Dokaz da je to zaista tako je, između ostalog, to što su redari pripadnici SZS bili ti koji su sprečavali takozvani “Levi blok” da se u koloni tog reakcionarnog protesta pozicionira onako kako njemu odgovara već da se ponaša onako kako je propisano od organizatora iz senke, buržoaskih političkih stranaka na čelu sa Draganom Đilasom.

 

Učešćem na skupu buržoaskih opozicionih stranaka takozvani, a u stvari lažni “Levi blok” objektivno podržava i jača njihovu kapitalističku i antinarodnu poziciju jer sa svima drugima koji učestvuju u takvim demonstracijama samo čini masu tajkunu Đilasu i drugim buržoaskim opozicionarima.

 

Potpuno je besmisleno isticanje socijalnih zaheva na skupu buržoaske političke opcije koja nema nameru da ih usvoji. Sasvim je jasno da bi SZS na vlasti vodio takođe antiradničku i antinarodno politiku kao što to čini trenutno režim Aleksandra Vučića.

 

Stoga je od njih besmisleno tražiti usvajanje socijalnih zahteva i pri tome zajednički marširati sa njima za “isti cilj”. To je isto toliko besmisleno kao doći na skup udruženja buržoaskih poslodavaca i očekivati od njih da se slože sa konstatacijom da su eksploatatori, te da donesu odluku o svom ukidanju. Još je besmislenija uobrazilja takozvanog to jest lažnog “Levog bloka” da će uspeti bilo koga na tim protestima da prevede na svoju stranu. Potpuno je jasno da u protestima učestvuje infratruktura i birači buržoaske opozicije, a ne radni narod, te da oni nikada neće podržati bilo kakvu socijalnu platformu ili poziv za borbu za socijalizam.

 

Treba naglasiti da lažni “Levi blok” na tim protestima maršira zajedno sa krajnom desnicom iz redova “Dveri”, čime ne samo da se kompromituje leva politička opcija, već koegzistencijom sa tim elementima na samim protestima, objektivno im asistira da nesmetano širi svoje nazadne i opasne stavove. Nigde u svetu progresivne i levičarske snage ne nastupaju zajedno sa krajnjom desnicom, ni kada im se stavovi po nekim pitanjima podudaraju, a razlog je taj što krajnja desnica nikako ne može da bude alternativa kapitalističkom globalizmu, niti postoji bilo kakav “viši cilj” koji može da opravda čak i kratkotrajnu pauzu u borbi protiv grozomornih ideja krajnje desnice.

 

Stoga je takozvani “Levi blok” ništa drugo do produžena ruka proimperijalističke buržoaske opozicije i njen verni pomagač u borbi za vlast dve liberalne kapitalističke struje, od kojih su obe za eksploataciju radničke klase i sticanje ogromnih profitnih stopa na njenoj grbači.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da istinski levičari i radni ljudi nemaju šta da traže na opozicionom buržoaskom skupu koji ima podjednako antinarodnu i antiradničku platformu poput Vučićevog režima. Samo stvaranje ujedinjenog fronta svih obespravljenih slojeva pod parolom “NI VUČIĆ, NI DOS – VEĆ RADNI NAROD”, stvara osnovu za uspešnu borbu za zaštitu autentičnih interesa i egzistencije svih onih koji žive od plodova svoga rada.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A