NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 10.01.2020.

PRENOSIMO SAOPŠTENJE NAŠE SESTRINSKE TUDEH PARTIJE IZ IRANA (ČIJA JE OMLADINA ČLANICA WFDY, KAO I SKOJ) O SITUACIJI NA BLISKOM ISTOKU

 

Neophodno je pojačati napore s ciljem očuvanja mira u regionu i suprotstavljanje avanturističkoj i opasnoj politici američkog imperijalizma!

 

Prema svetskim novinskim agencijama, Qasem Soleimani, zapovednik Qudsovih snaga Iranskog islamskog revolucionarnog gardijskog korpusa, Abu Mahdi al-Mohandis (zapovednik Kataib Hezbollaha ) i drugi zapovednik iračkih narodnih mobilizacijskih snaga, kao i brojni iranski, irački i libanski državljani u istom konvoju, ubijeni su u vazdušnom napadu u blizini aerodroma Bagdad. Atentat na Qasema Soleimanija, po nalogu američkog predsednika Donalda Trumpa, direktno je kršenje iračke nacionalne suverenosti i svih međunarodnih zakona, što bi nesumnjivo moglo predstavljati opasnosti za mir u regionu.

 

Ali Khamenei, vrhovni vođa Iranskog režima, oglasio se nakon incidenta porukom u kojoj je najavio trodnevno javno oplakivanje u zemlji i najavio: „Oštra osveta čeka zločince čije su prljave ruke okrvavljene (Soleimanijevom krvi i krvlju ostalih žrtava incidenta).”

 

Adel Abdul Mahdi, irački premijer, osudio je atentat na Qasem Soleimanija i Abu Mahdi al-Mohandisa, a u svom saopštenju proglasio je napad na aerodrom u Bagdadu “neprijateljskom akcijom” i kršenjem teritorijalnog integriteta te zemlje, što bi moglo dovesti do rata u Iraku, regionu i svetu. Iranska revolucionarna garda je takođe upozorila da će ubistvo Qasema Soleimanija otvoriti nova bojišta protiv Sjedinjenih Američkih Država i Izraela u regionu i širom sveta.

Posljednjih meseci, Tudeh partija Irana je u kontinuitetu upozoravala na opasnosti avanturističke politike američkog imperijalizma i američkih saveznika – uključujući i politiku reakcionarne Saudijske Arabije i rasističke izraelske vlade. Takođe je upozoravala na nepromišljenu i intervencionističku politiku iranskog režima u regionu, odnosno u Iraku i Libanu, gde su posljednjih meseci održani protesti širokih razmera protiv stranog uplitanja, a posebno mešanja od strane iranskog režima.

 

Tudeh partija Irana, iako je Trumpova administracija nesmatra da je ovo teroristički čin, što je pokazatelj potpunog nepoštovanja međunarodnog prava, smatra da se moraju uložiti svi napori kako bi se sprečila eskalacija krize u regionu i pojačavanje napetosti koji će voditi u opasne ratne sukobe.

Takođe je potrebno naglasiti da će od rata u regionu koristi imati samo reakcionarne i protivnarodne snage u regionu i širom sveta, protivno interesima naroda i radnih ljudi. Čin Trampove administracije događa se u trenutku skorašnje presude američkog senata zbog njegove zlouporabe vlasti – jer su i Amerikanci ušli u izbornu godinu. U Iranu, naš je narod, svestan kakvu je katastrofu doneo rat našoj domovinu u prošlosti, te stoga uvek postoji zabrinutost zbog mogućnosti novog rata. Novi razvoj i vandredna situacija, kao i mogućnosti od rata u Iranu, odrazi će se i na snage narodnog pokreta koji je posljednjih meseci predstavljao ozbiljni izazov za teokratski režim. Taj razvoj posluži će kao alibi za pojačavanje represije i terora u Iranu. Vandredna situacija u zemlji dovešće do pooštrenih mera kao i do težih posledica za svako izražavanje mišljenja. Suprotno stavu monarhista (i PMOI-a, koji deluju kao agenti Trampove administracije i zahtevaju američku vojnu intervenciju protiv naše domovine), Tudeh partija upozorava da će početak ratnih sukoba štetiti isključivo narodu Irana i Iraka više nego bilo kome drugom, dakle narodima koji su godinama glavne žrtve reakcionarnih snaga i američkog imperijalizma.

 

Tudeh partija Irana poziva sve progresivne, slobodoljubive i mirovne snage Irana, regije i celog sveta da ulože kranje napore za stvaranje svetskog javnog mnijenja protiv eskalacije tenzija i opasnih i smrtonosnih sukoba u regionu. Reakcionarnim i protivnarodnim vođama vladajućeg režima u Iranu i američkoj vladi ne bi trebalo dopustiti da još jednom katastrofalnim ratom gurnu Bliski istok u vatru i krv. Borba za očuvanje mira i zaustavljanje ratnohuškačkih snaga Bliskog istoka, u cilju odbrane interesa iranske radničke klase i naroda, od najveće je važnosti.

 

Centralni komitet Tudeh partije Irana

 

03.01. 2020.

 

 

KP IRAKA POVODOM AMERIČKOG KRŠENJA SUVERENITETA

 

Politbiro Komunističke partije Iraka 29. decembra 2019. godine je izdao saopštenje za javnost u kojem osuđuje agresiju SAD na Irak sledećim rečima:

 

Vojska SAD napada pozicije Narodnih mobilizacijskih jedinica i rezultat broja žrtava je jasan napad na suverenitet Iraka.

 

Takođe se pokazuje opasnost od pretvaranje Iraka u arenu za konflikte u regionu, pogotovo Amerike i Irana. Nužnost spasavanja našeg naroda i vojske, sa svim njenim ograncima, je očigledna.

 

Pridružujemo se svima u ustanku koji traje, iskazivajući naš patriotizam koji zahteva suverenitet, bezbednost i stabilnost Iraka. Odnosi sa drugim zemljama moraju biti bazirane na interesima naroda.

 

 

 

KAPITALISTIČKE PARTIJE IZNEVERILE AUSTRALIJSKI NAROD

 

Komunistička partija Australije ističe povodom trenutnih katastrofalnih šumskih požara širom Australije da je desničarska vlada premijera Skota Morisona kriva za ovo krizno stanje, zato što vladajuća liberalna koalicija i dalje nastavlja da ignoriše i čak demantuje naučne savete po pitanju klime i klimatkih promena. Vladajućim liberalima i nacionalistima je već jako dugo punjenje džepova otvoreno veći prioritet od narodne dobrobiti, a Australijski narod se sad protiv toga bori zahtevajući od države odlučno postupanje protiv daljih klimatskih promena.

 

Prvi koraci u tom smeru moraju uzeti u obzir potrebe naroda i njegov dijalektički odnos sa prirodom, a ne interese nemarnih privatnih industrija koje interesuje samo profit i koje najviše zagađuju – poput velike poljoprivrede, koja odvodi ogromne količine vode iz reka i tako stvara veštačke suše u gradovima. Suštinski problem u trenutnoj klimatskoj krizi jeste kapitalizam, koji se ne može održati u zemlji koja mora što pre da spusti nivo izduvnih gasova na nula, a to je potrebno za blagostanje australijskog naroda. Kapitalisti zagađuju – neka oni i plate. Šumski požari i brojne druge prirodne katastrofe su nam jasan znak: vreme je za NARODNU VLAST, ističu komunisti u Australiji.

 

Klimatske promene su realnost, zahtevaju neposredno postupanje. Ne možemo se više oslanjati na „čuda“. Zato zahtevamo od države da ispuni svoje dužnosti ili da podnese ostavku.

 

 

DANAS UNIVERZITET, SUTRA CELA TURSKA!

 

Pre nedelju dana, odlukom da poveća cenu iskhrane u menzama, Univerzitet Istanbul izvršio je gnusan napad na prava turskih studenata. Ovo je izazvalo bes Studenata Istanbula koji su, predvođeni Komunističkom omladinom Turske (TKG), uspešno osujetili pokušaj Univerziteta da na njihov račun povećava svoje profite.

 

Plan Univerziteta bio je da se doručak u menzama potpuno ukine, dok bi se cene ručka i večere značajno uvećale. Nakon poziva Komunističke omladine Turske, student su, organizujući se preko društvenih mreža, započeli potpisivanje peticije protiv najavljenih povećanja cena. Oni su se okupili ispred ulaza u Centralni kampus, kako bi nadležnima dostavili peticije, gde ih je dočekao brutalan odgovor policije i obezbeđenja univerziteta. Uprkos žestokim napadima policije, stotine studenata koji su se nalazili unutar kampusa uspeli su da predaju peticije.

 

Odlučna borba studenata dobila je podršku kako javnosti, tako i poštene inteligencije. Borba je rezultirala definitivnom pobedom studenata, odnosno poništavanjem povećanja cena od strane nadležnih u Univerzitetu.

 

Komunistička omladina Turske navela je kako pobeda u borbi za pravo na ishranu studenata predstavlja važan korak ka pobedi radničke klase u čitavoj zemlji. Oni su izjavili: ”Danas Univerzitet u Istanbuli, sutra cela država! Jedino borbena omladina može odneti pobedu!”

 

 

 

U GENERALNOM ŠTRAJKU UČESTVOVALO 250 MILIONA INDIJACA

 

Generalni štrajk u Indiji, najveći u istoriji ove zemlje, a verovatno i celog sveta, održan je 8. januara, a predvodilo ga je 10 federacija sindikata, kao i nekoliko desetina progresivnih organizacija studenata, farmera i mladih. Oko 250 miliona ljudi ustalo je protiv nacionalističke i neoliberalne politike aktuelnog premijera Narendre Modija, stvarajući pritom širok narodni front koji je postao stožer borbe protiv vladajuće desničarske Baharitaja Džanta Partije (BJP) i ostalih fašističkih grupa.

 

Generalni štrajk, koji se organizuje od septebra prošle godine, dobio je na masovnosti upravo kao rezultat katastrofalnog stanja u kojem se nalazi radni narod Indije. Visoka stopa nezaposlenosti i poluzaposlenosti, smanjenje stope rasta ekonomije, rast cena osnovnih životnih namirnica i usluga, kao i činjenica da 1% najbogatijih Indijaca poseduje 73% bogatstva zemlje uzrokovali su ekstremno nezadovoljstvo indijskiog proleterijata.

 

Štrajk je organizovan kao direktna posledica Modijevog napada na prava radničke klase. Njegova neoliberalna politika uključuje masovnu privatizaciju javnih preduzeća, smanjenje budžeta za javni sektor, smanjenje plata, kao i tolerisanje napada desničarskih grupa i policije na pobunjene radnike I studente. Poseban bes izazvao je vladin pokušaj donošenja zakona po kojem bi indijski muslimani bili pretvoreni u građane drugog reda.

 

Zahtevi radnika Indije su jasni, a među najznačajnijim jeste stopiranje privatizacije državnih kompanija, povećanje plata i penzija, priznavanje prava radnika na organizovanje, kao i nepovredivost svih dosad usvojenih radničkih prava.

 

 

Saopštenje Centalnog komiteta Tudeh partije Irana:

Udružimo se svi kako bi branili mir i sprečili novi razarajući rat

 

Dragi sunarodnici!

 

Teokratski režim Velaiat-e Fakih (u Iranu) napravio je opasan iskorak u eskaliranju krize koja je nastala nakon ubistva generala Kasema Sulejmanija i njegovih pratilaca, što bi moglo uvući Iran u razarajući konflikt sa SAD.

 

Bombardovanjem dve američke baze u Iraku (u al-Anbaru i Erbilu) tenzije postaju sve veće. Treba istaknuti da je Donald Tramp, desničarski i rasistički predsednik SAD, proteklih dana grubo zapretio velikom vojnom reakcijom na bilo kakvu odmazdu učinjenu od strane Iranskog režima i zapretio da je vojska SAD spremna da napadne 52 strateška cilja u Iranu, uključujući mnoge kulturne baštine. Odgovor Irana balističkim raketama i objava da su ovi napadi lansirani sa iranske teritorije daju sliku najnovijeg udesa ovog režima. Proučavanje izjava od strane Muhameda Džavada Zarifa (Iranski ministar spoljnih poslova) kao i govor Ali Hamneja (vrhovni vođa) navode da je režim „prokockao“ ideju da SAD neće odgovoriti na balističke napade, te su stoga oni ostali kao opcija režimu. U njegovom govoru 8. jaunara Hameni je rekao: „Bitan incident se dogodio. Pitanje odmazde je nešto drugo. Sada smo im zadali udarac. Ovo je drugo pitanje. Vojne akcije poput ove nisu adekvatne za ove stvari. Prisutnost SAD u regionu je štetna, i ona mora doći kraju.“

 

U poruci objavljenoj 8. januara na zvaničnom fejsbuk nalogu premijera Iraka Adela Abdul Mahdija, stoji da je Teheran informisao Bagdad o balističkom napadu. U poruci, koja nosi potpis njegovog portparola, piše da je vlada Iraka dobila zvaničnu poruku Islamske Republike Iran koja je upozorila na „odgovor za ubistvo Kasema Sulejmanija“. Ova poruka je takođe citirala režim odnosno da će napad na pozicije snaga SAD u Iraku „biti ograničena“.

 

Prema procenama vojnih eksperata, raketni napad Irana je, kako prenose CNN i U.S. kanal vesti, „Ako je cilj iranskog raketnog napada bio da pogodi američke trupe, ovaj napad je iracionalan, ali ako je cilj ovog napada bio da se implementiraju naredbe Ali Hamenija kako bi se SAD kaznio za ubistvo Kasema Sulejmanija, onda je veoma racionalan“. Prema ILNA, citirajući CNN vebsajt, vojni zvaničnik SAD i njegove trupe su dobile upozorenje pre nego što je Islamska Republika izvršila raketni napad. SAD je zvanično rekao da je armija dobila upozorenje o raketnom napadu, te su samim tim snage u bazi imali vremena da nađu sklonište.

 

Dragi građani Irana!

 

U saopštenju koje je dala naša partija nakon ubistva Kasema Sulejmanija, izjavljeno je dok osuđujemo teroristički napad Trampove administracije, verujemo da svi napori moraju biti uprti kako bi se sprečila eskalacija krize u regionu i sprečile tenzije koje mogu da dovedu do vojnog konflikta. Takođe smo naglasili da bilo kakvi vojni okršaji i ratovi na Bliskom istoku idu u korist samo reakciji i antinarodnim snagama u regiji i širom sveta. Ovakvi konflikti su protiv interesa naše nacije i radnog naroda. Istorijsko iskustvo je dokazalo da su mnogi desktruktivni konflikti širom sveta nastali zbog nepromišljene i provocirajuće politike poput ove. Najveća opasnost za našu otadžbinu leži u činjenici da ni Islamsku Republiku (Iran) a ni predsednika SAD nije briga, niti će ih ikada biti briga, za interese naroda na ovom području kao i interese njihovih nacija.

 

Tudeh Partija Irana još jednom poziva na sve progresivne, slobodoljubive, miroljubive snage Irana, regije, i ostatka sveta da pokušaju sprečiti eskalaciju tenzija i opasnih vojnih konflikata u regionu. „Ograničeni vojni okršaji“ ne samo da neće doprineti smirivanju tenzija, već bi mogli predstavljati temelje razarajućeg vojnog konflikta koji bi bili katastrofalni za otadžbinu i region. Iskustvo dva vojna napada SAD-a na Irak i tragedija u toj državi koju ljudi trpe poslednje dve decenije jasan je pokazatelj da se tako nešto možda priprema i nama. Još jednom naglašavamo da ne bismo trebali dozvoliti reakcionarnim i antinarodnim režimima SAD-a i Irana da dovedu Bliski Istok do prolivanja krvi i novog rata. Težnja za očuvanjem mira i sprečavanjem novog razarajućeg rata je hitna i od najveće važnosti u trenutnoj situaciji, kako bi se sačuvali interesi radničke klase Irana i čitave nacije.

 

Centralni Komitet Tudeh Partije Irana

 

08.01. 2020.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

Pratite nas na:

Facebook
Twitter
YouTube

NAJNOVIJE:

FORMIRAN KOMITET SKOJ-a u LOZNICI NKPJ ZAHTEVA UKIDANJE DISKRIMINATORSKOG IZBORNOG ZAKONA OMLADINSKA POLITIČKA ŠKOLA “IVO LOLA RIBAR” ORGANIZUJE PREDAVANJE: KLIMATSKE PROMENE IZ KLASNE PERSPEKTIVE BRUTALNI NAPAD NA PROGRESIVNE INDIJSKE STUDENTE NOVOGODIŠNJA ČESTITKA NKPJ I SKOJ

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 38. BROJ GLASNIKA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 38. BROJ GLASNIKA