NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 09.12.2020.

BUDALASTA “LOGIKA” PRELETAČA ŠORMAZA

 

Pod navodnim obrazloženjem da “se dovoljno zna o virusu”, poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz u izjavi na tviteru se založio za ukidanje svih epidemioloških mera u borbi protiv korona virusa u Srbiji, osim preporuka za nošenje maske i održavanja rastojanja.

 

Šormaz predlaže da se svima koji se razbole, sem trudnicama, penzionerima, maloletnicima i socijalnim slučajevima naplati lečenje. Po njemu bi na taj način „bolnice bile manje opterećene a disciplina veća”.

 

Redakcija Glasnika ističe da je reč o nehumanom i potpuno nenormalnom predlogu Dragana Šormaza, čuvenog političkog preletača. On je tako nekada bio član vladajuće Demokratske stranke Srbije a sada je opet član vladajuće Srpske napredne stranke. Kao i svaki preletač Šormaz je političar koji se ne odlikuje  principima i doslednošću.  Šormaz je poznat kao poslanik SNS, koji se u želji da se svojim izjavama dodvori predsedniku Srbije i prvom čoveku naprednjaka Aleksandru Vučiću, ističe budalastima izjavama. Ovog puta mu je pošlo za rukom da nadmaši sam sebe i da se istakne najglupljom izjavom koju je dosad izrekao.

 

Šormazov predlog je kršenje ustava i svih zakonskih rešenja u oblasti zdravstva jer je građanima Srbije u državnim bolnicama i domovima zdravlja zagarantovano besplatno lečenje. Takođe je reč o još jednom gnusnom pokušaju komercijalizacije zdravstva u našoj zemlji koja se već sprovodi kroz proces participacije u kome pacijenti u određenom obimu moraju da finansiraju svoje lečenje i u državnim zdravstvenim ustanovama.

 

Šormazov idiotski i bezobrazni predlog je ujedno i pokušaj da se “treniranjem strogoće” skrene pažnja sa činjenice da Vlada Srbije i Krizni štab štiteči eksploatatorske interese krupnog  kapitala nisu primenili nijednu meru, poput zatvaranja fabrika i drugih u kojima se širila zaraza niti kažnjavanje privatnih poslodavaca koji nisu primenjivali mere zaštite radnika na poslu od epidemije korona virusa.

 

Umesto što dozvoljava da njegovi predstavnici lupetaju, poput Šormaza, vlast u Srbiji je dužna da zatvori svaku fabriku i preduzeće gde je došlo do pojave korona virusa, da kazni svakog privatnog poslodavca koji ne sprovodi epidemiološke mere, uvede obavezne testove za menadžere stranih kompanija koji ulaze u Srbiju  i pretvori privatne u kovid bolnice.

 

Takođe, aktuelna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa je pokazala nedostatke pogubne politike komercijalizacije zdravstva. Taj proces treba odmah ukinuti a u državne zdravstvene ustanove uložiti više sredstava i u njima zaposliti veći broj medicinskog osoblja nego što je to sada slučaj.

 

 

ZAŠTITI SPOMENIKE IZ SOCIJALISTIČKOG PERIODA

 

Na 75. godišnjicu Dana Republike slavne Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ultradesničarski izgrednici su po drugi put u poslednjih godinu dana uvredljivim grafitima ispisali Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu.

 

Besprizorni profašistički elementi su kukavički pod okriljem mraka na mermernoj ploči grobnice ispisali besmislenu parolu “Titove ustaše”. Redakcija “Glasnika” najoštrije protestuje protiv tog gnusnog vandalskog čina i zahteva od nadležnih organa da počinioci odmah budu pronađeni i adekvatno kažnjeni.

 

Naša redakcija najoštrije protestuje i protiv indolentnog ponašanja Javnog preduzeća “Beogradska tvrđava”, pod čijom ingerencijom je Grobnica narodnih heroja, čiji čelnici nisu preduzeli ništa kako bi ona na adekvatan način bila zaštićena od huliganskih ataka. Ovaj nemio čin se sigurno ne bi desio da je menadžment JP “Beogradska tvrđava” ispoštovao zahtev Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koji je prošle godine nakon što su ultradesničarski izgrednici na Grobnici narodnih heroja ispisali uvredljiv grafit “Smrt komuni” zatražio da se na tom mestu postave kamere ili odredi čuvar koji bi nonstop bdio nad spomenikom. Jedno ili drugo bi definitivno onemogućilo barabe u njihovom gnusnom činu ali JP “Beogradska tvrđava” je ignorisala zahtev SKOJ a neslavni rezultat toga je da je vandalsko delovanje ponovljeno.

 

Redakcija “Glasnika” od JP “Beogradska tvrđava” očekuje da odmah postavi kamere ili čuvara koji bi danonoćno bdio nad Spomenikom narodnih heroja. Apsolutno je jasno da naprednjačke proimperijalističke buržoaske vlasti   ne mare za spomenike iz perioda socijalizma međutim to ne znači da će komunisti dozvoliti da oni budu nezaštićeni.

 

 

JALOVI GNEV MONARHISTIČKE OMLADINE

 

Predlog Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) Skupštini Srbije da odmah poništi, po građane Srbije štetan ugovor o pravu boravka porodice princa Aleksandra Karađorđevića u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu, izazvala je jalovi gnev i pokazala elementarno neznanje Srpske kraljevske omladine, omladinske organizacije Pokreta obnove kraljevine Srbije.

 

Ta grupacija je naime u svom reagovanju netačno istakla da se SKOJ zalaže za to da se potomci kralja Petra Prvog Karađorđevića i njegovog sina kralja Aleksandra Prvog “izbace iz svoje kuće koju su njihovi preci sagradili sopstvenim sredstvima”. Zdanje u kome se sada nalaze Karađorđevići, pri tome sramno ne plaćajući ni komunalije, nisu kako tvrde mladi monarhisti “sagradili njihovi preci” . U svom zahtevu Skupštini Srbije koji je prezentovan javnosti SKOJ veoma jasno i precizno ukazuje da je dvorski kompleks na Dedinju  zloglasni kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, poznat po uvođenju grozomorne monarhodiktature, izgradio parama otetim od radnog naroda tadašnje Jugoslavije. Shodno tome nemoralno je da njegovi naslednici borave u objektu koji je nastao sredstvima uzurpiranim od naroda.

 

Srpska kraljevska omladina navodi da “svi danas znaju da je sve što je vredno pomena izgrađeno u vreme kraljevine a da se sve što je osramotilo i razorilo Srbiju desilo za vreme komunizma”. U cilju nužne edukacije pripadnika Srpske kraljevske omladine, redakcija “Glasnika” podseća da je kraljevina Jugoslavija bila tamnica naroda u kojoj je hegemoniju imala srpska buržoazija, nisu bile priznate muslimanska, crnogorska i makedonska nacija, zabranjena je i proganjana slavna Komunistička partija Jugoslavije, uvedena grozomorna monarhodiktatura od strane njima “dičnog” tiranina Aleksandra Prvog Karađorđevića, žene nisu imale pravo glasa, ogroman broj građana bio nepismen a srpski radni narod kao i iz redova svih drugih nacija živeo u bedi i siromašvu.

 

Sa druge strane, nakon socijalističke revolucije i uvođenja Republike srpski narod, kao i svi drugi njemu bratski sa kojima je živeo,  bivstvovao je u moćnoj i priznatoj državi Jugoslaviji, uživao punu socijalnu pravdu i nacionalnu slobodu, žene su po prvi put dobile pravo glasa, stanovništvo je opismenjeno a privreda, zdravstvo i sport znatno unapređeni. Svima je jasno, sem neukim mladim monarhistima, da se tamnica naroda sklona monarhodiktaturi ne može porediti sa slavnom SFRJ u bilo kom pogledu.

 

Takođe, radi pravilne informisanosti pripadnika Srpske kraljevske omladine dinastija Karađorđevića u balkanske ratove i Prvi svetski rat nije ušla zarad “  oslobađanja i pripajanja u istu državu sa Srbijom, Kosova i Metohije, Raške oblasti, Vojvodine, Bosne i Hercegovine i srpske Krajina”, kako pogrešno tvrde, već zato što su joj tako naredili njeni imperijalistički gospodari iz Velike Britanije, Francuske i carske Rusije da bi se preko grbače srpskog radnika i seljaka borila za  hegemonističke ciljeve i preraspodelu plena među bogatima. Podsećamo takozvanu Srpsku kraljevsku omladinu da je nakon oslobođenja Makedonije od otomanske okupacije dinastija Karađorđevića terorisala makedonski narod svojatajući ga i zabranjujući mu da govori svojim maternjim jezikom nametnuvši mu tuđi.

 

Iako ima izuzetno negativan stav prema Ustavu iz 1974. godine koji su donele tadašnje revizionističke vlasti redakcija “Glasnika” ističe da teritorija na kojoj živi srpski narod nije rasparčana zbog toga već nakon agresije zapadnog imperijalizma koji je razbio slavnu SFR Jugoslaviju, a to je isti onaj zapadni imperijalizam kome je ponizno služila dinastija Karađorđevića.

 

Moramo takođe, zarad edukacije mladih monarhista, naglasiti da Josip Broz Tito nije “duhovni učitelj” SKOJ-a. Ideologija SKOJ-a nije titoizam već marksizam-lenjinizam. Učitelji SKOJ-a su tvorci naučnog socijalizma Marks, Engels, Lenjin i Staljin a večiti uzor legendarni Ivo Lola Ribar i Ernesto Če Gevara. Josip Broz Tito je slavni vrhovni komandant u narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji.

 

Tvrdnja Srpske kraljevske omladine da je “Kuća cveća” podignuta na “bespravno otetom privatnom posedu Miloša Savčića” je neistina. Nakon socijalističke revolucije i uspostavljanja republike, narodne vlasti nisu nikom i ništa “otimale” već su nacinalizovale imovinu eksploatatora i konfiskovali onu koja je pripadala narodnim neprijateljima i kvislinzima. To se desilo i sa zemljom, otetom od naroda, na kojoj se sada nalazi “Kuća cveća”.

 

Inicijativa Srpske kraljevske omladine da se grob Josipa Broza Tita izmesti iz “Kuće cveća” je kako je to rekao u izjavi za dnevni list “Večernje novosti” drug Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ-a  neozbiljna i na taj način nije ni vredna bilo kakvog komentara. Stoga, treba samo naglasiti da nije u tradiciji srpskog naroda da prisilno izmešta grobna mesta. Shodno tome, komunisti slede časne tradicije našeg naroda a monarhisti, što se da videti iz njihove neprilične izjave, ih ne  poštuju.

 

I na kraju umesto zaključka poručujemo da redakcija “Glasnika” sa ponosom kliče “ Srbija republika, nikad više monarhija”!

 

 

POBEDA MADURA, UZ DOBAR REZULTAT KOMUNISTA U VENECUELI

 

Partija predsednika Venecuele Nikolasa Madura PSUV sa koalicionim partnerima pobedili su na parlamentarnim izborima osvojivši 67,6% glasova, dok je sestrinska partija NKPJ, Komunistička partija Vencuele uzela 2,73% glasova i 6 poslaničkih mesta. Ove izbore su bojkotovale proameričke opozicione partije, dok jedan deo opozicije je odlučio da izađe i uzeo je 18% glasova. Izlaznost je bila niska sa 31%.

 

Ovo znači da će PSUV sada imati punu kontrolu nad političkim institucijama u zemlji. Venecuelanski parlament je bio pod kontrolom proameričke opozicije od 2015. godine. Proamerički opozicioni lider Huan Gvaido, koga SAD i njihovi saveznici  priznaju kao legitimnog lidera Venecuele, predvodio je kampanju za bojkot izbora. Ipak, ono što je važno za progresivne snage u Vencueli je to da su povratile potpuno kontrolu nad svim institucijama u zemlji.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A