NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 09.12.2018.

ANA BRNABIĆ DALJE RUKE OD IMOVINE RADNOG NARODA

Premijerka Ana Brnabić izjavila je nedavno da će uskoro uslediti privatizacija  pojedinih preduzeća, među kojima su Ikarbus, Lasta, BIP, FAM Kruševac, Luka Novi Sad.

– U ovom trenutku radimo na rešavanju pitanja Ikarbusa, Laste, BIP-a, FAM Kruševac, Luke Novi Sad… To su neka od velikih imena i ja očekujem da ćemo uskoro imati privatizaciju ili nalaženje strateškog partnera, da oni više ne odlvlače novac iz budžeta, već da ponovo vode brži ekonomski rast Srbije – rekla je Ana Brnabić.

Nije tačno, kako tvrdi buržoaska premijerka, da ta preduzeća odvlače novac iz budžeta već su ona sistematski uništavana od strane nje i njenih prethodnika u proteklih 18 godina, iz njih je isisavan novac a ništa se nije ulagao, sa ciljem da se za budzašto prodaju stranom i domaćem krupnom kapitalu.

Redakcija “Glasnika” se kategorično protivi prodaji tih preduzeća kao i Petrohemije, MSK Kikinda, rudnika iz sistema “Resavica” i transportnog dela Železnica Srbije.  Buržoaska proimperijalistička Vlada želi da rasproda ta preduzeća kao jednu vrstu uvertire za prodaju najvrednijih kompanija u državnom vlasništvu kao što su Komercijalna banka, Telekom Srbija i Elektroprivreda Srbije što je isto tako okrenuto protiv interesa radnog naroda naše zemlje. Svaka privatizacija opštenarodne imovine predstavlja pljačku onoga što su decenijama stvarali naši dedovi i očevi i podrazumeva otpuštanja, smanjenje plata i udar na osnovna prava zaposlenih.

Stoga, radni narod treba da digne svoj glas i poruči buržoaskom proimperijalističkom  režimu Aleksandra Vučića i Ane Brnabić da drže dalje ruke od opštenarodne imovine. Da bi se nabrojana preduzeća sačuvala a samim tim i radna mesta zaposlenih potrebno je formirati ujedinjeni narodni front svih progresivnih snaga u zemlji koji će biti aktivan kako na ulici na protestima tako i formiranjem svog elektoralnog bloka kojim će se buržoaskim  strankama, kako vlasti tako i opozicije, suprotstaviti na izborima.

 

BELI DVOR PRIPADA NARODU, A NE KARAĐORĐEVIĆIMA

Upravni sud poništio je rešenje kojim je odbijen zahtev porodice Karađorđević za povraćaj ili obeštećenje za kompleks Belog dvora.

Rešenje Agencije za restituciju potvrdilo je i Ministarstvo finansija, kao organ koji je odlučivao o žalbi, a Agencija će sada morati ponovo odlučuje o njihovom zahtevu i finansijskoj nadoknadi. Maksimalna zakonska naknada i za Beli dvor i za ostalu imovinu kralja Aleksandra može da bude pola miliona evra.

Sud je, kako je potvrdio advokat Zoran Živanović, odlučivao po žalbi zastupnika  porodice Karađorđević na rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa. On je to poništio i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije, kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića.

Tačno je da je rešenje poništeno, jer, po mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje, rekla je Ivana Živković, direktor Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju.To znači da država definitivno ostaje vlasnik Dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo.

Redakcija Glasnika ističe ne samo da ne dolazi u obzir vraćanje kompleksa Belog dvora Karađorđevićima ve ni da im se isplati bilo kakva novčana “odšteta” zbog toga. Beli dvor je izgrađen novcem opljačkanim od naroda i to nikako ne mogu da budu “privatna sredstva” na šta se poziva porodica Karađorđević. Dobro je poznato da je reč o izdajničkoj i kukavičkoj dinastiji čiji su predstavnici dva puta bežali iz zemlje a narod ostavljali na milost i nemilost surovog okupatora (kralj Petar Prvi 1914. i kralj Petar Drugi 1941. godine) a prilikom bežanije  1941. godine opljačkali su i državnu kasu i sa sobom u izbeglištvo poneli zlatne poluge. Prema tome naslednici te lopovske i kukavičke dinastije nemaju pravo na bilo kakvu “odštetu” a Beli dvor mora da ostane državna imovina sa kojom će se raspolagati shodno interesima radnog naroda.

 

 

TAČI POSLUŠNIK I SLUGA ZAPADNOG IMPERIJALIZMA

“Predsednik Kosova” Hašim Tači proglasio je sredu 5.decembar za dan žalosti na Kosovu zbog smrti bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Buša starijeg.

Dan žalosti je proglašen “u znak poštovanja prema njegovom doprinosu slobodi na Kosovu”, navodi se u saopštenju objavljenom na Tačijevom sajtu. Sreda je proglašena danom žalosti i u SAD.

Ova sramna, jadna, glupava i smešna odluka, odnosno odavanje pošte imperijalisti i ratnom zločincu Bušu, koju je doneo terorista i izdajnik Jugoslavije i albanskog naroda Hašima Tači jasno pokazuje da je marionetski albanski separatistički režim u Prištini ništa drugo do poslušnik i pion zapadnog imperijalizma na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Albanski narod na Kosovu iz takvog udvoričkog i sluganskog poteza može da prepozna  da je okupiran isto kao i srpski i da je Tači predstavnik kvislinškog režima te da stvarnu vlast na toj teritiriji imaju Vašington, Brisel i London a nikako Priština. Kao što nije prijatelj srpskog zapadni imperijalizam isto tako ništa dobro ne misli ni albanskom narodu već samo želi da ga koristi u svojoj igri zavadi pa vladaj zarad zavojevačkih i pljačkaških interesa krupnog kapitala čije interese zastupa.

Shodno tome, srpski i albanski narod na Kosovu i Metohiji ne treba međusobno da se sukobljava već da se ujedini u borbi protiv NATO okupatora, sledeći veličansrveni primer partizanskih heroja  Bore i Ramiza iz Drugog svetskog rata. Samo kada okupatorske trupe NATO napuste Kosovo i kada se ta južna srpska pokrajina vrati matici Srbiji stvoriće se uslovi za bolji, mirniji i slobodniji život kako Albanaca tako i Srba.

 

 

SVETLI PRIMER FRANCUSKOG PROLETARIJATA

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof  Kastane izjavio je da je 135 osoba povređeno u protestima “žutih prsluka” u Parizu u subotu 8. decembra , uključujući 17 policajaca. On je dodao da je nasilje tokom protesta  sada “pod kontrolom”, uprkos povremenim tenzijama, koje su, kako je rekao, potpuno neprihvatljive.  Ministar je dodao da su bile primenjene izuzetne mere bezbednosti i da je skoro 1.000 ljudi pritvoreno. Kastane je naveo i da se procenjuje da je “žutih prsluka” bilo oko 10.000 u Parizu, a da je u celoj Francuskoj bilo oko 125.000 demonstranata.

Činjenica da su demonstracije u Francuskoj nastavljene i pored toga što je buržoaski režim Emanuela Makrona bio prinuđen da odustane od povećanja poreza na gorivo (što je bio originalni zahtev “žutih prsluka”) jasno ukazuje da je cena benzina bila samo povod za proteste a da pravi razlozi leže u antinarodnim merama Makronovog režima kojima su pogođeni široki slojevi društva. Takođe, praksa je pokazala da je ovo protest narodnih masa a ne samo nezadovoljnih vozača. Učešće sindikata, levičarskih partija, stanovništva siromašnih radničkih predgrađa, kao i pripadnika manjinskih zajednica u protestima takođe demantuju da je reč o buntu “srednje klase i radničke aristokratije”.

Redakcija Glasnika daje podršku pravednim protestima francuskog proletarijata uz napomenu da je on danas svetli primer koji treba da slede njegova braća i sestre širom Evrope i sveta. Redakcija pozdravlja i veliki uspeh, odnosno prisiljavanje bezdušnog Makrona na kapitulaciju kada je reč o ceni goriva. Veoma je važno da se nastavi sa istim tempom i povede bezpoštedna i principijelna borba protiv ultradesničarskih elemenata koji pokušavaju da se infiltriraju u narodnu pobunu i okrenu je protiv migranata i manjina ćime čine medveđu uslugu krupnom kapitalu, čiji su ker na lancu, kako bi njegova propaganda proteste prikazala kao “reakcionarne” a ne socijalne.

 

RADNI NAROD DIGAO GLAS U  MAĐARSKOJ, BELGIJI I HOLANDIJI

Slična situacija kao u Francuskoj se odigrala i u centru imprerijalističke birokratije Briselu. Gnevni narod je svoj bes iskazao ispred EU parlamenta. Takođe, širom Holandije su održani slični protesti. U ovim zemljama je policija takođe pokazala represiju i brutalnost.

Za ovim događajima nije zaostajala Mađarska. Sindikati i radni narod je digao glas protiv antinarodne politike Viktora Orbana koji želi da donese antinarodni Zakon o radu u interesu krupnog kapitala. Radni narod u Mađarskoj je istako da ne želi ropski Zakon o radu!

Narodi Evrope su ustali protiv sistema eksploatacije i bede. Radni narod je ustao protiv dikature kapitlala i siromaštva! Protesti koji se događaju širom EU pokazuju da su narodi tih zemalja izgubili iluziju o tzv. ljudskim pravima i demokratiji u tim zemljama. Demokratije u tim zemljama postoje samo za bogate, dok za siromašne postoji samo batina. Dok radni narod živi sve bednije, šačica bogataša je sve bogataja. Na nastale antagonizme odgovor krupnog kapitala su razbijene glave, hiljade uhapšenih, povređenih i ubijenih. Buržusjki licemeri su skinuli svoje maske i pokazali su svoje pravo lice. Mira, socijalne pravde i prosperiteta nema dok je kapitalizma.
USTAJTE NARODI EVROPE!
SOCIJALIZAM JE JEDINI IZLAZ!

 

VELIKI STUDENTSKI PROTESTI U ALBANIJI

Veliki studentski protesti su održani u Albaniji u čestvrtak, zbog napada antinarodnog režima u ovoj zemlji na studentski standard. Razlog protesta su katastrofalni uslovi studiranja, povećanje školarina. kao i loši uslovi sa kojima se susreću srednjoškolci, te su se studentima pridružili i đaci. Progresivna javnost u Albaniji mora da povede borbu protiv politike antinarodne buržoaske klike koja je na vlasti u ovoj zemlji, a koja sprovodi poltiku po nalogu njihovih mentora iz NATO i EU. Albanija je kao članica NATO okupirana od strane zapadnog imperijializma. Takva poltika je u interesu krupnnoga kapitala, a ne radnog naroda. Posledica vođenja proimperijalističke politike je dovela Albaniju, kao i sve druge zemlje na Balkanu do ekonomske i demografske katastrofe. Boljitka, budućnosti i sreće na Balkanu nema dok je on pod NATO okupacijom. Socijalnog boljitka na Balkanu i u Albaniji neće biti dok se sprovodi proimpreijalistička politika po diktatu EU i NATO. Napadi na studentski i srednjoškolski standard su deo takve antinarodne politike. Stoga, svi narodi Balkana moraju da se ujedine kako bi oterali okupatore sa našeg Balkana. Balkan pripada balkanskim narodima.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

PRILOG O SKOJ-u NA TV VESTI PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI IZ SRBIJE SKOJ POTPISAO ZAJEDNIČKU IZJAVU SOLIDARNOSTI SA NARODOM PALESTINE  BILBORDI INICIJATIVE ZA POSTAVLJANJE BISTE PREDSEDNIKU NR KINE PODRŠKA NARODU PALESTINE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A