NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 08.10. 2018.

OTIMAČINA PKB-A FINALIZOVANA

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije potpisali su sa kompanijom Al Dahra iz Iriga skandalozni ugovor o prodaji imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po izuzetno niskoj ceni od 105 miliona evra, daleko manjoj od realne vrednosti tog važnog i vrednog  preduzeća. Matična kompanija kupca je Al Dahra iz azijske despotije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prodato je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava – Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Na taj način buržoaska pro-imperijalistička vlast u Srbiji za budzašto je prodala imovinu bar deset puta veću od one koja je određena na tenderu. PKB je preduzeće koje uspešno posluje i proizvodi zdravu i kvalitetnu hranu za Beograđane i njegova prodaja je protivna interesima kako zaposlenih tako i celokupnog radnog naroda i društva. Epilog pljačkaškog procesa privatizacije biće otpuštanje velikog broja radnika u preduzeću i smanjenje plata kako bi se profit privatnog vlasnika uvećao. Nakon tri godine vlasnik će shodno aktuelnim zakonskim rešenjima u Srbiji imati pravo da prekine proizvodnju i promeni delatnost kojom se kombinat bavi. To znači da će prestati sa poljoprivrednom proizvodnjom i da će kotistiti vredno zemljište na kome se nalazi PKB kao građevinsko u cilju što bržeg obrtanja profita.

Redakcija Glasnika koristi i ovu priliku da zatraži od nadležnih da odmah ukinu besmislenu i štetnu odluku o privatizaciji PKB-a a progresivnu javnost da digne svoj glas protiv tog grozomornog čina na štetu građana i države Srbije.

 

 

VELIKA POBEDA RADNIKA FABRIKE MAGNA SITING

Redakcija Glasnika najiskrenije i sa oduševljenjem pozdravlja veliku pobedu radnika fabrike Magna siting u Odžacima koji su nakon dobro organizovanog štrajka sprečili smanjenje plata za 10 hiljada dinara.  Buržoaski kanadski poslodavac suočen sa jakom voljom i težnjom štrajlača da ne odstupe ni za pedalj od svojih zahteva  bio je prinuđen da odustane od svoje podle namere te će svima biti vraćeno oduzetih 10 hiljada dinara  a obećano je i povećanje plata u narednom periodu.

Kratak, ali veoma važan i što je najvažnije učinkovit štrajk zaposlenih u fabrici Magna siting je pokazao uspešan  model i primer drugim izrabljivanim radnicima u Srbiji, kako štrajkovati i na koji način se treba boriti za svoja prava. Samo organizovanom, disciplinovanom, upornom, rovovskom borbom, ne odstupajući pred obesnim buržoaskim poslodavcima radnička klasa se može izboriti za ispunjenje svojih štrajkačkih ciljeva.

Podsećanja radi,  radnici fabrike su se odlučili na štrajk nakon što je bahati poslodavac iz Kanade bez ikakvog razloga smanjio plate. Menadžement fabrike je nakon početka štrajka pretio radnicima da će dobiti otkaz, jer su u protestu. Takođe, radnciima je prećeno i  policijom međutim oni su odlučni da ne odustaju od svojih zahteva formirali Štrajkački odbor koji je predvodio uspešni protest. Nakon ostvarene pobede nad bahatim buržoaskim poslodavcem radnici su se vratili na posao.

 

 

SLAVA BRANKU ČRNCU- TUSTI, PEVAČU GRUPE KUD IDIJOTI

     U subotu 6.oktobra navršilo se tačno 63. godine od rođenja velikog pankera i borca za prava radničke klase Branka Črnca-Tuste, frontmena grupe KUD Idijoti iz Pule koji je od posledica podmukle bolesti prerano preminuo 14.oktobra 2012.

Tusta je bio poznat i cenjen kao istinski panker koji je iskreno verovao u ideju tog buntovničkog subkulturnog pokreta, ali istovremeno i kao radnički aktivista i autentični levičar, antifašista i poštovalac socijalističke Jugoslavije. Kao sindikalni poverenik za Istru, Kvarner i Dalmaciju, često je prisustvovao radničkim štajkovima i organizovao iste. Svojim principijelnim i ispravnim životnim stavom uticao je na ideološko formiranje generacija pankera, radnika, antifašista, Jugoslovena, komunista, a među njima i pripadnika Saveza komunističke omladine Jugoslavije  (SKOJ) i Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ).

Svaki 6.oktobar je dan na koji se sećamo rođenja velikog Tuste. Tusta, we salute you!!!

 

UMRO VIJETNAMSKI REVOLUCIONAR  DO MUOI

Komunistička partija Vijetnama saopštila je da je 1.oktobra u 101 godini preminuo njen nekadašnji generalni sekretar drug Do Muoi.

Drug Do Muoi započeo je svoje revolucionarne aktivnosti 1936. godine kada se pridružio Komunističkoj partiji Vijetnama. Dužnost generalnog sekretara KP Vijetnama obavljao je od 1991. do 1997. godine.

Redakcija Glasnika izražava najiskrenije saučešće i žaljenje zbog smrti druga Do Muoija.

Neka je večna slava velikom revolucionaru i komunisti Do Muoiju!

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A