NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 08.03.2020.

CRVENU ZVEZDU OSNOVALI KOMUNISTI

 

U sredu 4.marta Sportsko društvo Crvena zvezda iz Beograda proslavilo je 75. godina svog postojanja. To sportsko društvo osnovano je 4. marta 1945. godine na inicijativu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine.

 

Čitavom akcijom osnivanja Sportskog društva Crvena zvezda, posebno fudbalskim klubom, rukovodio je Slobodan Penezić Krcun, visoki funkcioner Komunističke partije Jugoslavije. Osnivačka skupština je održana u sali koju su krasile fotografije Josifa Visarionoviča Staljina, lidera Sovjetskog Saveza i Josipa Broza Tita lidera socijalističke Jugoslavije. Crvena zvezda je osnovana kao potpuno novi klub koji nije niti pravni naslednik niti nastavljač tradicije nekog od klubova osnovanih pre Drugog svetskog rata.

 

Navođenje svih iznesenih podataka je veoma važno kako bi se zapušila usta neznalicama poput sportskog novinara Milojka Pantića i drugim falsifikatorima  koji Crvenu zvezdu i njene osnivače pokušavaju da prikažu kao pripadnike i pristalice nakon NOB-a i socijalističke revolucije razvlašćene eksploatatorske građanske klase. Bez obzira na uzaludne pokušaje reakcionara raznih boja da izvrše reviziju istorije i kada je reč o sportu u SFRJ ništa ne može promeniti činjenicu da su Crvenu zvezdu osnovali komunisti a stadion fudbalskog kluba podigla omladina dobrovoljnim radom. Upravo zbog toga je i dobila ime Crvena zvezda.

 

Redakcija “Glasnika” navijačima Crvene zvezde čestita jubilej, 75. godina osnivanja tog sportskog društva!

 

 

NATO ODMAH RASFORMIRATI, A NE KANDIDOVATI ZA NOBELA

 

Kriminalna vojna formacija NATO nalazi se među 317 kandidata za ovogodišnu Nobelovu nagradu za mir. Iza kandidature NATO-a stoje neki poslanici vladajuće konzervativne partije Desnice koji smatraju da taj vojni savez svojim višedecenijskim postojanjem” preventivno deluje protiv izbijanja sukoba u svetu, pogotovo u vreme hladnog rata i postojanja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza”.

 

Prema predlagačima, zahvaljujući NATO “u Evropi duže od 70 godina vlada mir”, mada je, kako navodi jedan od njih, za njegovo “postizanje i održavanje, neophodno i neminovno da se povremeno primeni vojna moć i otpočne rat”.

 

Redakcija “Glasnika” ističe da se radi o sramnom i grozomornom predlogu koji za cilj ima da opravda zločinačke vojne intervencije NATO širom sveta. NATO je najveći ratni zločinac i izazivač velikog broja ratova zarad interesa zapadnog imperijalizma pa je tako predlog da taj ubilački vojni savez dobije Nobelovu nagradu za mir podjednako besmislen i smešan. NATO je neprijatelj mira i čovećanstva i kao takav ne zaslužuje bilo kakvu nagradu već samo najoštrije kritike i prezir.

 

Redakcija “Glasnika” podseća da NATO zarad ekspanzionističkih i pljačkaških interesa zapadnog imperijalizma pod okupacijom drži južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju a na njenoj teritoriji je izgradio najveću vojnu bazu na Balkanu, Bondstil. NATO je mučki i kukavički koristeći brojčanu i tehničku premoć izvršio agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine kako bi je razbio i oteo Kosovo i Metohiju. NATO je zarad ekspanzionističkih i pljačkaških interesa zapadnog imperijalizma razbio našu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. NATO sprovodi teror nad slobodoljubivim zemljama, narodima i pokretima širom sveta zarad prljavih i gramzivih interesa multinacionalnog kapitala.

 

Zbog svega navedenog zločinačku udarnu pesnicu zapadnog imperijalizma NATO hitno treba rasformirati a nikako ga podlo predlagati za Nobelovu nagradu za mir.

 

 

 

PROGRESIVNE ZEMLJE SVETA NE PRIZNAJU LAŽNU “NEZAVISNOST” KOSOVA

 

Nakon što su vlasti države Sijera Leone doneli odluku o povlačenju priznanja Kosova 96 zemalja članica Ujedinjenih nacija ne priznaje nezavisnost Kosova dok njih 92 priznaju.

 

Redakcija “Glasnika” sa ponosom ističe da sve progresivne zemlje u svetu kategorički istupaju protiv lažne “nezavisnosti” Kosova i da je nijedna jedina ne priznaje.

 

Svih pet preostalih socijalističkih država u svetu, nakon raspada Sovjetskog Saveza i grozomorne izdaje Mihaila Gorbačova, su protiv “nezavisnosti” Kosova”. To su Kina, Vijetnam, Laos, DNR Koreja i Kuba.

 

Jedina zemlja sa antiimperijalističkim vlastima u Evropi, Belorusija ne priznaje “nezavisnost” Kosova. Države sa levičarskim vladama u Južnoj Americi, Venecuela i Nikaragva takođe ne priznaju Kosovo kao ni antiimperijalističke vlasti u Siriji, kao i u Npealu, gde su takođe komunisti na vlasti.

 

Ovo jasno pokazuje da sve progresivne zemlje sveta dobro znaju i shvataju da je Kosovo i Metohija okupirano od strane zapadnog imperijalizma, sa kojim zbog njegove agresivne politike zarad pljačkaških interesa krupnog kapitala i same imaju problema, i izražavaju svoju solidarnost sa Srbijom kojoj je nepravedno otet deo njene terirorije.

 

Redakcija “Glasnika” koristi i ovu priliku da od okupatorskih NATO trupa zatraži da odmah napuste teritoriju Kosova i Metohije kao i da se ona odmah vrati u sastav njene matice Srbije.

 

 

DALJE RUKE OD POŠTENOG I UZORNOG DIREKTORA

 

Država sudski goni direktora jednog aleksinačkog javno-komunalnog preduzeća zbog toga što je radnicima, navodno, nezakonito povećavao platu da bi dostigli zakonski minimalac.

 

U optužnom predlogu Višeg javnog tužilaštva navodi se da je direktor “Komunalnih usluga”Budimir Marković oštetio firmu za 10 miliona dinara u periodu od 2014. do 2017, u vreme takozvanih mera štednje. Aleksinački komunalci sa druge strane bezrezervno podržavaju svog direktora. “On je podigao preduzeće koje je propadalo. E, sad to nekom ne odgovara, a kome ne odgovara – nekom u opštini“, kaže radnik Dragan Jojić.

 

Jojić je jedan od osamdesetak radnika, koliko ih je organizovano došlo iz Aleksinca u niški Viši sud. Najpre su popunili najveću salu ove institucije, a potom ispred suda rekli: “Želimo da kažemo da ćemo da organizujemo i štrajk upozorenja, da ćemo da idemo pred opštinu, jer to ne može tako.”Ivan Milićević, jedan od okupljenih radnika iz Aleksinca, ističe da sada prima 23.000 dinara, što je ispod minimalca, kao i da kod drugog direktora nije primao platu šest meseci.

 

Direktor Budimir Marković nije hteo pred kamere, ali je pred sudom rekao da je opštinski budžetski inspektor od njega tražio da snizi plate za 10 odsto u doba “mera štednje”, što kod većine nije bilo moguće, jer su im plate već bile oko minimalnih. Pošto su, pojasnio je, imali sopstvenu zaradu, u skladu za Zakonom o javnim preduzećima dotirali su zarade do “minimalca”, kako bi legalno poslovali.

 

Rekao je da je menadžment takvo uputstvo dobio i od Ministarstva rada, pa optužbe smatra neosnovanim, a branilac Markovića Zoran Mitić ukazuje na više nelogičnosti u predlogu koji direktora tereti, baziranom na izveštaju budžetske inspekcije Aleksinca. “Skupština opštine je dozvolila isplatu tih plata, a sada se direktor preduzeća goni da je isplatio plate protivno zakonu“, ističe Mitić.

 

Radnik JKP “Komunalne usluge” i odbornik Skupštine opštine Aleksinac, Bratislav Disić, smatra da je neko “bacio šapu” na preduzeće. “Ako je svake godine 18 miliona dinara dobitak, a imamo i te mašine…Neko izgleda želi da privatizuje preduzeće i da nas najure”, strahuje on.

 

Redakcija “Glasnika” ocenjuje da je sudski proces koji se vodi protiv Budimira Markovića sraman ali podjednako i apsurdan ali i da pokazuje svu besmislenost i štetnost odluke bružoaskih proimperijalističkih vlasti da svojevremeno smanje plate i penzije za 10 odsto, čime je ugrožena egzistencija radnog naroda Srbije. Umesto da bude pohvaljen i nagrađen kao odgovoran i pošten rukovodilac koji vodi računa o svojim zaposlenim Markoviću se sudi kao kriminalcu.

 

Redakcija “Glasnika” zahteva da se sramni sudski postupak protiv uzornog direktora JKP “Komunalne usluge” u Aleksincu odmah obustavi kao i da se spreči eventualna privatizacija tog preduzeća.

 

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A