Nedeljni pregled vesti iz zemlje i sveta sa klasnih pozicija – 07. 08. 2018.

Đenić:  Ne u EU, Kina prijatelj Srbije

Prvi sekretar Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ)  Aleksandar Đenić dao je komentar za beogradski dnevni list Danas u kome je najoštrije kritikovao izjavu  Johanesa Hana, komesara za proširenje Evropske unije koji je istakao da Kina koristi zemlje Zapadnog Balkana, među njima i Srbiju, kao „trojanske konje“.

Đenić je ocenio tu izjavu kao potpuno besmislenu ali sračunatu u cilju da Srbija postane protektorat  imperijalističke Evropske unije. Prvi sekretar SKOJ-a je naglasio da Srbija ne treba da uđe u tamnicu naroda  EU čiji je jedini cilj da bogati budu još bogatiji a siromašni još siromašniji. Sa druge strane, ocenio je Đenić, Srbija treba da održava sveoobuhvatne i plodonosne odnose sa Narodnom Republikom Kinom kao osvedočenim prijateljem naše zemlje i mira u svetu.

 

Organizovanom borbom protiv iseljenja

U organizaciji Društvenog centra NNK u subotu 4.avgusta održana je tribina o borbi protiv prinudnog  iseljavanja porodica iz njihovih stanova zarad interesa krupnog kpaitala.

Na tribini je u ime Saveza komunističke omadnije Jugoslavije (SKOJ) disukutovao prvi sekretar Aleksandar  Đenić. U svom govoru drug Đenić je naglasio da SKOJ podržava  borbu protiv iseljenja. Međutim,naglasio je on sprečavanje iseljenja može biti samo vid opstrukcije  a nikako osnovna i jedina metoda borbe da svi imaju krov nad glavom.‚- SKOJ je za organizovanu i svakodnevnu borbu na tom planu. Izmešu ostalog  zalažemo se za stvaranje širokog fronta svih onih koji su spremnu da se bore za ljude kojima preti izbacivanje iz stanova. Apsolutno smo protiv sektaštva i borbe radi borbe  i smatramo da kampanju protiv deložacija  treba preneti i u institucije, to jest zttražiti od nadležnih da niko ne sme da bude izbačen iz stana i iskazati žestok protest zbog načina rada i postojanja privatnih izvršitelja – naglasio je Đenić.

 

SKOJ podržao koncert grupe Apatride UTD

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) podržao je humanitarni i socijalni koncert grupe FC  Apatride UTD održan u Beogradu u subotu 4.avgusta pod nazivom  „Protiv kaptalističkog terora“ kako bi se sakupila pomoć za porodicu Miroslava Stojanovića nezaposlenog  oca četvoro dece koji je izvršio samoubistvo jer nije imao novca da plati račun za struju  u iznosu od 22 hiljade dinara zbog čega  je ona isečena.

Koncertu na kome su nastupli FC Apatride UTD i predgrupa Astor Lajka  prisustvovali su i aktivisti SKOJ-a koji su kao i svi prisutni dali priloge kako bi se skupio novac da se dug porodice Stojanović anulira, što je i uspešno ostvareno. SKOJ pozdravlja dolazak drugih levičarskih organizacija na koncert kao dobar primer kako akciono jedinistvo treba da funkcioniše u borbi za socijanu pravdu u predstojećem periodu.

 

Pokušaj atentata na Madura

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro preživeo je napad dronovima za vreme svog govora, u nedelju 5.avgusta.

Vlasti Venecuele uhapsile su  šest osoba osumnjičenih za upotrebu dronova sa po kilogram eksploziva u pokušaju atentata na predsednika Nilolasa Madura. Bezbednosni stručnjaci neutralisali su jedan dron koji je leteo prema bini dok se Maduro obraćao na vojnoj paradi, dok je drugi dron udario u obližnju zgradu i eksplodirao.Tokom incidenta povređeno je sedam pripadnika Nacionalne garde od kojih troje teže.

“Sve ukazuje na to da desničari, venecuelanski ultradesničari, zajedno sa kolumbijskim ultradesničarima, kao i Huan Manuel Santos, predsednik Kolumbije stoje iza ovog pokušaja ubistva”, rekao je Maduro, prenosi TASS. Odgovornost za mučki napad na predsednika Nikolasa Madura preizela je teroristička grupa “Flenelski vojnici”.Potpuno je ciničan i bezočan pokušaj  buržoaskih imperijalističkih medija  da obmanu javnost da atentata nije bilo i da je reč o eksploziji plinske boce u jednom od stanova u obližnjoj zgradi.

Redakcija Glasnika izražava bezrezervnu podršku i solidarnost  predsedniku Nikolasu Maduru a neprijateljima naroda Veneceuele poručuje da neće uspeti u svojim gnusnim namerama da osujete Bolivarsku Revoliciju jer je ona pobedonosna i večna.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A