NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA 07.06.2020.

VIJETNAM DOBIO PRIZNANJE I OD IDEOLOŠKOG NEPRIJATELJA

 

 

Južna Koreja, Tajvan i Hongkong isticani su kao primer uspešne borbe sa kovidom 19, ali se previđa uspeh koji je ostvario Vijetnam, ocenjuje CNN.

 

Zemlja sa 97 miliona stanovnika nije prijavila nijedan smrtni slučaj od koronavirusa, a ima samo 328 potvrđenih slučajeva, uprkos dugačkoj granici sa Kinom i tome što milioni Kineza svake godine posete Vijetnam.

 

Nakon tronedeljnog karantina u celoj zemlji, Vijetnam je krajem aprila ukinuo pravilo socijalnog distanciranja. Više od 40 dana u zemlji nema prijavljenih lokalnih infekcija, a preduzeća i škole su ponovo otvoreni i život se postepeno vraća u normalu. Skepticima će službeni podaci Vijetnama možda izgledati previše dobro da bi bili tačni.

 

Međutim, Gui Thvaites, epidemiolog koji radi u jednoj od glavnih bolnica koje je vijetnamska vlada odredila za lečenje pacijenata Kovid-19, ističe da ti brojevi odgovaraju stvarnom stanju. Kako je onda Vijetnam uspeo da spreči širenje korona virusa, postavlja pitanje CNN.

 

Odgovor, prema mišljenju eksperata za javno zdravlje, leži u kombinaciji više faktora – od brzog reagovanja vlade u cilju sprečavanja širenja virusa, do rigoroznog praćenja kontakata i efikasne javne komunikacije. Vijetnam je počeo da se priprema za epidemiju korona virusa nedeljama pre nego što je otkriven prvi slučaj u toj zemlji.

 

Brzo su preduzete mere karantina i već 12. februara zatvoreno je celo selo sa 10.000 stanovnika, severno od Hanoja. Posle sedam otkrivenih slučajeva infekcije, to selo je 20 dana bilo u karantinu, što je prvo veliko stavljanje u izolaciju izvan Kine. Školama i univerzitetima, koji je trebalo da ponovo budu otvoreni u februaru, posle praznika Lunarne nove godine, naređeno je da ostanu zatvoreni i otvoreni su tek u maju.

 

Uz to, odlučno traženje kontakta umanjilo je prenos virusa unutar zajednice.

 

Vlasti su rigorozno tražile kontakte potvrđenih slučajeva korona virusa i stavljale ih u obavezan dvonedeljni karantin. Napori u traženju kontakata u Vijetnamu bili su toliko snažni da su obuhvatali ne samo direktne, već i indirektne kontakte.

 

Treći faktor koji je doprineo uspešnoj borbi Vijetnama sa korona virusom bila je javna komunikacija i propaganda, ukazuje CNN. Sajtovi, telefonske linije i aplikacije pružali su najnovije podatke o epidemiji.

 

Krajem februara ministarstvo zdravlja Vijetnama objavilo je zanimljiv muzički spot zasnovan na vijetnamskom pop hitu, a cilj je bio pokazati pravilno pranje ruku i druge higijenske mere tokom epidemije. Epidemiolozi u Vijetnamu ističu da im je od velikog značaja bilo i iskustvo iz epidemija SARS-a i ptičjeg gripa.

 

Umesto komentara, redakcija “Glasnika“ konstatuje da je veliki uspeh Vijetnama i socijalističkog pristupa medicini još značajni kada se zna da mu je priznanje odao mediji koji je glasnogovornik bružoske ideologije i serviser interesa krupnog kapitala. Nema potrebe bilo šta dodati činjenicama iznesenim u ovom prilogu.

 

 

MILO ĐUKANOVĆ JE POTVRDIO DA JE IZDAJNIK CRNE GORE

 

 

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore je ocenio da je ta zemlja, tokom tri godine članstva u NATO, “deleći vrednosti tog saveza, priznata od saveznika kao ozbiljan i pouzdan partner”.

 

“Uz podršku Saveza, jačali smo unutrašnju bezbednost i sigurnost, vođeni važnošću mira i stabilnosti svoje zemlje, regiona i dobrosusedskih odnosa, osećajući se sigurnije uz podršku NATO i u borbi protiv covid 19”, napisao je Đukanović na svom zvaničnom nalogu na Tviteru. Dodao je da je Crna Gora ponosna zato što je deo evroatlantske porodice i poručio da će tim putem nastaviti i u godinama koje dolaze.

 

Izricanjem ove sramne izjave Milo Đukanović je još jednom potvrdio da je izdajnik crnogorskog naroda i Jugoslavije kao i verni sluga zapadnog imperijalizma.

 

Reči Mila Đukanovića su najobičnija budalaština i bestidna neistina. Poznato je da je NATO neprijatelj naroda Crne Gore koji je razbio našu socijalističku domovinu SFR Jugoslaviju, izvršio invaziju na SR Jugoslaviju, brutalno ubijajući njene građane uključujući i one u Crnoj Gori i okupirao njen integralni deo Kosovo i Metohiju. Kao osvedočeni proimperijalista i izdajnik Milo Đukanović je učestvovao u razbijanju državne zajednice Srbije i Crne Gore, kao poslednjeg nukleusa za ponovno objedinjavanje jugoslovenskih naroda, a nakon toga i u uvođenju Crne Gore u udarnu pesnicu zapadnog imperijalizma zločinački NATO.

 

Slobodoljubivi narod Crne Gore, kako Crnogorci, tako Srbi kao i svi ostali njeni građani, dobro znaju da su Milove reči beznačajne i lažljive a da će njegova izdajnička politika vrlo brzo završiti na smetlištu istorije.

 

 

 

PRIVATNI IZVRŠITELJI NARODNE KRVOPIJE

 

Javnost u Srbiji je sa zgražavanjem i negodovanjem dočekala vest da su pojedini privatni izvršitelji sa računa dužnika plenili i sumu od 100 evra, namenjenu finansijskoj podršci građanima zbog ekonomske krize koja će nastati usled negativnih efekata epidemije korona virusa.

 

Ti izvršitelji kamenoga srca su to radili i pored preporuke Komore javnih izvršitelja da se uzdrže od takvih poteza kada je reč o ekonomskoj pomoći koju država daje građanima.

 

Redakcija “Glasnika” najoštrije osuđuje nadležne u državi koji nijednom rečju nisu reagovali na skandalozno ponašanje dela privatnih izvršitelja niti su sprečili da se to dešava iako su u mogućnosti da to učine. Na taj način se još jednom potvrđuje da su aktuelnim buržoaskim vlastima u Srbiji interesi banaka i krupnog kapitala važniji od interesa građana Srbije, u konkretnom slučaju ljudi koji su dužnici zbog loše ekonomske situacije za koju je država najveći krivac.

 

Takođe, besprizorno ponašanje privatnih izvršitelja u ovom kao i u mnogim drugim slučajevima je neoboriv argument zbog čega ova nehumana i parazitska institucija mora biti momentalno ukinuta.

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A