Nedeljni pregled vesti iz zemlje i sveta sa klasnih pozicija – 03. 09. 2018.

PODRŠKA PROSVETARIMA

Četiri reprezentativna sindikata prosvete održali su protest “Pravda ispred para”, nezadovoljni zakonskim rešenjima za raspoređivanje u platne grupe i razrede i najavili četiri štrajka skraćenjem časova u septembru.

Prosvetari su se najpre okupili ispred Ministarstva prosvete, a nakon toga su Nemanjinom ulicom krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prosvetari kažu da su nezadovoljni predloženim rešenjem za određivanje platnih razreda i grupa. Oni traže da se prosvetnim radnicima sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu. Prosvetari kažu da će na taj način obezbediti sebi veće plate.

Tvrde da ukoliko ostanu u osmoj grupi, višu platu će moći da obezbede tek u periodu od 20 godina, što smatraju da je nepravedno u odnosu na ostala zanimanja koja su sa istim stepenom prebačena u devetu grupu.

Redakcija GLASNIK-a se solidariše sa opravdanim zahtevom prosvetara i smatra da Vlada Repubnlike Srbije i Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu moraju da ispune ove zahteve.

 

PONOVO NASTRADAO RADNIK

U Beogradu je stradao radnik Nebojša Turović, u sredu ujutru na gradilištu između ulica Kneza Miloša i Sarajevske u Beogradu, pošto su se na njega obrušila dva zida.

Nebojša Turović, koji je bio heroj sa Košara je radio neprijaveljen za crkavicu na gradilištu kompanijje KMR Yossi Avrahami i Almogim Holdings. On je poginuo kada se na njega obrušio potporni zid.

Ovaj slučaj nažalost nije iziolovan. Mnogi radnici su zbog užasne ekonomske situacije primorani da rade neprijavljeni i za bedne plate. Sramotno je da kompanija koja je izvođač radova ima sve potrebne dozvole, a da sa druge strane u praksi nisu u obavezi da vode računa o život radnika. Radnci u Srbiji nemaju nikakava prava, a pored mizernih plata mnogi od njih nemaju odgovarajuću opremu.

Redakcija GLASNIK-a zahteva od nadležnih organa da momentalno kazni firmu koja je bila izvođač radova i da najstrože kazni sve firme koje ugrožavaju živote radnika.

 

ČETNICI PRAVE HAOS U NOVOM SADU

Sednica Skupštine grada Novog Sada je prekinuta u sredu nakon što se za govornicom pojavio odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije koji je izjavio da su komunizam i fašizam isto.

Odbornik POKS-a Saša Novaković je ovo izjavio tokom rasparave o podizanju spomenika “Nevinim žrtavama 1944/45”.

Naime, skupština je razmatrala predlog o podizanju spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45” po predlogu Saveza vojvođanskih Mađara. Na kraju, na samom glasanju, odluka je usvojena sa 41 glasom odbornika SNS, POKS i SVM.

Redakcija Glasnika ističe da je ovo glasanje i sramni nastup Saše Novakovića još jedan pokušaj prekrajanje istorije. Naime, ovaj čin ne predstavlja podizanje spomenika “nevinim” žrtvama, već se podiže spomenik fašistima i njihovim saradnicima, što predstavlja uvredu za sve antifašiste i potomke stradalih nevinih žrtava tokom Drugog svetskog rata.

 

JOŠ JEDNA POBEDA DNR KOREJE I KIM DŽONG UNA

Suspenzija je bila “gest dobre volje” posle susreta predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u junu.

“Kao što znate, doneli smo odluku o suspenziji najvažnijih vojnih vežbi kao gest dobre volje posle samita u Singapuru. Nemamo planove za suspenziju drugih manevara”, rekao je Matis novinarima.

Pregovori o denuklearizaciji Severne Koreje ne daju mnogo rezultata, zbog čega je Tramp otkazao planiranu posetu državnog sekretara Majka Pompea Pjongjangu. Šef Pentagona nije naveo kada će vežbe biti nastavljene, ali je rekao da će vojska konsultovati američke diplomate zadužene za pregovore s Pjongrajnogom pre donošenja odluke.

“Nećemo nastaviti s manevrima. Videćemo kako pregovori napreduju”, izjavio je Matis.

Pentagon je u junu objavio da su glavne vojne vežbe sa Južnom Korejom “suspendovane na nedoređeno vreme”.

U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika koji pod okupacijom drže taj deo Korejskog poluostrva. Ovakva izjava američkih zvaničnika je dokaz još jedne pobede diplomatije koju vodi DNR Koreja, koja ima za cilj oslobađanje Korejskog poluostrva od američke okupacije i ujedinjenje sa Južnom Korejom.

 

U NEMAČKOJ ODRŽAN VELIKI ANTIFAŠISTIČKI PROTEST

U Nemačkom gradu Čemnicu, održani su masovni antifašistički protesti. Taj protest koji je imao slogan “Srce umesto proganjanja” je podržalo preko 70 organizacija, a ovaj protest je nastao kao reakcija na anti – emigrantske proteste koje su organizovale neonacističke organizacije prošlog vikenda.

Organizatori protesta su istakli da  Hitlerovo salutiranje nije dobrodošlo i da zemlja ne pripada njima.

 

NASTAVLJENI MASOVNI PROTESTI U RUSIJI

U subotu, drugog septembra su nastavljeni masovni protesti širom Rusije povodom antinarodnih mera penzionih reformi. Podsećanja radi, Vlada Rusije želi da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju, ženama sa 58 na 63 godine, dok muškaricma sa 60 na 65 godina.

Najmasovniji protesti su bili u Moskvi, ali su se oni održali širom drugih gradova u Rusiji. Ove proteste predvodi Komunistička partija Ruske federacije, a njima su se priduružili i druge organizacije u Rusiji. Sledeći veliki protesti su zakazani za 22. septembar.

Podsećanja radi, zbog velikog pritiska i protesta koji su se održali širom Rusije, Vlada je bila primorana da raspiše referendum o ovom pitanju. Prema podacima komunista, preko 90% naroda je protiv Vladine reforme.

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A