NEDELJNI PREGLED VESTI IZ ZEMLJE I SVETA SA KLASNIH POZICIJA – 02.02.2020.

SDAJ PROTIV MILITARIZACIJE NEMAČKE

 

Aktivisti SDAJ (Socijalističke Nemačke radničke omladine), organizovali su na sajmu obrazovanja u Nirnbergu akciju protiv nemačke vojske (Bundesvehra), koji se želi predstaviti kao atraktivan poslodavac. Odmah nakon deljenja letaka, aktivistima SDAJ su oduzeti letci, a jedan od službenika sa štanda je slikao čitav događaj, uz pretnju, da će proslediti te slike u službi za zaštitu ustava.

 

Ipak, važno je istaći da je Nemačka vojska ta koja krši Nemački ustav. Prema istom, ona nema pravo da interveniše van svojih granica, a tu odredbu je prvi put prekršila tokom zločinačke agresije na SR Jugioslaviju 1999. godine.

 

SDAJ ističe da na primeru nasilja prema njihovim aktivistima može se videti kako Nemačka vojska „brani demokratiju“, kako tvrdi država. Svako ko protestiuje protiv militarizacije, rata i zapošljavanja mladih u vojsci, tajna služba će ga ućutati i zapretiti mu.

 

Naime otkad služenje vojnog roka nije obavezno, Nemačka vojska pokušava da zadobije mlade, ne samo na okupljanjima već i preko interneta. Ogromna sredstva su uložena 2016. godine. Tada je Nemačka vojska pokrenula yt seriju regruti koja je koštala 1,7 miliona evra, a zatim je počela da emituje i seriju Mali 2017. godine koja je opet imala aktivističke poruke, a produkcija za tu seriju je bila 2 miliona. Cela kampanja je koštala, zajedno sa reklamama 6,5 miliona.

 

SDAJ ističe da je taj novac mogao biti uložen u škole, bolnice i tamo gde je potreban, a ne na regrutovanje plaćenika koji će da šire smrt širom planete u interesu krupnoga kapitala.

 

 

 

PAME PROTIV NATO U GRČKOJ

 

Prokomunistički sindikat PAME je u četvrtak, 30 januara, širom Grčke zajedno sa drugim progresivnim organizacijama organizovao masovne demonstracije protiv “Zajedničkog obrambenog sporazuma” između SAD- i vlade Grčke. Drugovi iz Grče su tokom protesta iskazali svoj gnev prema ovom sporazumu, koji ima za cilj da dodatno ojača vojno prisustvo SAD i NATO u Grčkoj i dodatno uključivanje Grčke u NATO planove na Mediteranu.

 

Hiljade radnika, studenata, penzionera i ostalih učesnika demonstracija uzvikivalo je parole protiv imperijalizma, kao I američkog vojnog prisustva u Grčkoj i protiv američkog “Plana za Palestinu”. Redakcija GLASNIK-a se solidariše sa svom progresivnom javnošću u Grćkoj koja je digla glas protiv udarne pesnice zapadnog imperijalizma!

 

 

MASOVNI PROTESTI U BELGIJI

 

Desetine hiljada belgijskih radnika, predvođenih Generalnom konfederacijom Belgijskih radnika, izvelo je u utorak 28. januara, protestni marš u centru Brisela, zahtevajući od vlade bolju zdravstvenu zaštitu, kao i povećanje minimalne penzije.

 

U svom saopštenju sindikat navodi podatak da je samo u periodu od 2016. do 2018. godine učešće poslodavaca u sistemu socijalne zaštite palo sa 32.4% na 25%, što predstavlja direktnu posledicu vladine politike koja odgovara krupnom kapitalu. Jedan od glavnih zahteva belgijskih radnika jeste upravo zaustavljanje ovog negativnog trenda, kao i uvođenje stabilnog finansiranja sistema socijalne zaštite.

 

Radnici su takođe ustali u odbranu penzionog sistema. Naime, Generalna konfederacija zahteva uvođenje minimalne penzije od 1500 evra, kao i povećanje odnosa penzije i plate sa sadašnjih 60% na 75%. Jedan od zahteva jeste i ograničenje starosne dobi potrebne za odlazak u penziju na 65 godina, kao i garancija da će doći do porasta penzija u slučaju rasta cena.

 

Partija Rada Belgije, inače pokretač kampanje za uvođenje minimalne penzije od 1500 evra, aktivno se priključila protestu. Ona je za 1. mart najavila masovan “Marš besa”, koji će biti uperen protiv krupnog kapitala i političke elite. Komunistička partija Belgije, grčki radnici u Belgiji povezani sa Komunističkom partijom Grčke, kao i francuska Generalna konfederacija radnika, takođe su podržali radni narod Belgije u borbi za socijalnu zaštitu.

 

 

 

PROTESTI SREDNJOŠKOLACA U LIVORNU

 

Srednjoškolci, predvođeni komunistima su januara organizovali su proteste u Livornu u znak protesta zbog lošeg stanja u srednjoškolskih zgrada koje su urušavaju. Pre nekoliko dana učenik je polomio ruku u školi na nebezbednom stepeništu. U Livornu, u učionicama obično ne radi grejanje, pune su buđi, a lusteri i prozori se urušavaju. Usled lošeg stanja građevina u koje su smeštene škole učenici često bivaju povređeni.

 

Isprovocirani time, srednjoškolci u Livornu su organizovali demonstracije. Oni su poručili da su “sigurne škole su one koje se ne urušavaju. Novac za škole, a ne za rat.” Redakcija Glasnika se solidariše sa srednjošklcima u Livornu, koji se opravdano bore za pristojan izgled škola i njihovu bezbednost!

 

 

 

BESTIDNA BRUTALNOST FRANCUSKE POLICIJE

 

Tokom protesta, u utorak, 28 januara, policajci su jednom vatrogascu pucali u glavu u Parizu, a zatim su premlatili još nekolicinu. Takođe, policija je na tim demonstracijama povredila devet fotoreportera.

 

Vlast u Francuskoj je počela da potura laẑne ustupke pojedinim sektorima i strukama kako bi pocepala narodno jedinistvo! Stoga, najborbeniji i prokumunisitčki sidikat CGT je izdao saopštenje za javnost u kojem ističe da “BORBU NASTAVLJAMO DO KONAČNE POBEDE! ANTINARODNE REFORME NEĆE PROĆI!” Drugovi iz CGT-a su još dodali da Makron u celosti mora povući najavljene reforme, a da će CGT braniti tekovine klasne borbe do konačne pobede.

 

Naša redakcija se solidariše sa radnim narodom Francuske, sindikatom CGT i ubeđeni smo da će uspeti da se izbore protiv krvave diktature Emanuela Makrona.

 

 

 

POBEDA KOMUNISTA NA IZBORIMA U NEPALU

 

Vladajuća Komunistička partija Nepala (NCP) (sestrinska partija NKPJ) odnela je još jednu ubedljivu pobedu na izborima za Narodnu skupštinu. NCP je osvojila 16 od 18 mandata u svih sedam provincija u ovoj zemlji. Izbori su održani 23. januara, a odnosili su se na mesta rotirajućih članova skupštine, čiji mandat ističe 3. marta.

 

NCP sada kontroliše 50 od 59 mesta u Narodnoj skupštini, kao i 174 od 275 poslaničkih mesta u Predstavničkom domu. Predsednica Nepala je drugarica Bidja Devi Bandari koja je na to mesto izabrana ispred Komunističke partije. Redakcija GLASNIK-a na ovom izbornom uspehu čestita i sestrinskoj organizaciji SKOJ-a, (koja je članica WFDY – Svetske federacije deomkratske omladine) Sve Nepalskoj nacionalnoj slobodnoj studentskoj uniji (ANNFSU), omladisnkoj organizaciji NCP-a.

 

 

U TIVTU URAĐEN MURAL ZASTAVE SR CRNE GORE

 

U Tivtu su građani 25.1.2020 oslikali mural sa zastavom Socijalističke Republike Crne Gore. Takođe, oni su ispisali parolu “SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!” Ovim činom je narod tog primorskog grada pokazao da smatra da jedino u socijalizmu može ostvariti svoju istinsku slobodu i sigurnost. Antinarodni i proimperijalistički režim MIla Đukanovića je doveo Crnu Goru do prosjačkog štapa, nacionalnih i verskih tenzija, a kruna takve politike je članstvo Crne Gore u udarnoj pesnici krupnog kapitala – NATO. U Crnoj Gori, neće biti slobode, mira i pravde, dok god se ona bude nalazila u kandžama mafijaškog režima MIla Đukanovića i dok bude spovodila proimperijalističku politiku na liniji Vašingtona. Brisela i Londona.. Primer socijalističkih patriota iz Tivta bi trebalo da slede i svi drugi progresivni građani Crne Gore, jer jedino trobojka sa petokrakom može ujediniti radni narod te jugoslovenske socijalističke republike!

 

 

 

NAROD IRAKA USTAO PROTIV OKUPACIJE

 

Milioni građana Iraka uputili su se ka centru Bagdada sa samo jednom porukom: “Američka okupatorska vojska mora otići!” Na ulicama se nalaze čitave familije i ljudi svih generacijskih dobi. Narod je ujedininjen I ima samo jednu želju, a to je život bez okupacije. Komunistička partija Iraka je podržala ove demonstracije i pozvala je narod da se priključi ovim demonstracijama.

 

Ovi protesti su nastavak protesta koji traju više meseci. Narod vrši pritisak na vladu da prekine bilo kakve veze sa američkim okupatorom i zahtevaju raspisivanje izbora. Povod za proteste je i ubistvo iranskog generala Ksema Solejmanija i Iračkog vojnog komadanta Abu Mahdi al Muhanidisa od strane američkih okupatorskih trupa.

 

Narod Iraka želi suverenitet nad svojom zemljom. Oni žele svoju zemlju bez okupatorskih snaga koje su donele smrt hiljadama građana u ovoj zemlji. Narod Iraka želi da raspolaže sa svojim resursima i da odlučuje o svojoj sudibini. To su poruke koju učesnici demonstracija ističu, a u svojim aktivnostima neće odustati dok američki okupator nenapusti ovu zemlju.

 

 

SKANDALOZNO NISKE KAZNE ZA BEOZOČNE TAJKUNE

 

Čačanski tajkun Radimir Ćurčić, vlasnik firimi “Čajka M” i “Guma servis” i njegova supruga Elena, koji su u maju 2019. vezali i brutalno pretukli kućnu pomoćnicu Jelenu Gostiljac, izvukli su se samo sa novčanom kaznom.

 

Oni su priznali krivično delo i nagodili se sa tužiocem da ne idu u zatvor, već da uplate po 80.000 dinara u budžet Republike Srbije. Jelena Gostiljac ogorčena je blagom kaznom koju su dobili njeni mučitelji.

 

Novčana kazna od ukupno 160.000 dinara za njih je smešna cifra. Po toj presudi sud me je uputio na privatnu parnicu protiv njih da bih naplatila odštetu. To sam i učinila – kazala je Gostiljčeva i dodala da ovde nije stvar samo u novcu već i u dostojanstvu.

 

Moj duševni bol se ne može naplatiti! Oni za svoje nedelo treba da odgovaraju jer tog 11. maja 2019. bila sam žrtva brutalnog nasilja – ispričala je Jelena.

 

Ovakva nagodba napravljena je shodno načelu oportuniteta na osnovu člana 283, stav 1, tačka 2 Zakona o krivičnom postupku. Osnovno javno tužilaštvo u Čačku teretilo je Radimira i Elenu za zlostavljanje i mučenje, za šta je propisana kazna do jedne godine zatvora, kao i za otmicu, za šta im je pretilo do tri godine. Međutim, krvoločni i bahati tajkuni nagodili su se sa tužilaštvom da, u zamenu za priznanje krivičnog dela, dobiju samo novčane kazne. Pored toga što su na taj način izbegli pravednu kaznu za svoj zločin uskraćena je i mogućnost da Jelena Gostiljac naplati novčanu odštetu zbog torture koju je pretrpela.

 

Ova skandalozna odluka buržoaskog pravosuđa najslikovitije pokazuje privilegovan položaj koji u srpskom društvu imaju kapitalistički eksploatatori. Potpuno je jasno da su tajkuni favorizovani u buržoaskom pravosuđu što potvrđuju slučajevi iz prakse poput ovog zastrašujućeg iz Ćačka. U konkretnom slučaju demonstrirana je sva bahatost osionih gazdi koji smatraju da su iznad zakona i da imaju pravo da ga krše propise ako njima to tako odgovara. Inače, prema saznanjima medija buržujski zlostavljači Radimir i Elena pronašli su novac i nakit koji je navodno bio ukraden. Ispostavilo se da Jelena Gostiljac sa tim nije imala apsolutno nikakve veze.

 

Redakcija „Glasnika“ traži da sramno niska kazna za buržoaske zlostavljače bude poništena, da se sprovede novi sudski proces i da oni budu sankcionisani srazmerno težini nedela koje su počinili  kao i shodno propisanim zakonskim rešenjima.

 

Redakcija „Glasnika“ izražava najiskreniju solidarnost sa poštenom i ponosnom radnom ženom Jelenom Gostiljac, nepravedeno oklevetanom i maltretiranom od strane besprizornih buržoskih bandita.

 

 

PARTIJA RADA AUSTRIJE UŠLA U LOKALNE ORGANE VLASTI

 

Partija rada Austrije (PdA) postigla je zapažen uspeh na opštinskim izborima u saveznoj pokrajini Donja Austrija održanim 26. januara 2020. godine. Šest godina nakon osnivanja, PdA je uspela ući u neki organ vlasti u Austriji. U opštini  Neusiedl an der Zaya (okrug Gänserndorf) PdA dobila je 5,4 odsto glasova i jedno od 19 mesta u opšinskoj skupštini. Tridesetogodišnji  radnik Armin Kolarik, član Centralnog komiteta te partije imaće mandat opštinskog odbornika -komuniste u narednih pet godina.

 

– Ovaj naizgled mali uspeh je u stvari veliki korak za partiju – rekao je Tibor Zenker, predsednik PdA.

 

– Sada smo na političkoj mapi i iskoristićemo govornicu skupštine opštine kao tribinu za jačanje interesa radničke klase, za njenu mobilizaciju i organizovanje  kako bi se pojačao otpor masa protiv kapitalizma i imperijalizma istakao je drug Zenker.

 

Redakcija „Glasnika“ sa oduševljenjem pozdravlja uspeh austrijskih komunista i drugu Arminu Kolariku čestita osvajanje odborničkog mesta.

 

 

 

SPRELITI PRODAJU APOTEKARSKE USTANOVE BEOGRAD

 

Grad Beograd planira da proda sve objekte iz svoje nadležnosti koji “nisu u sistemu gradske komunalne infrastrukture”, pa će tako “na doboš” otići i Apotekarska ustanova Beograd.

 

Sekretarijat za javni prihod će pripremiti prodaju državnih apoteka u glavnom gradu Srbije, a pre samog postupka prodaje, zakon nalaže da se utvrdi vrednost, ne samo objekta već i brenda koji bi trebalo da bude prodat. Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, kaže da Beograd “kao i svi moderni gradovi, treba da se bavi onim što pruža građanima a to je komunalni sistem i nema potrebe da se bavi poslovima koji nisu komunalna delatnost”.

 

Ono što buržoaski zamenik gradonačelnika Beograda nije rekao je to da je odluka o prodaji gradskih apoteka suprotstavljena interesima njegovih žitelja jer će budžet odstati bez sredstava koje bi inkasirao na osnovu gradskog vlasništva nad Apotekarskom ustanovom. U slučaju prodaje budžet će biti lišen tih sredstava, odnosno u njemu će biti manje novca potrebnog za održavanje grada nego što je to sada slučaj. Takođe, privatizacija automatski znači lekove po skupljim cenama za građane.

 

Inicijativom za prodaju gradskih apoteka naprednjačke buržoaske vlasti u Srbiji su još jednom demonstrirale da su sa svojim koalicionim  partnerima servis interesa krupnog domaćeg i stranog kapitala a ne građana Srbije kao što bi trebalo da bude.

 

Redakcija „Glasnika“ poziva progresivnu javnost da digne svoj glas i spreči prodaju Apotekarske ustanove Beograda i novi udar na interese i standard radnog naroda.

 

 

 

POMPEO DALJE RUKE OD KUMUNISTIČKE PARTIJE KINE

 

Kina je centralna pretnja našeg doba, ocenio je američki državni sekretar Majk Pompeo nakon razgovora s britanskim kolegom Dominikom Rabom u Londonu.

 

On je dodao da Sjedinjene Američke Države i saveznici moraju da obezbede vojnu i tehnološku moć kako bi se omogućilo da u ovom veku vladaju zapadni principi.

 

Dok i dalje moramo da budemo izuzetno oprezni po pitanju terorizma, kineska Komunistička partija predstavlja centralnu pretnju našeg doba”, smatra Pompeo.

 

Priglupa i lažljiva izjava da je “Kina centralna pretnja našeg doba” predstavlja jalovi pokušaj antikineske i antikomunističke kampanje Vašingtona. Istina je sasvim drugačija. Komunistička partija Kine i Narodna Republika Kina su opredeljene za mir, progres, socijalnu pravdu dok su Sjedinjene Američke Države kao predvodnik zapadnog imperijalizma “centralna pretnja našeg doba”.

 

Prljava i lažljiva antikineska i antikomunistička kampanja hladnoratovskog tipa koju sprovodi Vašington za cilj ima pokušaj podrivanja ugleda socijalističke Kine koji je sve veći u svetu pa tako i među siromašnim i obespravljenim masama u SAD i drugim kapitalističkim zemljama. Nesposobna da se odupre sveoubuhvatnom  ekonomskom i vojnom snaženju Kine, poražena u trgovinskom ratu koji je nametnula Pekingu i uplašena benefitima socijalističkog društva koja su uskraćena sve nezadovoljnijim njenim i masama u drugim kapitalističkim zemljama, Amerika jedino što može da pokuša je da lažima i smicalicama napada Peking. Na žalost Vašingtona, ti pokušaji su jalovi i predstavljaju potpuni promašaj u koji niko pri zdravom razumu neće poverovati.

 

Redakcija “Glasnika” osuđuje drske uvrede na račun Kine i mešanje u njene unutrašnje poslove od strane Majka Pompea i poručuje američkim imperijalistima da drže ruke dalje od KP Kine!

 

 

Čitaj Glasnik, ruši kapitalizam, stupi u redove SKOJ-a!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJ UČESTVOVAO NA SKUPU PROTIV REVIZIJE ISTORIJE U BOLONJI ODRŽAN SKUP PROTIV PRIVATNIH IZVRŠITELJA U ORGANIZACIJI NKPJ i SKOJ-a – KOMUNISTI PREDALI PISMO VUČIĆU SKUP PROTIV IZVRŠITELJA U ORGANIZACIJI NKPJ I SKOJ-a ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE SKOJ-a, FGC (ITALIJA) i MS (HRVATSKA) VENECUELA ODBACUJE NAPAD AMERIČKE VLADE NA VENECUELANSKU AVIOKOMPANIJU CONVIASA

SKUP PROTIV IZVRŠITELJA

SKUP PROTIV IZVRŠITELJA