MLADI BRITANSKI KOMUNISTI ZA MOMENTALNI BREXIT

PRENESIMO INTERVJU DRUGA DŽONA HANTERA, GENERALNOG SEKRETARA SAVZEA KOMUNISTIČKE OMLADINE VELIKE BRITANIJE POVODOM BREGIZITA, KOJI JE OBJAVLJEN U JEDNOM OD NAJUTICAJNIH BRITANSKIH NEDELJNIKA – MORNING STAR

JEDINI NAČIN DA POŠTUJEMO DEMOKRATIJU JE IZLAZAK IZ EU! BORBA ZA ODBRANU, RAZVOJ I UNAPREĐENJE NAŠIH DEMOKRATSKIH PRAVA JE KLJUČ BORBE ZA SOCIJALIZAM, KAŽE DŽON HANTER

 

 

DEMOKRATIJA je među najećim vrlinama ljudskog društva. Nije iznenadjujuće da su razne strane u Bregzit debati u Škotskoj nastojale da obrazlože svoje argumente o “poštovanju demokratije” i “poštovanju volje naroda”.

 

S jedne strane, oni koji se zalažu za izlazak iz Evropske unije tvrde da se rezultat referenduma iz 2016. mora poštovati primenom Bregzita.

 

U opoziciji, prošlog vikenda je takođe došlo do eskalacije u kampanji da  se naruši rezultat referenduma, tzv. kampanja Narodnog glasanja.

 

Ova kampanja nastojala je potajno maskirati se kao borba za demokratiju.

 

Škotska je takođe videla argumente, koje je SNP (Nacionalna partija Škotske)  izrazila, da bi trebao postojati drugi referendum o nezavisnosti.

 

Činjenica je da jedini rezultat koji zaista može doneti demokratski ishod – kako u pogledu referenduma 2016, tako i za budućnost Škotske – je Narodni Bregzit.

 

Iako je demokratija pod kapitalizmom duboko korumpirana, ona je ključno političko i ideološko bojište.

 

Borba za odbranu, razvoj i unapređenje naših demokratskih prava sada je ključ dugoročne borbe za socijalizam.

 

​​Referendum o Bregzitu, bio je najveći demokratski izraz naroda Britanije do danas. Korumpirajuće akcije glavnih političara ili medija ne ukidaju to.

 

U tom kontekstu lako možemo prepoznati zašto bi i Narodni glas i drugi referendum o nezavisnosti predstavljali antidemokratski zaokret za narod Škotske.

 

 

Ostali se redovno pitaju kako bi drugi referendum mogao biti nedemokratski. Sigurno bi jos jedno glasanje sa istim uslovima kao prethodno bilo demokratski izraz istog značaja i važnosti?

 

 

Ova pozicija potpuno ignoriše istorijsku upotrebu i zloupotrebu referendumskog procesa od strane Evropske unije. Tamo gde referendum stvara problematičan rezultat za neoliberalni blok, ona će primeniti jednu od dve opcije: ponovno glasanje ili ignorisanje.

 

 

Taktika ponavljanja referenduma koji proizvodi anti-EU rezultat je dugogodišnja.

 

1992. godine Danska je odbila Mastrički sporazum na referendumu. Ugovor iz Mastrihta, koji je zahtevao ratifikaciju u svim državama članicama, uveliko je povećao vlast EU i postavio temelje za euro valutu.

 

Danski referendum ponovljen je 1993. godine, što je dovelo do rezultata iz Mastrihta.

 

Irska je 2001. godine odbacila Ugovor iz Nice, koji je povećavao moć EU i pripremao se za širenje na istok. Irski referendum iz 2002. godine dao je “pravi rezultat”.

 

 

Na redu je da Irska ponovo glasa 2009. godine, nakon što je prethodne godine odbacila Lisabonski sporazum. Sam Lisabonski ugovor predstavljao je najveći anti-demokratski trik EU u zaobilaženju rezultata referenduma u ​​Francuskoj i Holandiji.

 

Evropski ustav iz 2005. godine odbačen je od birača u Francuskoj i Holandiji. Dalji referendumi su napušteni.

 

Ustav je prepakovan kao Lisabonski ugovor koji je zahtevao referendum samo u Irskoj kao rezultat ustava te zemlje. Holandskim i francuskim biračima, kao i glasačima u svakoj drugoj zemlji EU, nije bio dat izbor.

 

Taktika birokratije EU i vladajućih vlada u Evropi je dobro uspostavljena. Ako na početku ne uspete: osujetite alternativu, dodajte resurse u pro-EU kampanje, demoralizujte biračko telo i ponovite glasanje. Do danas je bio potpuno efikasan.

 

 

Pitanje drugog referenduma o nezavisnosti je jednostavno. Škotski narod ima pravo na nacionalno samoopredeljenje.

 

Ako se narod demokratski odluči, možemo se dokazati kao nezavisna nacija.

 

Na referendumu 2014. škotski narod je odlučio da ostane deo Britanije. U demokratskom društvu određena područja često glasaju drugačije u odnosu na konačni ishod. Da li to dovodi u pitanje celu osnovu te države?

 

Nije tako. Škotski narod nije glasao da ostane deo Britanije po ovom uslovu. Mi smo glasali da ostanemo deo veće države koja može povremeno glasati drugačije i prihvatiti taj rezultat.

 

Da li će škotski narod i Britanci dozvoliti da demokratija bude potkopana 2019. godine? Izbor leži na nama.

 

Plašenje i širenje dezinformacija, a zatim prisiljavanje ponovnog glasanja u kratkom roku ne predstavlja demokratski izraz. Ne bismo to prihvatili na izborima u veću. Zašto bi ga trebalo prihvatiti na međunarodnoj sceni?

 

Jedini način da poštujemo demokratiju je izlazak iz EU. To bi trebalo urditi tako da uslovi budu najpovoljniji za običan narod.

 

Rizik da se to ne desi je značajan. Glasanje o Bregzitu direktno je dovelo do kolapsa podrške za UKIP (Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva) i elemente krajnje desnice.

 

Bregzit preokret bi mogao da dovede do toga da dobiju novu i povećanu podršku.

 

Gledajući u budućnost, Bregzit nudi šansu za masovno poboljšanje demokratskih prava škotskog naroda.

 

Bregzit bi prenosio moć donošenja odluka u 64 oblasti politike  EU i njene Komisije na škotski parlament. Ove oblasti uključuju državnu pomoć industriji, javnim nabavkama, železničkom saobraćaju, u jednakost i životnu sredinu.

 

Imali bismo priliku da obnovimo Škotsku i Britaniju bez neoliberalnih ograničenja i diktata Komisije EU.

 

Sve će ovo biti predmet borbenog trijumfa ideja. Ta borba sada počinje borbom za demokratski rezultat Bregzita.

 

Ne možemo dozvoliti da Bregzit bude još jedna repriza EU. Demokratija i nacionalni suverenitet moraju početi trijumfovati nakon godina u hladnoj senci Brisela.

 

 

Džoni Hanter, Generalni sekretar Saveza komunističke omladine Velike Britanije.

10.04.2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A