MEĐUNARODNI SASTANAK NPK-a U ŠRI LANCI

Treći međunarodni pripremni sastanak za Svetski festival omladine i studenata, održan na Šri Lanci. Srbiju je na ovom sastanku predstavljala Nađa Pavlica, članica sekretarijata SKOJ-a i potpredsednica Nacionalnog pripremnog komiteta za Srbiju. Podsećamo da će se 19. po redu festival održati ove godine u Sočiju u oktobru, a obeležiće i 100 godina Velike oktobaraske revolucije. Slogan ovogodišnjeg festivala je: “Za mir, solidarnost i socijalnu pravdu, izborimo se protiv imperijalizma. Ponosni na prošlost, gradimo budućmost”.

Međunarodni pripremni sastanak održao se od 25. do 27. maja u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke. Prisustvovalo je preko sto delegata iz četrdeset sedam zemalja. Dvodnevne diskusije pratio je bogat kulturno-umetnički program i upoznavanje sa istorijom i znamenitostima Šri Lanke. Drugarica Pavlica je obavila brojne bilateralne razgovore, sa delegacijama Vijetnama, Kipra, Grčke, Rusije, Portugalije, Venecuele, Kube, Severne Koreje, itd.

Ceremonija otvaranja održala se u Lakšman Kadirgamar u centru Kolomba. Okupljenim delegatima i predstavnicima NPK Šri Lanke, obratili su se Nikos Papademitrou, predsednik WFDY-a, Grirorij Petuškin, predsednik NPK Rusija, zatim Nalinda Jajatisa, potpredsednik NPK Šri Lanka i  član parlamenta u Šri Lanci i Duminda Disanajaka, ministar. Obraćanja su bila osvežena tradicionalnim plesovima i pesmama.

Usledile su dvodnevne diskusije. Na diskusijama je finalizovan program festivala kome su dodate radionice po predlogu NPK Rusija, i dodatno je naglašen snažan antiimperijalistički i revolucionarni karakter samog festivala. Iako je bilo predviđeno da dve osobe kojima će festival biti posvećen budu Če Gevara i Mohamed Abdelaziz, dogovoreno je da ovogodišnji festival posvetimo i velikom Kastru, koji je preminuo u novembru 2016.  godine. Na sastancima su delegati upoznali druge zemlje i predsedništvo WFDY-ja i NPK Rusija sa time kako se odvijaju pripreme u njihovim zemljama. Takođe su ustanovljeni i regionalni komiteti koji će olakšati dalju organizaciju festivala.

Završna ceremonija održana je u Jajevardene centru. Iako je u okviru ceremonije bila previđena velika parada, praćena večerom sa predsednikom Šri Lanke, zbog velikih poplava koje su zadesile žitelje ove zemlje, program je izmenjen, ceremonija održana u dostojanstvenoj atmosferi, a minutom ćutanja odata je čast žrtvama poplava.

Sastanak u Šri Lanci je, po ocenama svih delegata, bio izuzetno uspešan i bitan za dalje delovanje Nacionalnih pripremnih komiteta. NPK Srbija, predvođen SKOJ-em, nastaviće dalje pripreme i promociju ovog festivala, kako bi na što bolji način predstavili svoju antiimperijalističku omladinu.

Sekretarijat SKOJ-a,

02. 06. 2017.

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA STOP PRODAJI SAVA CENTRA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A