MASKE DA KUPUJE DRŽAVA A NE RODITELJI UČENIKA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ)  najoštrije protestuju protiv izjave Mladena Šarčevića, ministra prosvete Srbije da će zaštitne maske protiv korona virusa za učenike, koji će od 1.septembra krenuti u školu, plaćati roditelji iz svog džepa a ne država.

 

Tu skandaloznu izjavu Šarčević je obrazložio time da resorno ministarstvo „nema dovoljno sredstava za kupovinu zaštitne opreme“.

 

Ako Ministarstvo prosvete nema sopstvena sredstva za tu svrhu njegova dužnost je da od Vlade Srbije zatraži novac iz budžeta kako bi se kupile zaštitne maske za učenike.

Ako Ministarstvo finansija, koje kontroliše državni trezor, ne poseduje sredstva za tu nasušnu potrebu u epidemiji sa kojom se Srbija suočava već skoro šest meseci, onda je to razlog za bezuslovnu ostavku Siniše Malog, koji je na čelu tog ministarstva kao i ministra prosvete koji nije na vreme zatražio da se nađu sredstva za maske. Novac za te potrebe je još odavno trebalo da bude obezbeđen. Ako nije, Vlada Srbije vrlo lako može da dođe do njega ili uvođenjem većih poreza krupnom domaćem i stranom privatnom kapitalu ili ukidanjem nepotrebnih i štetnih tela, koja sprovode antinarodnu politiku, poput Fiskalnog saveta  i brojnih agencija.

Odluka da zaštitne maske neće plaćati država već roditelji u zemlji sa najnižim platama i najvećom stopom nezaposlenosti u regionu, je još jedan evidentan pokazatelj da buržoaska Vlada Srbije služi interesima eksploatatorskog krupnog kapitala a ne radnog naroda.

 

NKPJ i SKOJ od Vlade Srbije zahtevaju da prestane sa tom nakaradnom politikom i da odmah donese odluku da  zaštitne maske i dezinfekciona sredstva za đake kupuje i deli država a ne roditelji od kojih najveći broj živi u siromaštvu i nemogućnosti da svojim primanjima pokrije prosečne troškove potrošačke korpe.

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,
16. 08. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A