MALA POBEDA – VELIKI KORAK

Obaveštavamo javnost da je Ministarstvo prosvete, iako iz svoje sujete i arogancije ne želi to da prizna, ipak primorano da ispuni zahteve studenata. Poslednja uredba u nizu, 22. Oktobra, dan nakon akcije Studentskog fronta ispred Ministarstva, je uredba Vlade koja obavezuje fakultete da obezbede studentima koji su ostvarili budžet u četvrtoj godini da imaju isti status i u petoj. Pre toga, Ministarstvo je povećalo kvote za master i poslalo preporuke fakultetima da obezbedi generaciji 2006. završetak studija po programu po kom je upisana, što je nakon studentskih demonstracija i protesta ogromna većina fakulteta pod pritiskom prihvatila, dok je takođe većina fakulteta rešila pitanje 6 ispitnih rokova (uglavnom tako što je Januaru 1 dodat i Januar 2). Pored toga, na pojedinim fakultetima nisu rešeni svi problemi, pa na ovom talasu pobede treba pritisnuti Uprave tih fakulteta da ih reši, kao što to i dalje rade student Filozofskog, koji imaju bezrezervnu podršku Studentskog fronta u svojoj pravičnoj borbi.

Novi studentski pokret, koji nezvanično postoji od jeseni 2011., što se simbolično poklapa sa osnivanjem Studentskog fronta, ostvario je ove jeseni najveći korak u svojoj kratkoj istoriji. Studenti su prvi put u poslednjih par godina izvojevali potpunu pobedu. Zašto je to tako, baš ove godine? Sa svom skromnošću možemo reći da je za to zaslužan rast Studentskog fronta, koji je postao kadar da uzburka mnoge društvene poluge, da povede borbu, i da je izvede do kraja. Studentski front je ove godine postavio studentsko pitanje u fokus javnog interesovanja, primorao SKONUS da krene u proteste, i na kraju, napravio veličanstven protest 15. Oktobra, koji je pokazao da su studenti postali društvena snaga na koju se od sada mora računati. Podsećamo, Studentski front je 1. oktobra zakazao Javni zbor studenata na Platou ispred Filozofskog fakulteta, koji na kraju prerastao u spontatnu protestnu šetnju, i tako označio početak borbe ove jeseni. Oko 1000 studenata je jednoglasno izglasalo zahteve, kao i datum demonstracija za 15.Oktobar. Sutradan je na našu adresu stigao odgovor od SKONUS-a, koji je SF ranije javno pozvao u borbu, koji je sada iskazivao spremnost da se priključi našim zahtevima. Iako su predstavnici SKONUS-a insistirali da SF otkaže zakazani protest 15.oktobra, SF nije na to pristao, ali je pristao na zajednički protest 7. Oktobra, u skladu sa svojom politikom studentskog jedinstva, i spremnošću za saradnju sa svim studentskim organizacijama koje u datom trenutku izraze spremnost za borbu za materijalne interese studenata. 7. Oktobra održan je uspešan protest, a zatim je blokiran Filozofski fakultet, a na tom talasu i FPN. Sazvani su zborovi studenata na Filološkom i DIF-u, a borbi se priključio i Savez studenata Beograda, u kolegijalnoj saradnji sa Studentskim frontom. Gotovo sve studentske snage su mobilisane. 15. Oktobra – Studentski front, Savez studenata Beograda i studenti u blokadi Filozofskog fakulteta izveli su 5.000 studenata na ulice, protesta koji je osim jasnog socijalnog, imao i antifašistički karakter. Protest su takođe podržali Konfederacija slobodnih sindikata i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Niko iz Ministarstva nije smeo da se pojavi pred tolikom masom. Studentski Front i Savez studenata Beograda dali su rok Ministarstvu da ispuni 21. oktobra sve zahteve. U međuvremenu su fakulteti malo po malo prihvatali opšte zahteve studenata, a predstavnici SF i SSB došli su 21. Oktobra ispred Ministarstva, uz simbolično prisustvo studenata, po zvanične odgovore na zahteve. Iako je Ministarstvo na najsramniji način pokušalo da ponizi studente, primivši ih na stepenicama, pod izgovorom da “nema slobodnih kancelarija”, Vlada je ipak sutradan zvanično odobrila produžetak pete godine za student koji su ostvari budžet u četvrtoj godini studija.

Iako ministar Verbić pokušava da sačuva ime diskreditovanog i osramoćenog SKONUS-a, ponavljajući da je sa SKONUS-om postigao “prihvatljiv kompromis u ovom trenutku” 10. oktobra, dok odbijaja da primi predstavnike Studentskog fronta i Saveza studenata Beograda, iza kojih stoji većina studenata. Jasno je da je borba trajala do 22. Oktobra, a da na nekim fakultetima još traje, I da je SKONUS-ova uloga u njoj bila da je sabotira i odugovlači, a ne da joj pomogne i ubrza. To je jasno i velikoj većini studenata i ministru Verbiću, koji očigledno neće imati prilike da ikada primi Studentski front, budući da je zbog svoje drskosti, nerazumevanja i nekompetentnosti navukao na sebe ogroman gnev studenata i prosvetnih radnika, te da je njegova ostavka pitanje dana.

Studentskom frontu ne priliči vrtoglavica od uspeha, te on nastavlja svoju borbu za materijalne interese studenata, bdi nad studentskim standardom I spreman je na svaki novi napad na njega. Studentski front takođe nastavlja svoju borbu protiv primenjivanja “Bolonjske deklaracije”, za ukidanje privatnih fakulteta, i za javno-finansirano obrazovanje, u skladu sa potrebama celog društva i u svrhu društvenog progresa, a ne u skladu sa potrebama tržišta i u svrhu uništavanja društva i bogaćenja pojedinaca.

U narednom period Studentski front će održati svoj prvi javni kongres, na kome će ozvaničiti napredak svoje organizacije, potvrditi i dopuniti svoj program. Pored trenutne kampanje protiv primenjivanja “Bolonjske deklaracije”, koja je pokrenuta ovog aprila, SF će pokrenuti novu kampanju, u odbranu državnih fakulteta, koje Ministarstvo sistematski napada i podriva, dok finansira privatne fakultete. U toj podršci Studentski front će tražiti podršku sindikata i svih drugih društvenih činilaca, jer studentsko pitanje nije izolovan element u društvu, već ono mora u savezu sa drugim akterima da se izbori za svoja prava. Takođe, SF će u narednom period pokrenuti niz akcija u cilju rasvetljavanja nedavnih brutalnih napada neo-nacista na studente u protestu i članove SF, i neće stati dok se napadi na naše kolege i drugove potpuno ne rasvetle.

POBEDA JE NAŠA!

ŽIVELA STUDENTSKA BORBA!

ŽIVEO STUDENTSKI FRONT!

Sekretarijat Studentskog fronta,

25. 10. 2014.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A