JEDINSTVENIM NASTUPOM DO STUDENTSKE POBEDE
Aktivisti Studentskog fronta (SF) 12. septembra zauzeli su zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu kako bi se izborili za vitalne interese studenata tog ali i svih drugih univerziteta u Srbiji.

Studentski front zahteva od Mladena Šarčeviča, ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja da razgovara sa studentskim predstavnicima, uključujući i aktiviste SF, i da čvrste garancije da će 48 ESPB i dalje važiti kao uslov za upis studenata na budžet kao i da se studentima koji su upisali studije po starom programu omogući da studije završe po istom programu. S obzirom da su predstavnici buržoaskih vlasti u Srbiji veoma često ignorisali i “zaboravljali” na dogovore postignute sa studentima u protestu sasvim je jasno zašto Studentski front od ministra Šarčevića. Vlade Srbije i univerzitetskih vlasti traži jasne garancije da studenti neće biti izigrani odnosno njihovi izdaci za studiranje povećani. Tokom blokade zgrade Rektorata aktivisti Studentskog fronta su se suočili sa ničim izazvanim pokušajem obezbeđenja angažovanog od strane Rektorata da ukloni postavljene transparente u čemu su ih naši članovi sprečili. Studentski front najoštrije osuđuje takvo neprimereno ponašanje prema studentima u protestu i kršenje autonomije Univerziteta.

Cilj aktivista Studentskog fronta je bio da nakon noći provedene u Rektoratu zajedno sa studentima koje je na protestni skup pozvao Studentski parlament Beogradskog univerziteta razgovaraju sa ministrom Šarčevićem prisutnim na proslavi u Rektoratu. Tom prilikom bi studenti u protestu od ministra zatražili garancije za svoje zahteve. Međutim, vođstvo protesta iza koga stoji Studentski parlament je skup zakazalo na Platou ispred Filozofskog fakulteta u vreme kada ministar nije bio u Rektoratu čime je faktički sabotiralo susret sa njim. S obzirom na to Sekretarijat Studentskog fronta je doneo odluku da bi učešće na takvom skupu bilo kontraproduktivno jer cilj, razgovor sa ministrom ne bi mogao biti ostvaren.

Studentski front još jednom ponavlja apel da se sve studentske organizacije ujedine u borbi za studentsku stvar jer je to jedini način da se izbore za zahteve iza kojih stoje. Lideri studentskih organizacija moraju da zastupaju interese svog članstva a nikako karijerističke i buržoasko-partijaške interese. Studentski front kao organizacija koja okuplja decu iz radničkih, seljačkih i porodica poštene inteligencije uvek će se suprotstavljati politikanstvu buržoaskih kadrova u studentskim organizacijama koje je u potpunosti štetno za objektivne interese studentske borbe za bolje i kvalitetnije uslove studiranja.

Zbog toga što je sabotažom rukovodstva Studentskog parlamenta koje je prethodno bojkotovalo poziv naše organizacije za jedinstveni front svih studentskih grupacija u borbi za ostvarenje zajedničkih zahteva susret studenata sa ministrom Šarčevićem onemogućen Studentski front poziva sve studente na Studentski zbor na Filozofskom fakultetu u Beogradu 3.oktobra kako bi se izborili za naše zahteve.

Studentski front koristi i ovu priliku da studentskim masama ukaže da će se naši problemi nastavljati iz godine u godinu sve dok obrazovanje funkcioniše po komercijalnom principu koja omogućava basnoslovne zarade buržoaskim univerzitetskim vlastima i eksploatatorskom privatnom kapitalu. Samo ponovnim uvođenjem besplatnog obrazovanja omogućiče se i deci iz siromašnih porodica da studiraju i izbore bolju budućnost.

Studenti a ne klijenti!

Sekretarijat Studentskog fronta,

Beograd,

14. septembar 2016. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A