IN MEMORIAM

191216

Branko Kitanović, generalni sekretar NKPJ
(18.9.1935. – 17.12.2011.)

U subotu 17. decembra 2011. godine smrt je istrgla iz naših borbenih redova Generalnog sekretara Nove komunističke partije Jugoslavije druga Branka Kitanovića. To je nenadoknadiv gubitak za našu Partiju, njenu omladinsku organizaciju – Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i čitav međunarodni komunistički pokret. Iz redova NKPJ otišao još jedan od boraca – komunista koji su jurišali na nebo, a u ime humanijeg i dostojanstvenijeg života radničke klase, kojoj su pripadali svim svojim bićem. Branko je umro iznenada. U svojoj 76. godini, bio je izuzetno vitalan i potpuno predan radu u Partiji. Najveći deo svog vremena, zanemarujući sopstvene potrebe, posvetio je propagiranju socijalizma i organizovanju komunista i radničke klase. Niko od nas nije očekivao da ćemo tako rano ostati bez našeg Generalnog sekretara.

Sa neizmernim pijetetom i uspomenom punom poštovanja i ljubavi prema velikom čoveku, humanisti, revolucionaru, učitelju i borcu u prisustvu mnogobrojne porodice, članova NKPJ i prijatelja oprostili smo se s njim 21. decembra. Ovaj istaknuti i nepokolebljivi revolucionar koračajući pod crvenom zastavom borio se za integralnu slobodu, za socijalnu pravdu, za pobedu komunističkih ideala do poslednje sekunde svog života.

Drug Branko Kitanović je ostao nepokolobljiv marksista-lenjinista, prolazeći zbog takvog opredeljenja kroz mnogobrojna teška iskušenja koja su se povremeno pretvarala u stradanje. U trenucima kada je socijalizam preživljavao teške dane kontrarevolucije u Evropi, kada je naša socijalistička otadžbina SFR Jugoslavija razbijana u vihoru rata i krvi, kada se činilo da socijalizam odlazi u istoriju drug Branko Kitanović uprkos talasu nacionalizma, antikomunizma i rata je u junu 1990. godine osnovao Novu komunističku partiju Jugoslavije koja je nastavila slavne revolucionarne tradicije KPJ iz 1919. godine, tradicije NOB-a i Svetskog komunističkog pokreta.

Branko je bio naš učitelj, uzor i ponos, naš primer i živa enciklopedija komunističkog pokreta u Jugoslaviji i svetu. I stoga je uživao veliki ugled i imao veliki autoritet, mada je uvek bio skroman, tih, ali energičan u svakom domenu.

Branko je bio internacionalista i radovao se svakom uspehu progresivnih snaga u bilo kom kutku planete, a tugovao zbog poraza, revizionističkih zastranjivanja i drugih neuspeha komunista. Bio je u principu veliki optimista i sanjar, uveren u neizbežan istorijski trijumf komunističkih ideala, govorio je “Socijalne pravde nema bez socijalizma i komunizma”.

Branko je bio izuzetno čestit i pošten čovek, uporan i nepokolebljiv, čovekoljubiv, drag i dalekovid kao i ideologija kojoj je pripadao.

Ime i delo druga Branka Kitanovića ostaće trajno urezani u anale Komunističkog pokreta u Jugoslaviji, služeći mu kao svetao primer, uzor i inspiracija u revolucionarnoj borbi.

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije izražavaju zahvalnost svim partija, pokretima i pojedincima na rečima saučešća upućenih nama, porodici i prijateljima našeg druga Branka Kitanovića.

Neka je večna slava i hvala velikom revolucionaru Branku Kitanoviću!
Sekretarijat CK NKPJ
Beograd,
28. decembar 2011. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

POLITIČKA ŠKOLA: ULOGA AVANGARDNE PARTIJE U KLASNOJ BORBI STANIMO NA PUT POKUŠAJIMA FALSIFIKOVANJA ISTORIJE DRUGOG SVETSKOG RATA ODRŽANA PROMOCIJA GLASNIKA U SUBOTICI I NOVOM SADU PODRŠKA RADNICIMA RTV-a PODRŠKA ZA LUKAŠENKA

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA