HITNO OBNOVITI SPOMEN OBELEŽJE MILUTINCU

Savez komunističke omladine Jugoslavije žestoko osuđuje vandalski čin krađe i demoliranja spomen obeležja Milutina Ivkovića – Milutinca, predratnog člana SKOJ-a i KPJ-a, Narodnog heroja, simbola antifašističke borbe našeg naroda koji je mučki stradao od strane Gestapoa i domaće pete kolone u okupiranoj Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata. Spomen obeležje Milutinca se nalazilo u neposrednoj blizini stadiona Partizana, a nepoznati vandali su ukrali bistu sa inače neodržavanog i od strane opštinskih vlasti Savskog venca (koji su dužni i nadležni da održavaju i vode brigu o spomenicima kulture na teritoriji svoje opštine) zapuštenog spomen obeležja. Već godinu dana opštinske vlasti nisu uspele da pronađu bistu, a NKPJ i SKOJ poručuju da će se uključiti u inicijativu da se u što skorijem roku sačini i postavi nova bista Milutinca.

Glavnu odgovronost za ovaj vandalski čin nosi u prvom redu buržoaska vlast (i to ne samo opštinska) koja vođena principima istorijskog revanšizma prema komunistima namerno zapušta brojna spomen obeležja naše slavne slobodarske i antifašističke tradicije iz perioda Drugog svestkog rata. SKOJ ocenjuje da je demoliranje spomen obeležja Milutinca samo jedna od epizoda korenite antikomunističke revizije istorije, nemarnosti za svetle slobodarske i antifašističke simbole kakve naše društvo ima i kojima bi trebalo da se ponosi. Buržoaske vlasti u našoj zemlji iako povremeno prepune građanskih kvazi-antifašističkih busanja, očito nemaju kad da se bave slobodarskim simbolima, herojima antifašističke i revolucionarne borbe našeg naroda. Kako bi imali kad su prezauzeti preskupim vraćanjima iz inostranstva posmrtnih ostataka i rehabilitacijima dokazanih narodnih neprijatelja, saradnika okupatora i kukavica koje su svoj narod ostavljale na nemilost fašistima bežeći s tovarima blaga na zapad.

Zato mi poručujemo da nikada nećemo odustati od odavanja poštovanja i brige za istinsko antišafističko i slobodarsko nasleđe našeg naroda i sve njegove istinske antifašističke i slobodarske simbole, a takav je bez ikakve sumnje bio i Milutin Ivković – Milutinac. Bez dvoumljenja najveći srpski fudbaler svih vremena i najzaslužniji za najveći uspeh našeg fudbala u Montevideu 1930. godine kada je reprezentacija igrala u polufinalu Svetskog prvenstva, bio je ubeđeni i angažovani komunista, slavni Milutin Ivković – Milutinac.

Milutinac je rođen 3.marta 1906. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u omladinskoj ekipi beogradske Jugoslavije. Veoma brzo je postao prvotimac i za svoj klub je od 1922. do 1929. odigrao 235 utakmica. Pred kraj karijere je prešao u BASK. Za reprezentaciju Beograda je odigrao 42 utakmice, jednu manje od rekordera Moše Marjanovića. Odigrao je i dve utakmice za B reprezentaciju. Od 1925. do 1934. godine odigrao je 40. utakmica za reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je učestvovao na Devetim Olimpijskim igrama u Amsteradamu 1928. Učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 1930. u Montevideu. Debitovao je 28. oktobra 1925. u prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke (0-7) u Pragu, a poslednju utakmicu u dresu nacionalnog tima odigrao je 16. decembra 1934. protiv Francuske (2-3) u Parizu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1934. godine, i posle odsluženja vojnog roka otvorio je svoju ordinaciju. Po majci Mili, bio je unuk vojvode Radomira Putnika. Na inicijativu Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) bio je jedan od organizatora bojkota Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Bio je i glavni urednik časopisa „Mladost“, koji je takođe pokrenut na inicijativu SKOJ-a. Na tom mestu je bio od juna 1938. pa sve dok vlasti Kraljevine Jugoslavije nisu zabranile taj časopis.

Posle okupacije Jugoslavije, 1941. godine, učestvovao je u narodnooslobodilačkom pokretu. Zbog svoje povezanosti sa radničkim pokretom i Komunističkom partijom Jugoslavije (KPJ) više puta je hapšen i proganjan. Na fudbalskom terenu se poslednji put pojavio 6. maja 1943, na molbu svojih drugova, prilikom proslave 40 godina postojanja BASK-a. Nedugo posle toga, 24. maja 1943. u 23:45 je uhapšen od strane Gestapoa i zatvoren u logor na Banjici. Streljan je narednog jutra u Jajincima zbog „komunističke delatnosti“. Jedna ulica pored stadiona Partizana u Beogradu nosi njegovo ime, a F.K. Milutinac iz Zemuna takođe je dobio ime po Milutinu Ivkoviću.

Sekretarijat SKOJ-a

Beograd, 12. mart 2013.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A