GRČKI KOMUNISTI POSLALI HUMANITARNU POMOĆ NARODU SRBIJE

pame

Sveradnički borbeni front Grčke (PAME), frontovska organizacija komunističke partije Grčke (KKE), je simbolično, 30. juna 2014. godine, na dan osnivanja Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), dostavio na našu adresu šleper humanitarne pomoći koja je upućena srpskom narodu i radničkoj klasi Srbije u znak solidarnosti zbog nedavnih poplava koje su zadesile našu zemlju. Pomoć su sakupljali grčki radnici/komunisti u organizaciji PAME-a koji broji više od 600. 000 članova. Ona je sakupljana prema potrebama koje je naveo Crveni krst, a prikupljeno je više od 24.000 različitih artikala, t.j. preko 7 tona robe. Pomoć je stigla simbolično na Dan partije pošto je gotovo mesec dana sakupljana. Grčki komunisti i narod, iako opterečeni teškim bremenom krize kapitalizma i materijalne oskudacije nisu posustali u progresivnom i solidarnom duhu, te su mnogi donirali, u svojim mogućnostima pomoć narodu Srbije koji je ostao teško ojađen elementarnim nepogodama i neodgovornošću buržoaskih vlasti.

Međutim, i ovom prilikom se jasno pokazala antinarodna politika koju vodi buržoaska proimerijalistička vlada u Srbiji. Naime nijedan špediter nije hteo da odobri prolaz šleperu s humanitarnom pomoći jer je ona bila upućena na adresu komunista, t.j. NKPJ. Uz to, kako špediteri nemaju pravo da naplaćuju bilo kakve takse kada je humanitarna pomoć u pitanju, niti jedna špediterska firma na graničnom prelazu Preševo nije htela da izda neophodna dokumenta šleperu koji je prevozio pomoć. Buržoaske vlasti su omogućile špekulacije privatnim kompanijama bez kojih roba u Srbiju ne može da uđe. To je još jedan dokaz da je srpska buržoazija poplave koristila za vlastite potrebe, a da u praksi njih apsolutno ne zanima narod koji je nastradao u toku elementarnih nepogoda, već da se isključivo vode logikom profita i zaradom, čak i u situacijama koje su humanitarnog karaktera. Tek posle skoro čitavog jednog dana uz insistiranje ljudi iz Crvenog krsta i finansijsku naknadu jednoj špediterskoj firmi vozač je uspeo da uđe u zemlju čijem je narodu dovozio humanitarnu pomoć.

Predstavnici PAME/KKE i NKPJ su u popodnevnim časovima održali bilateralne razgovore u kojima su dve delegacije upoznale jedna drugu o političkoj situaciji u Grčkoj i Srbiji. Delegaciju NKPJ je predvodio generalni sekretar drug Batrić Mijović, koji je istakao da je za interese radničke klase neophodan klasno orijentisan sindikat, jer u kapitalizmu ne postoji zakon koji je po meri radnika, a socijalni dijalog uvek znači kompromis i odstupanje pred klasom eksploatatora i dobrovoljno pristajanje na ekspolataciju koju u ime radnog naroda sporovode sindikalne vođe tzv. reprezentativnih sindikata u Srbiji. Radnici svoja prava mogu izboriti isključivo u socijalizmu. Obe delegacije su došle do zaključka da je neophodno voditi klasnu borbu na principima proleterske soliradnosti radničke klase, da je naš cilj u budućnosti rad na povezivanju radničke klase kako Grčke i Srbije, tako i čitavog Balkana.

U 18 časova je počela svečana akademija povodom dana partije u sedištu NKPJ u sali Novi svet. Svečanu akademiju je otovorila članica sekretarijata NKPJ drugarica Vesna Milunović, nakon čega je intonirana proleterska himna „Internacionala“ i državna „Hej, Sloveni“. Takođe, svečanoj akademiji je prisustovala delegacija PAME-a. Drugarica Milunović je u svom referatu istakla da je NKPJ od svog osnivanja stajala na stanovištima solidarnosti i proleterskog internacionalizma, a da je svakako potvrda i to da je NKPJ od samog svog osnivanja uspostavila kontakate kako sa partijama koje grade socijalizam, tako i sa svim drugim marksističko- lenjinističkim partijama. Svakako da najveću zaslugu za takvo stanovište ima naš osnivač i prvi generalni sekretar pokojni drug Branko Kitanović, koji je imao veliki lični ugled u međunarodnom komunističkom pokretu i bio jedan od zagovornika obnavljanja Kominterne. Nakon drugarice Milunović, obratio se iscrpnim referatom član centralnog komiteta, drug Urooš Lazarević, koji je istakao istorijski kontekst nastanka naše partije, kao i značaj koji ona ima u borbi za socijalizam. Nadahnutim recitacijama revolucionarnih pesama skupu se obratila književnica i članica sekretarijata naše partije drugarica Ana Ručnov, koja je svojim emotivnim pristupom uveličala ovaj poseban dan u našem radu. Posle nje, obratio se prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Đenić, koji je istakao da je ovo veoma važan dan za naše članove, a da nam to govori činjenica da su se mnoge partije u prethodne 24 godine pojavljivale i nestajale, dok naša partija uprkos svim izazovima opstaje. On je istakao da SKOJ u narednom periodu očekuje obeležavanje važnih praznika iz Drugog svetskog rata, kao što su 04. i 07. jul, kao i organizovanje drugog antifašističkog kampa u saradnji sa SUBNOR-om Beograda, koji predstavlja veoma važnu aktivnost u omladinskom radu. Kasnije se obratio izvršni sekretar NKPJ drug Aleksandar Banjanac, koji je u svom iscrpnom govoru naveo da mu je čast što se obraća skupu i posebno se osvrnuo na zahvalnost prema drugovima iz PAME/KKE, koji su pokazali duh proleterskog internacionalizma i klasne solidarnosti. On je naveo da ovo nije prvi put da PAME/KKE pomaže naš narod, kao i da su iskreni prijatelji našeg naroda pokazuje činjenica da su za vreme zločinačke NATO agresije poslali našem narodu pomoć u vrednosti pola miliona dolara lekova i raznih drugih medikamenata. Na kraju se skupu obratio generalni sekretar drug Batrić Mijović, koji je u svom britkom i sadržajnom govoru istakao da se partija oslanja na naše mlade kadrove, čineći napore da se i dodatno podmladi, i pruži poverenje za izvršavanje odgovornih zadataka mladim kadrovima. On je istakao da buržoazija žestoko diskriminiše našu partiju, a da nam to pokazuje i izborni zakon koji omogućava samo buržoaskim partijama da učestvuju na izborima.

Na kraju, skupu se ispred PAME/KKE obratio drug Janis Komninos koji je istakao duboke i prijateljske odnose između NKPJ i KKE, zahvalio se na toplom prijemu našeg članstva i poručio da naš narod i radnička klasa imaju vernog i iskrenog prijatelja koji ih ne zaboravlja i u ovim teškim okolnostima.

pomoc4

pomoc6

Kompletnu humanitarnu pomoć članovi NKPJ su predali Crvenom krstu.

pomoc3

30. jun 2014

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A