GODIŠNJICA OSNIVANJA SVETSKE FEDERACIJE DEMOKRATSKE OMLADINE

Pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, 10. novembra 1945. godine osnovana je Svetska federacija demokratske omladine (WFDY – World   Federation of Democratic Youth). Savez komunističke omladine Jugoslavije je postao punopravni član 1994. godine. Povodom obeležavanja veoma važnog datuma za našu organizaciju, omladinski komunistički i antiimperijalistički pokret, prenosimo saopštenje WFDY povodom ovog datuma.

Na današnji dan, pre 73 godine, osnovana je Svetska federacija demokratske omladine. 1945. godine tokom Drugog svetskog rata i borbe protiv fašizma, razni antifašistički i progresivni omladinski pokreti gradili su mostove komunikacije i saradnje suočavajući se sa zajedničkim neprijateljem. Milioni omladinaca širom sveta uvideli su neophodnost njihovog jedinstvenog glasa i njihovog zajedništva, u zajedniočkoj borbi protiv svih oblika uništavanja života. U isto vreme, oni su istakli prioritet suočavanja sa imperijalizmom i borbe za njegovo uništavanje.

 

10. novembra 1945 godine, iz pepela Drugog svetskog rata, zajedno su hiljade mladih u Londonu pristupili osnivačkom Kongresu Svetske federacije demokratske omladine. Od tad, Svetska federacija demokratske omladine izabrala je put borbe protiv imperijalizma, okupivši sve antiimperijalističke organizacije širom sveta. WFDY se zalaže za uništenje imperijalizma, fašizma, kolonijalizma, okupacije, ratova, eksploatacije i patnji ljudi.

Tokom istorije WFDY je prevazilazio sve izazove obstrukcije u svojoj borbi, WFDY je uspeo opstati, predstavljajući u isto vreme kontinuiranu nadu za milione mladih u svetu. Inspirisani idealima međunarodne solidarnosti i prijateljstva, WFDY deluje na međunarodnom nivou.

 

Nakon 73 godine postojanja poruka WFDY ostaje ista! Cilj  zbacivanja imperijalizma je naša dužnost. Zajedno, sa svim članicama WFDY i svim partnerima nastavićemo  da  okupljamo antimperijalističku omladinu. Nakon 73 godine postojanja borba za mir i solidarnost ostaju bezuslovni u borbi WFDY. Zahtevi za okončanje okupacija, ratova, stranih intervencija, eksploatacije i ugnjetavanja ostaju nepromenjivi stavovi WFDY. Takođe, spremni u svojim akcijama i procena potreba mladih i ljudi, WFDY podržava borbu za prava na radu, braneći interese  radničke i narodne klase, kao i brobu za svima dostupno obrazovanje, zadravstvo, kulturu i sport.

 

Živel internacionalna solidarnost!

 

Živela antimperijalistička borba!

 

Živeo WFDY!

 

Long live the international solidarity!

 

Long live the anti-imperialist struggle!

 

Long live WFDY!

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

učiti učiti i samo učiti POLITIČKA DEBATA: ZNAČAJ PARTIJSKE ŠKOLE U IDEOLOŠKOM OBRAZOVANJU KOMUNISTA MLADI KOMUNISTI – HEROJI INDIJE POLITIČKA ŠKOLA: ULOGA AVANGARDNE PARTIJE U KLASNOJ BORBI STANIMO NA PUT POKUŠAJIMA FALSIFIKOVANJA ISTORIJE DRUGOG SVETSKOG RATA ODRŽANA PROMOCIJA GLASNIKA U SUBOTICI I NOVOM SADU

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA