GENERALNIM ŠTRAJKOM DO POBEDE!

gs14

Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) učestvovali su u utorak 15. jula u Beogradu u sindikalnom protestu protiv antiradničkih predloga zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju. NKPJ i SKOJ će učestvovati i u svim drugim najavljenim radničkim protestima u cilju suprotstavljanja reakcionarnim “reformskim” merama buržoaske proimperijalističke Vlade Srbije, čiji je cilj povećanje stepena eksploatacije radničke klase i obezbeđivanje većih profitnih stopa za strana i domaće kapitaliste.

U tom smislu, NKPJ i SKOJ pozdravljaju pravilnu odluku sindikata o pokretanju generalnog štrajka u Srbiji u četvrtak 17.jula. Partija i naš omladinski Savez pozivaju sve svoje članove i simpatizere kao i sve radnike, seljake, studente, omladince, nezaposlene, penzionere i poštenu inteligenciju da se priključe generalnom štrajku.

NKPJ i SKOJ sa prezirom odbacuju reakcionarne predloge zakona o radu i PIO koje donosi vladajući buržoaski proimperijalistički režim tačerističkog premijera Aleksandra Vučića a koji u javnosti najviše propagira lažni levičar i karijerista, ministar rada i predsednik “Pokreta socijalista” Aleksandar Vulin. NKPJ i SKOJ ocenjuju da je posebno skandalozna podrška koju su usvajanju predloga zakona o radu u Skupštini Srbije dali Socijalistička partija Srbije i Partija ujedinjenih penzionera Srbije. Reč je o partijama koje se svojim glasačima lažno predstavljaju kao “radničke i narodne” a u praksi su buržoaske i proimperijalističke jer podržavaju zakonske akte za čije usvajanje se zalažu zapadni imperijalizam i multinacionalni kapital. Samim učešćem u vladi Srpske napredne stranke koja sprovodi antinarodnu politku SPS i PUPS pokazuju svoj retrogradni karakter . Zbog usvajanja reakcionarnih zakonskih rešenja i drugih antinarodnih poteza koje je Vlada Srbije povlačila od svog formiranja, NKPJ i SKOJ traže momentalnu ostavku kabineta Aleksandra Vučića.

Iako su NKPJ i SKOJ pozvali sve narodne poslanike da se izjasne protiv predloga zakona o radu i PIO i iako je svaki glas protiv tih reakcionarnih akata pravilan u tom segmentu, činjenica da će neke opozicione parlamentarne partije, u prvom redu Demokratska stranka glasati protiv ta dva zakona ne znači da te partije vode politiku u interesu radničke klase. Demokratska stranka i druge opozicione buržoaske parlamentarne partije su sprovodile antiradničku i antinarodnu politiku dok su bile na vlasti, omogućile pljačkašku privatizaciju opštenarodne imovine, vodile proimperijalističku politiku. Da su na vlasti, nema ni malo dileme, demokrate bi radile isto što rade i naprednjaci, agitovale da se nakaradni zakoni usvoje. Jedini razlog što su sada protiv njih je demagoški, s obzirom da se nadaju da će na taj način steći simpatije radnih ljudi i pridobiti njihove glasove na sledećim izborima. Sve parlamentarne partije u Srbiji su buržoaske i nijedna od njih ne zastupa interese radnika, na protiv, sve one služe interesima domaćih i stranih kapitalista.

Jedini način da se radnička klasa izbori za svoja prava je da se osloni na sopstvene snage u savezu sa seljacima, omladinom i poštenom inteligencijom. Jedino organizovanjem protestnih akcija poput generalnog štrajka i organizovanjem ujedinjenog borbenog fronta radnika, seljaka i studenata, može se sprečiti usvajanje retrogradnih zakonskih rešenja o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Predlozi zakona o radu i PIO neće proći!

Dole Vučićeva buržoaska vlada!

Svi u generalni štrajk!

Živela borba radničke klase Srbije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA STOP PRODAJI SAVA CENTRA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A