GENERALNIM ŠTRAJKOM DO POBEDE!

gs14

Aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) učestvovali su u utorak 15. jula u Beogradu u sindikalnom protestu protiv antiradničkih predloga zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju. NKPJ i SKOJ će učestvovati i u svim drugim najavljenim radničkim protestima u cilju suprotstavljanja reakcionarnim “reformskim” merama buržoaske proimperijalističke Vlade Srbije, čiji je cilj povećanje stepena eksploatacije radničke klase i obezbeđivanje većih profitnih stopa za strana i domaće kapitaliste.

U tom smislu, NKPJ i SKOJ pozdravljaju pravilnu odluku sindikata o pokretanju generalnog štrajka u Srbiji u četvrtak 17.jula. Partija i naš omladinski Savez pozivaju sve svoje članove i simpatizere kao i sve radnike, seljake, studente, omladince, nezaposlene, penzionere i poštenu inteligenciju da se priključe generalnom štrajku.

NKPJ i SKOJ sa prezirom odbacuju reakcionarne predloge zakona o radu i PIO koje donosi vladajući buržoaski proimperijalistički režim tačerističkog premijera Aleksandra Vučića a koji u javnosti najviše propagira lažni levičar i karijerista, ministar rada i predsednik “Pokreta socijalista” Aleksandar Vulin. NKPJ i SKOJ ocenjuju da je posebno skandalozna podrška koju su usvajanju predloga zakona o radu u Skupštini Srbije dali Socijalistička partija Srbije i Partija ujedinjenih penzionera Srbije. Reč je o partijama koje se svojim glasačima lažno predstavljaju kao “radničke i narodne” a u praksi su buržoaske i proimperijalističke jer podržavaju zakonske akte za čije usvajanje se zalažu zapadni imperijalizam i multinacionalni kapital. Samim učešćem u vladi Srpske napredne stranke koja sprovodi antinarodnu politku SPS i PUPS pokazuju svoj retrogradni karakter . Zbog usvajanja reakcionarnih zakonskih rešenja i drugih antinarodnih poteza koje je Vlada Srbije povlačila od svog formiranja, NKPJ i SKOJ traže momentalnu ostavku kabineta Aleksandra Vučića.

Iako su NKPJ i SKOJ pozvali sve narodne poslanike da se izjasne protiv predloga zakona o radu i PIO i iako je svaki glas protiv tih reakcionarnih akata pravilan u tom segmentu, činjenica da će neke opozicione parlamentarne partije, u prvom redu Demokratska stranka glasati protiv ta dva zakona ne znači da te partije vode politiku u interesu radničke klase. Demokratska stranka i druge opozicione buržoaske parlamentarne partije su sprovodile antiradničku i antinarodnu politiku dok su bile na vlasti, omogućile pljačkašku privatizaciju opštenarodne imovine, vodile proimperijalističku politiku. Da su na vlasti, nema ni malo dileme, demokrate bi radile isto što rade i naprednjaci, agitovale da se nakaradni zakoni usvoje. Jedini razlog što su sada protiv njih je demagoški, s obzirom da se nadaju da će na taj način steći simpatije radnih ljudi i pridobiti njihove glasove na sledećim izborima. Sve parlamentarne partije u Srbiji su buržoaske i nijedna od njih ne zastupa interese radnika, na protiv, sve one služe interesima domaćih i stranih kapitalista.

Jedini način da se radnička klasa izbori za svoja prava je da se osloni na sopstvene snage u savezu sa seljacima, omladinom i poštenom inteligencijom. Jedino organizovanjem protestnih akcija poput generalnog štrajka i organizovanjem ujedinjenog borbenog fronta radnika, seljaka i studenata, može se sprečiti usvajanje retrogradnih zakonskih rešenja o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Predlozi zakona o radu i PIO neće proći!

Dole Vučićeva buržoaska vlada!

Svi u generalni štrajk!

Živela borba radničke klase Srbije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A