FAŠIZAM I LAŽLJIVA PROPAGANDA NEĆE PROĆI

Da je naslov pesme progresivne grupe Kud Idijoti iz Pule „Glupost je neuništiva“ u potpunosti tačan pokazuju brojne reakcionarne i lažljive izjave i tvrdnje povodom protesta Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) protiv antinarodne izložbe „U ime naroda“ u Beogradu.

Prvi je sa neistinama počeo dnevni list „Blic“, čiji novinar u dva svoja teksta insistira na izmišljotini da je „grupa mladića sa kapuljačama uletela u aktiviste SKOJ-a i otela im transparent“. Istina je da je grupa antikomunističkih bandita, sudeći po obeležjima koje su nosili pripadnika opskurne ultra-desničarske organizacije Srpski sabor „Zavetnici“ pokušala da napadne članove SKOJ-a, Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i drugih antifašistički i rodoljubovo orijentisanih građana koji su prisustvovali protestu, međutim tvrdnja da je tom prilikom skojevcima otet transparent je najobičnija laž. Tačno je da su antikomunistički banditi na prepad uspeli da pocepaju transparent na kome je pisalo „Fašizam neće proći“. Do toga je došlo zbog toga što im drugovi koji su držali transparent to nisu dozvolili pa je umesto otimanja došlo samo do cepanja. Prisutni aktivisti SKOJ-a i Partije su brzo i pravovremeno reagovali i odbili napad antikomunističkih bandita koje su naterali u panični beg. Nakon tog komičnog i bezuspešnog pokušaja oduzimanja transparenta i zastava Partije i SKOJ-a, pomenuta opskurna grupa antikomunističkih bandita do kraja protesta nije više nijednom smogla hrabrosti da doživi fijasko kakav je doživela u odbijenom napadu.

Nakon toga na scenu stupa neo-ljotićevska klero-fašistička grupacija koja sebe naziva imenom „Srbska akcija“. Na svom sajtu, ti rasistički i naci-fašistički orijentisani uličari i primitivci lažu da su sprečili protest u organizaciji SKOJ-a i ugrozili njegove pripadnike i obeležja. Pored toga što ne poznaju pravopis pripadnici „Srbske akcije“ vole i da izmišljaju, po istom onom principu kako su to činili njihovi ideološki „uzori“, izdajnici srpskog naroda, fašisti Dimitrije Ljotić, Milan Nedić i Nikolaj Velimirović. Pripadnici „Srbske akcije“ su se istina pojavili na Trgu Marksa i Engelsa gde je protest održan ali nisu učestvovali u bezuspešnom napadu na okupljene demonstrante koji je doživeo fijasko. Oni su se tek kasnije usudili da priđu i da pokušaju verbalno da isprovociraju komuniste ali s obzirom da su dočekani složnim skandiranjem i povicima brzo su se izgubili u nepoznatom pravcu. Takođe, činjenica da su skojevci, članovi Partije i ostali demonstranti protestovali na Trgu Marksa i Engelsa čitavih sat vremena, kako je bilo planirano i najavljeno, jasno pokazuje da niko pa tako ni klerofašisti iz „Srbske akcije“ nisu omeli protestni skup. Organizator sramne izložbe, dokazani reakcionar Srđan Cvetković je pokušavajući da bude sarkastičan na svom fejsbuk profilu komentarom „ Zanimljivo je da je i interventna nasela na naš performans“ faktički podržao neuspešni napad antikomunističkih bandita na demonstrante. Isfrustriran pravednim gnevom progresivne javnosti i povređene sujete a nemajući hrabrosti da se sam priključi ili povede „hepening“, prosto je morao da se „solidariše“ i podrži svoju ideološku braću sa uličarske krajnje desnice. S obzirom da tako nešto dolazi od čoveka koji zločince poput četnika, nedićevaca, ljotićevaca i ostalih kvislinga smatra „nevinim“ žrtvama i trabunja o izmišljenim „komunističkim zločinima“ jedino što se razložno može konstatovati je da je njegov postupak koliko jadan toliko i smešan.

U kampanju protiv protesta SKOJ-a se uključila i kulturna redakcija lista „Naše novine“ u čijem članku se ističe da je SKOJ izazvao incident na otvaranju izložbe „U ime naroda“. Istine radi, SKOJ je bio organizator protesta protiv te sramne antinarodne izložbe. Skup je bio uredno prijavljen nadležnima i odobren od strane policije. Pripadnici SKOJ-, NKPJ i drugi prisutni su mirno demonstrirali. Oni su bili ti kojio su napadnuti i s obzirom da su antikomunistički huligani uspeli da probiju policijski kordon, komunisti su sami morali da se odbrane i zaštite svoja obeležja od drskih izgrednika. Prema tome, SKOJ, kao borbena organizacija koja baštini revolucionarne tradicije nikada sebe neće u javnosti predstavljati kao žrtvu, ali nema ni govora da su skojevci izazvali bilo kakav incident.

I na kraju, „šlag na tortu“. I „Naše novine“ i „Blic“ su svoje stranice otvorili za velikog reakcionara i antikomunistu Dušana Kovačevića koji je u oba teksta grubo izvređao ne samo SKOJ, već sve žrtve belog antikomunističkog terora na našim prostorima kao i sve one koji su dali svoj život u Narodno-oslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji u Jugoslaviji. U „Našim novinama“ pakosni Kovačević kaže „da mu nije bilo dobro“ kad je video crvene zastave na Trgu Marksa i Engelsa tokom protesta a pripadnike SKOJ-a je nazvao „indijancima“. Za „Blic“ je pak rekao da je protest SKOJ-a bio „ neverovatna glupost“ i da ga je izvela „nedefinisana grupa mladića i devojaka“. Ostale izrečene budalaštine Dušana Kovačevića neće se nabrajati jer vređaju dobar ukus. Potrebno je samo reči da dramski opus tog definisanog reakcionara, malograđanina i trećerazrednog dramskog pisca izaziva gađenje svakog poštenog radnika, seljaka, studenta, omladinca i poštenog intelektualca. U svojoj patološkoj mržnji prema svemu što je komunističko bezobrazni Kovačević se drznuo da rasističkom konstatacijom uvredi ponosni indijanski narod, prvu žrtvu američkog imperijalizma, izjavom na kojoj bi mu pozavideo jedan od najvećih reakcionara i rasista glumac Džon Vejn. Kovačevićeva patološka mržnja prema komunizmu je njegov problem, ali je činjnenica da je sve što je postigao, postigao u socijalizmu. Besplatno se školovao prvo u gimnaziji u Novom Sadu a potom i na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Zaposlio se na TV Beograd 1978. godine, dakle u periodu socijalizma. Za vreme socijalizma je postao i docent na Fakultetu dramskih umetnosti. Za vreme vladavine Slobodana Miloševića, protiv koga se politički izjašnjavao postao je direktor Zvezdara teatra. Dakle, Kovačević ima pravo na svoju reakcionarnu zabludu protiv komunizma, ali njegova primitivna kratkovidost ne menja činjenicu da je najobičniji licemer što navedeni podaci jasno pokazuju. Sve što je izrekao Dušan Kovačević protiv SKOJ-a i komunističke ideologije može se podvesti pod kategoriju neverovatne gluposti i to definisane. Jasno je da je Kovačević frustriran i da mu je sujeta povređena, jer u svom poslu nikada neće biti uspešan i priznat kao što su to bili umetnici, politički deklarisani kao komunisti. Dušan Kovačević može da se trudi koliko god hoće ali nikad neće dostići veličinu ili slavu jednog Aleksandra Ace Popovića, dramskog pisca i komuniste po opredeljenju ili Branka Ćopića, legendarnog pisca i komuniste. Ostaće upamćen kao mali reakcionarni dramsi pisac i poklonik poražene parazitske monarhističke ideje.

Činjenica da su antinarodnu izložbu podržali aktuelni režim, liberali, konzervativci, buržoaski mediji, monarhisti, kvislinzi svih boja, nacional-šovinisti i kapitalistički psi na lancu fašisti jasno ukazuje koliko se vladajuća eksploatatorska klasa plaši radnog naroda i tekovina socijalističke izgradnje u uslovima svetske ekonomske krize i prvobitne akumulacije kapitala koja je u Srbiji aktuelna nakon kapitalističke kontrarevolucionarne restauracije.

SKOJ još jednom ističe da svaka manifestacija koja veliča kvislinge i reakcionare a blati oslobodioce od fašizma predstavlja uvredu za sve slobodoljubive građane Srbije. Izložba u „Ime naroda“ vređa uspomenu ne samo na one patriote koji su dali svoje živote za slobodu u Narodno-oslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji već i na sve žrtve antikomunističkog belog terora u Jugoslaviji od 1920 do 1941. godine. Održavanje izložbe u muzeju Revolucije, na Trgu Marksa i Engelsa i neposredno pred obeležavanje 85. godišnjice ubistva Đure Đakovića, organizacionog sekretara Komunističke partije Jugoslavije (mučki likvidiranog tokom monarho-fašističke diktature) predstavlja uvredu za sve radne ljude i rodoljube naše zemlje, zbog čega je SKOJ i organizovao protest.

SKOJ poručuje „Zavetnicima“, „Srbskoj akciji“, Srđanu Cvetkoviću i Dušanu Kovačeviću da će se bez obzira na njihove reakcionarne bezuspešne napore i zalaganja crvene zastave našeg pokreta prkosno i ponosno vijoriti na ulicama i trgovima Beograda i drugih naših gradova sve dok eksploatacija i imperijalizam u potpunosti ne budu uništeni.

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

20. april 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A