DVADESET GODINA OD ZLOČINAČKE NATO AGRESIJE

U sklopu obeležavanja 20 godišnjice od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) položili su venac i odali poštu svim žrtvama te zločinačke vojne intervencije zapadnog imperijalizma ispred spomenika „Večna vatra“ u Beogradu.

 

To okupljanje je bilo još jedna prilika da članovi NKPJ i SKOJ-a osude zločine koje je prilikom agresije na SR Jugoslaviju počinio NATO, udarna pesnica zapadnog imperijalizma. Podsećanja radi, tokom agresije je ubijeno više od 3.000 civila, od čega 100 mališana, a naneta materijalna šteta se procenjuje na 100 milijardi dolara. Kod spomenika Večna vatra na Novom Beogradu bilo je prisutno mnoštvo građana, kao i delegacije mirovnih pokreta i preko 30 delegacija komunističkih i radničkih partija sveta.

 

I tokom današnjeg okupljanja je prikupljen veliki broj potpisa za našu peticiju protiv svakog vida saradnje s NATO i stavljanja van zakona promovisanja ovog zločinačkog imperijalističkog vojnog saveza u Srbiji. Građani su doslovno stajali u redovima da daju potpis. Pritom su deljeni i leci pripremljeni povodom 20. godišnjice od otpočinjanja zločinačke NATO agresije. S obzirom da je reč o jubilarnoj godišnjici NATO agresije NKPJ i SKOJ će je obeležiti brojnim aktivnostima koje će trajati narednih skoro tri meseca. Tako će, u Beogradu i unutrašnjosti, biti skupljana peticija protiv bilo kakve saradnje Srbije sa zločinačkim NATO, deliće se leci građanima u kojima će se upoznati sa stavovima Partije i SKOJ-a o NATO agresiji i njenim posledicama a biće organizovan i niz drugih konkretnih akcija povodom obeležavanja godišnjice tog tragičnog događaja.

 

NKPJ i SKOJ ističu da je NATO svoju varvarsku agresiju sproveo zarad uništenja Savezne Republike Jugoslavije, okupacije južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, u cilju ekspanzionističkih interesa zapadnog imperijalizma a Srbiju pretvorio u vazalnu zemlju zbog lihvarskih interesa zapadnog krupnog kapitala. Samo godinu dana nakon NATO agresije u Srbiji je došlo do petooktobarskog kontrarevolucionarnog puča, nestanka SR Jugoslavije, potom i zajedničke države Srbije i Crne Gore, koja je zapadnim imperijalistima smetala, isto kao i SRJ, kao mogući nukleus za obnovu Jugoslavije od Triglava do Đevđelije što bi im predstavljalo veliku prepreku za ostvarenje njihovih gramzivih ciljeva na Balkanu. Drugim rečima krvava agresija na SR Jugoslaviju je bila nastavak zločinačke kampanje rušenja SFR Jugoslavije i socijalizma na ovim prostorima, koja se odvijala razbijanjem spolja i raspirivanjem bratoubilačkog građanskog rata a istovremeno je bila i u uvod u profilisanje Srbije u koloniju zapadnih imperijalističkih zemalja. Da je to zaista i tako dokaz predstavljaju činjenice da su sva najvažnija preduzeća i fabrike u rukama stranog kapitala a na vlasti su u kontinuitetu proimperijlistički buržoaski režimi u potpunosti na usluzi i pod kontrolom kapitalističkih centara moći.

 

Stoga NKPJ i SKOJ odlučno zahtevaju da Srbija prekine sve odnose sa NATO koji je razbio SFR Jugoslaviju, izvršio agresiju na SR Jugoslaviju i okupirao južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju.

 

NKPJ i SKOJ zahtevaju da okupatorske NATO trupe odmah napuste teritoriju Kosova i Metohije, na kojoj su podigli najveću vojnu bazu na Balkanu, kao i sve druge delove Jugoslavije gde su prisutne.

 

NKPJ i SKOJ zahtevaju da se svi krivci za zločinačku agresiju na SR Jugoslaviju kako oni koji su bili na čelu zapadnih imperijalističkih zemalja koji su u njoj učestvovali tako i onih na komandnim mestima u njihovoj udarnoj vojnoj pesnici NATO.

 

NATO ubice napolje iz Srbije!


Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

24.03. 2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A