DRUG FIDEL KASTRO ZAKORAČIO U VEČNOST

Drug Fidel Kastro, istorijski lider Kubanske Revolucije, zakoračio je u večnost. U devetoj deceniji života 25. novembra 2016. godine u Havani, okončan je bogat i plodan revolucionarni život Fidela Kastra.

Smrću Fidela Kastra ugasila se najblistavija zvezda Latinske Amerike ostavljajući iza sebe vidni trag kao putokaz kuda vodi jedan od puteva ka istinskoj ljudskoj sreći.

Njegov životni put bio je ispunjen borbom protiv kapitalističke eksploatacije, rasne i nacionalne mržnje i socijalne nejednakosti. Ime Fidela Kastra postalo je simbol herojske borbe naroda Kube protiv imperijalizma, simbol izgradnje socijalizma na Kubi i simbol promena i otpora dominaciji stranih sila čitave Latinske Amerike.

Smrću Fidela Kastra čovečanstvo gubi borca koji se uporno borio za načela slobode i pravde. Fidel je bio je borac koji je čitav svoj život posvetio trijumfu slobode i dostojanstva čoveka. Pobedio je u svim bitkama u kojima je sudelovao. Izgubio je samo poslednju – onu protiv smrti.

Fidel je nesumljivo velika istorijska ličnost u najplemenitijem i najvišem smislu te reči. Čovek koji je razumeo sve potrebe čoveka. Lik i delo Fidela Kastra su nesumljivo je svetla stranica u istoriji čovečanstva i izuzetan putokaz koji osvetljava horizonte budućim generacijama. On nije samo veliki ratnik, revolucionar i milsilac, on je velika prometejska stena naše epohe. U ime svih naroda sveta postavio je principe koji su trajna inspiracija čovečanstvu.

Kao što je komandant Fidel Kastro rekao, „sa svima onima koji se bore, koji nikad ne posustaju pred teškoćama, onima koji veruju u ljudske sposobnosti za stvaranje, širenje i negovanje vrednosti i ideja, onima koji se klade u čovečanstvo; svima onima koji dele divno ubeđenje da je bolji svet moguć, borićemo se zajedno sa njima i pobedićemo!“.

Komandant Fidel ostaje večno u svim srcima onih koji se bore za pravdu i slobodu, zbog svojih herojskih dostignuća i nadljudskih napora za obranu slobode, suvereniteta svoje zemlje i dostojanstva čoveka.

Dragi druže Fidel, bićeš uvek s nama večno utkan u svaku pobedu progresa čovečanstva.

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije uputiće telegrame saučešća Centralnom komitetu Komunističke partije Kube i Saveza komunističke omladine Kube, kao i ambasadi socijalističke Kube u Beogradu.

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

26. 11. 2016.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A