DEMOKRATIZACIJE U SRBIJI NEMA BEZ PROMENE IZBORNOG ZAKONA

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije u okviru najavljivanog dijaloga između vlasti i opozicije oko demokratizacije izbornog procesa u Srbiji, predali su pismo predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije Ivici Dačiću. Takođe, NKPJ i SKOJ su svoje zahteve uputitili i misiji OEBS-a u Srbij, dok će komunistički poslanici preneti naše stavove u Evropskom parlamentu.

 

NKPJ i SKOJ se zalažu da u vidu demokratizacije izbornog procesa u Srbiji je neophodno ukidanje Zakona o izborima i Zakona o političkim partijama u Srbiji koji su u potpunosti diskriminatorski prema političkim predstavnicima radnog naroda naše zemlje.

 

U Srbiji je na snazi izborni zakon koji od učesnika na izborima traži da uz kandidatsku listu dostave i 10.000 potpisa overenih pred nadležnim sudskim organima. Svaki od tih potpisa sa plaća. Srbija ima distriminatorski izborni zakon koji spada u red najlošijih i najnepravednijih u celom svetu. Taj zakon je donet kako bi se sprečili komunisti, kao jedini istinski zastupnici interesa radnog naroda, da učestvuju u izborima. Aktuelni izborni zakon komuniste u Srbiji sprečava da izađu na izbore diskriminatorskim propisom o 10.000 sudski overenih potpisa kojima se podržava izborna lista.

 

U uslovima antikomunističke histerije od ljudi koji podržavaju listu NKPJ se traži da se svojim potpisima overenim u sudu deklarišu kao članovi ili simpatizeri komunista. Izbornim zakonom se od komunista traži da državi faktički dostave spisak svojih članova i simpatizera. Takve zakonske odredbe u praksi mogu da zastraše građane spremne da podrže listu NKPJ koji rade u državnoj upravi, javnim preduzećima, kompanijama koje kontroliše država ili rade kod privatnih poslodavaca. Najveći broj naših simatizera, uplašen od mogućeg gubitka posla i za egzistenciju svojih porodica, iako to želi, nije spreman da podrži komunističku listu opravdano se plašeći eventualnih odmazde buržoaskih poslodavaca.

 

Takođe, svaki overeni potpis se plaća državi, isto tako se plaća usluga sudskog overivača a pare se ne vraćaju u slučaju da izborna lista ne bude priznata što predstavlja dodatnu diskriminaciju koja komunistima onemogućava izlazak na izbore. Takve odredbe predstavljaju orgoman finansijski trošak za NKPJ, jer naše organizacije ne mogu da računaju na izvore finansiranja koji su dostupni buržoaskim strankama. NKPJ se finanasira isključivo iz članarine i dobrovoljnih priloga, i ne može da računa na sredstva koja su dostupna buržoaskim strankama na vlasti niti dobija basnoslovne donacije od predstavnika krupnog kapitala kakav je slučaj i sa vladajućim i sa opozicionim buržoaskim strankama.

 

Srbija ima i najreakcionarniji zakon o registraciji političkih partija, koji iziskuje 10.000 potpisa osnivača koji se isto tako plaćaju. I taj zakon je usmeren na onemogućavanja političkog organizovanja prvenstveno komunista ali i radničkog pokreta uopšte. Samo one partije koje ispune diskriminatorske kriterijume, a to su u Srbiji isključivo buržoaske partije, mogu da računaju na finansiranje iz budžeta, tako da je komunistima i na taj način onemogućeno da koriste novčana sredstva potrebna za kampanju. Izborni i zakon o političkim partijama su pravljeni tako da se onemogućava ravnopravno učešće na izborima partijama koje nisu na državnim ili jaslama tajkuna, a to su u prvom redu komunisti.

 

Zbog svega navedenog NKPJ i SKOJ traže da se oba diskriminatorska zakona ukinu i umesto njih donesu nova zakonska rešenja koja bi otklonila sve odredbe koje autentičnim predstavnicima radnog naroda onemogućavaju ustavno pravo da učestvuju na izborima. U prvom redu NKPJ i SKOJ zahtevaju da se brojka od 10.000 potpisa smanji na 1.000 kao i da se overa potpisa ne naplaćuje, već da se overavaju na osnovu peticija kao što je to slučaj u većini evropskih zemalja. Demokratizacje izbornog procesa u Srbiji nema bez ukidanja najnedemokratskijeg zakona u Evropi.

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

 

Beograd,

 

25. 01. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A