DELEGACIJA SKOJ-a UČESTOVALA NA 20. GENERALNOJ SKUPŠTINI SVETSKE FEDERACIJE DEMOKRATSKE OMLADINE

Delegacija SKOJ-a prisustovala je na 20. Generalnoj skupštini Svetske federacije demokratske omladine (WFDY) od 3. do 6. decembra koja se održala u Nikoziji na Kipru. Domaćin skupa je bila Ujedinjena progresivna demokratska omladina sa Kipra (EDON), iz čije organizacije je bio doskorašnji predsednik WFDY-a drug Jakovos Tofari. Delegaciju SKOJ-a je predvodio Prvi sekretar drug Aleksandar Ðenić, a prisutan je bio i drug Darko Jusufović. Na skupu je bilo prisutno 95 organizacija iz čitavog sveta, a 89 su imale pravo glasa. U poslednjih 30 godina ovo je bila najmasovnija Generalna skupština.

 

Prvog dana Generalne skupštine se prionulo na analizi dosadašnjeg rada u kojem je istaknuto da je SKOJ uspešno organizovao CENA kamp 2019. godine (članice Komisije Evrope i Severne Amerike). Istog dana organizovan je antiimperijalistički marš solidarnosti sa narodom Kipra koji se nalazi pod britanskom i turskom vojnom okupacijom. Marš je organizovan u Nikoziji, a politički govori, koji su imali snažan antiimperijalistički karakter, su održani ispred zone koja je pod kontrolom Ujedinjenih nacija, a koja deli Nikoziju i Kipar na dva dela.

 

Sledećeg dana organizovana je diskusija oko političkog dokumenta koji je nakon duge i plodotvorne diskusije usvojen. Spomenuti dokument će predstavljati političku liniju WFDY-a u naredne četiri godine, a u njemu je istaknuta snažna borba protiv imperijalizma kao najvišeg stadijiuma kapitalizma.

 

Trećeg radnog rada su regionalne komisije birale svoje rukovodstvo i raspravljale su o primanju novih članica. CENA regija je odlučila da u punopravno članstvo primi Komunističku omladinu Švajcarske, Komunističku omladinu Belorusije i na inicijativu SKOJ-a, Mlade socijaliste Socijalističke radničke partije iz Hrvatske. Nakon toga se pristupilo glasanju rukovodstva CENA, a u naredne četiri godine našu regiju će voditi Ujedinjena omladina komunističke partije Španike (UJCE), Komunistička omladina Grčke (KNE), Komunistička omladina Portugalije (JCP), Ujedinjena demokratska progredivna omladina sa Kipra (EDON), Lenjinski komunistički omladinski savez Ruske federacije (LKSM RF), Komunistička omladina Turske i Savez komunističke omladine iz Kanade (YCL).
Poslednjeg dana je izabran predsednik WFDY-a, Generalni sekretar i potpresednici. Novi predsednik WFDY-a je drug Aris Rodrigez iz Ujedinjene komunističke omladine Španije (UJCE), dok će Generalni sekretar biti predstavnik iz Komunističke omladine Kube (CJC). Naša delegacija je među prvima čestitala drugu Rodrigezu i održala je jako dug i plodotvoran sastanak, utvrdivši dalji tok primene političkih rezolucija koje je Generalna skupština usvojila u Srbiji.

 

Podsećanja radi WFDY je organizacija koja radi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, okupljajući svu komunističku i antiimperijalističku omladinu širom sveta. WFDY okuplja 157 organizacija iz 93 zemlje, dok brojne druge organizacije su posmatrači i čekaju odluku o članstvu.

 

Tokom rada Generalne skupštine, naša delegacija je održala preko 50 bilateralnih razgovora sa drugovima iz Kube, Severne Koreje, Vijetnama, Venecuele, Rusije, Španije, Grčke, Kipra, Turske, Nemačke, Francudke, Indije, Sirije, Palestine, Libana i mnogih drugih. Tokom bilateralnih razgovora, jedni drugima smo izrazili poruke solidarnosti, informisali jedni druge o situaciji u našim zemljama i raspravljali smo o budućim zajedničkim akcijama. Na kraju skup je završen koncertom, a pre koncerta novi predsednik WFDY-a, drug Aris Fernandez je istakao da će WFDY nastaviti sa beskompromisnom antiimperijalističkom borbom, i da je još jednom pobedilo nepokolebljivo jedinstvo naše organizacije.

Živeo WFDY!
Živela antiimpwrijalistička borba!
Živeo SKOJ!

Sekretarijat SKOJ-a,
8.12.2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A