BOJKOT IZBORA ZAKAZANIH ZA 16. MART

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) pozivaju radničku klasu, omladinu i sve građane da bojkotuju vanredne parlamentarne izbore u Srbiji zakazane za 16.mart kao i izbore za Skupštinu grada Beograda istog dana.

NKPJ i SKOJ ocenjuju da se ništa nije promenilo na bolje od maja 2012. godine kada su održani republički i lokalni izbori u Srbiji, koje su naše organizacije takođe bojkotovale zbog buržoaskih zakona koji diskriminišu i onemogućavaju komuniste i autentični radnički pokret da učestvuju na njima. NKPJ i SKOJ podsećaju da je u Srbiji na snazi izborni zakon koji od učesnika na izborima traži da uz kandidatsku listu dostave i 10.000 potpisa overenih pred nadležnim sudskim organima. Svaki od tih potpisa sa plaća. Srbija ima distriminatorski izborni zakon koji spada u red najlošijih i najnepravednijih u celom svetu. Taj zakon je donet kako bi se sprečili komunisti, kao jedini istinski zastupnici interesa radnog naroda, da učestvuju u izborima. Aktuelni izborni zakon je ravan “Obznani” iz perioda Kraljevine Jugoslavije kojom su tadašnje reakcionarne monarhističke vlasti zabranile rad Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) uplašeni zbog njene popularnosti u javnosti i odličnim izbornim rezultatom iz 1920. godine. Pro-imperijalistički buržoaski režim danas komuniste u Srbiji sprečava da izađu na izbore diskriminatorskim propisom o 10.000 sudski overenih potpisa kojima se podržava izborna lista. U uslovima anti-komunističke histerij od ljudi koji podržavaju listu NKPJ i SKOJ se traži da se svojim potpisima overenim u sudu deklarišu kao članovi ili simpatizeri komunista. Izbornim zakonom, buržoaski režim od komunista traži da državi faktički dostave spisak svojih članova i simpatizera. Radi se o klasičnoj buržoaskoj metodi zastrašivanja građana spremnih da podrže listu NKPJ i SKOJ a koji rade u državnoj upravi, javnim preduzećima, kompanijama koje kontroliše država ili rade kod privatnih poslodavaca. Najveći broj naših simatizera, uplašen od mogućeg gubitka posla i za egzistenciju svojih porodica, iako to želi, nije spreman da podrži komunističku listu opravdano se plašeći eventualnih odmazda bilo buržoaske države bilo buržoaskih poslodavaca. Takođe, svaki overeni potpis se plaća državi, isto tako se plaća usluga sudskog overivača a pare se ne vraćaju u slučaju da izborna lista ne bude priznata što predstavlja dodatnu diskriminaciju koja komunistima onemogućava izlazak na izbore. Takve odredbe predstavljaju orgoman finansijski trošak za NKPJ i SKOJ, jer naše organizacije ne mogu da računaju na izvore finansiranja koji su dostupni buržoaskim strankama.

NKPJ i SKOJ se finanasiraju isključivo iz članarine i dobrovoljnih priloga, i ne mogu da računaju na sredstva koja su dostupna buržoaskim strankama na vlasti niti dobijaju basnoslovne donacije od predstavnika krupnog kapitala kakav je slučaj i sa vladajućim i sa opozicionim buržoaskim strankama. Srbija ima i najreakcionarniji zakon o registraciji političkih partija, koji iziskuje 10.000 potpisa osnivača koji se isto tako plaćaju. I taj zakon je usmeren na onemogućavanja političkog organizovanja prvenstveno komunista ali i radničkog pokreta uopšte. Samo one partije koje ispune diskriminatorske kriterijume, a to su u Srbiji isključivo buržoaske partije, mogu da računaju na finansiranje iz budžeta, tako da je komunistima i na taj način onemogućeno da koriste novčana sredstva potrebna za kampanju. Izborni i zakon o političkim partijama su pravljeni tako da se onemogućava ravnopravno učešće na izborima partijama koje nisu na državnim ili jaslama tajkuna, a to su u prvom redu komunisti.

Još jedan, veoma važan razlog zbog koga radni narod treba da bojkotuje predstojeće izbore je taj, a reč je o činjenici na koju NKPJ i SKOJ i pored velikog zalaganja i dobre volje nisu mogli da utiču, a to je da nije stvoren elektoralni blok autentinih levičarskih i sindikalnih snaga koji bi jedini adekvatno i ispravno zastupao njegove interese u buržoaskom parlamentu. Nijedna od lista koja će se pojaviti na izborima ne zastupa interese radnog naroda, svaka od lista koja će se pojaviti na izborima zastupa isključivo interese eksploatatorske klase kapitalista, te zbog toga NKPJ ne podržava nijednu od tih lista i poziva radni narod na bojkot buržoaskih izbora 16.marta.

Izbore koji će se održati 16. marta treba bojkotovati i zato što su neregularni a samim tim i antiustavni. Kako je moguće das u vladajuće buržoaske partije sakupile potrebnih 10.000 potpisa samo posle jednog, odnosno dva dana, od trenutka kada su izborni materijali bili dostupni? Kako je moguće das u vladajuće partije u neverovatno kratkom vremenskom intervalu uspele da pribave izborni materijal, organizuju mrežu aktivista, obezbede potreban broj overivača, skupe potreban broj potpisa i poređaju ih po azbučnom redu plus da pribave potrebnu dokumentaciju za svoje kandidate u prvom, odnosno drugom danu kampanje? Kako je moguće da na svim predatim i overenim listama postoje nepravilni potpisi, i kako je moguće da ti potpisi budu nepravilni, odnosno kako je moguće da nečiji podaci iz lične karte ne budu validni kada je sudski overivač dužan da pogleda ličnu kartu, uveri se da li je ona ispravna. Očito da je tu reč o grubom kršenju izbornog zakona koje je propisala sama buržoazija i da bi sve te liste trebalo da budu poništene Izbori koji će se sprovesti 16.marta su vanredni. Zapadni imperijalizam i pro-imperijalistička buržoaska Srpska narodna stranka imaju procenu da je ovaj trenutak zgodan za izbore, a to je trenutak pre donošenja velikog broja anti-radničkih zakona, zbog čijeg će donošenja u budućnosti „poverenje“ u SNS i „dobre namere“ imperijalista iz Sjedi njenih Američkih Država i Evropske unije sasvim isčeznuti. Zbog toga je nametnuta neregularna kampanja u kojoj će političke partije za predstavljanje svog programa biračima nakon overe lista imati svega 14 dana. Neregularnost predtavlja i to što vladajući režim na čelu sa SNS i Aleksandrom Vučićev svoj državnički angažman zloupotrebljava u predizbornoj kampanji kroz kontrolu državnih i brojnih buržoaskih privatnih medije. Zbog svih tih nepriavilnosti NKPJ i SKOJ će uputiti protest Republičkoj izbornoj komisiji a ovu priliku ponovo koriste da od državnih organa zatraže ukidanje diskriminatorskih zakona o izborima i osnivanju političkih partija u Srbiji.

NKPJ i SKOJ poručuju radnom narodu da ne naseda na podvale buržoaskog režima dasu parlamentarni izbori volja većine. Ne postoji cenzus za izlaznost na izborima, tako da buržoaske partije koje će na njima učestvovati mogu da pridobiju podrškui svega 30 odsto biračkog tela. Iz toga se jasno vidi da najveći broj građana Srbije ne veruje ni buržoaskoj vlasti ni buržoaskoj opoziciji. I jedini i drugi zastupaju političke stavove, pod pokroviteljstvom zapadnog imperijalizma, koji su objektivno upereni protiv interesa širokih narodnih masa. Šta zaista radni narod Srbije misli o eksploatatorskom kapitalističkom sistemu i buržoaskim partijama koje ga zastupaju i propagiraju najbolje pokazuju protesti radnika u Mladenovcu, Smederevu, Kraljevu, Vranju i drugim mestima Srbije, kao i protest radnika Železnica Srbije i najavljeni štrajk radnika Elektroprivrede Srbije. Radnička klasa nema poverenja u laži buržoazije ni na vlasti ni u opoziciji. Zato NKPJ i SKOJ poručuju građanima Srbije da 16.marta bojkotuju parlamentarne izbore, odnosno da tog dana ne izađu na svoja izborna mesta i ne glasaju.

Bojkot buržoaskih izbora 16.marta!

Živela borba radnog naroda Srbije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije
Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije
Beograd,
9.februar 2014. godine

b12s

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A