BOGDAN NINKOVIĆ (SKOJ) ZA SRBIN.INFO

Socijalna pravda ne postoji u okupiranoj zemlji

Među mladim ljudima, koji su skandirajući – „Napolje NATO fašisti“ – hrabro 11. februara prekinuli NATO debatu CIRSD-a o američkoj spoljnoj politici, koju je moderirao bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, bio je i naš sagovornik Bogdan Ninković, član Sekretirijata SKOJ-a (Saveza komunističke omladine Jugoslavije). O tome, kao i o radu prozapadnih NVO u Srbiji, o mogućoj saradnji sa patriotskim snagama protiv NATO okupacije srpske države i društva, ali i o savremenoj levici redakcija Srbin.info je govorila sa Bogdanom.
Među mladim ljudima, koji su skandirajući – „Napolje NATO fašisti“ – hrabro 11. februara prekinuli NATO debatu CIRSD-a o američkoj spoljnoj politici, koju je moderirao bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, bio je i naš sagovornik Bogdan Ninković, član Sekretirijata SKOJ-a (Saveza komunističke omladine Jugoslavije). O tome, kao i o radu prozapadnih NVO u Srbiji, o mogućoj saradnji sa patriotskim snagama protiv NATO okupacije srpske države i društva, ali i o savremenoj levici redakcija Srbin.info je govorila sa Bogdanom.
Nedavno ste prekinulo pro NATO skup u Beogradu. Kakve akcije planirate u narednom periodu po ovom pitanju?
Taj skup je bio u organizaciji CIRSD-a, organizacije Vuka Jeremića, nekadašnjeg istaknutog lica Demokratske Stanke, koja je poznata po svojoj proimperijalističkoj politici. Organizacija koju Vuk Jeremić zastupa je na pozicijama zapadnog imperijalizma, a sve njihove aktivnosti idu tome u prilog. U tom duhu je i bila organizovana debata povodom američke spoljne poltike, a nije slučajno organizovana samo dan pre nego što je ratoborni američki senator Džon Mekejn, koji je bliskoj vezi sa fašistima u Ukrajini, a čije krvave ruke su bile duboko umešane na Majdanu u Kijevu i bratoubilačkom ratu u Ukrajini, i koji je u bliskoj vezi sa ISISOM i drugim terorističkim režimima u Siriji i Bliskom Istoku, stigao u Beograd.
Takođe, ova tribina, kao i Mekejnov dolazak su bili uvod za ono što je čitavu slobodarsku Srbiju zateklo, a to je izglasavanje zakona između Srbije i NATO. Mi smo znali za taj scenario i odlučili smo se na ovu aktivnost kako bi smo ukazali javnosti na sam štetočinski scenario koji nam se sprema, a čiji je uvodničar upravo bio Vuk Jeremić sa jedne strane i na to da UBICE NIKAD NISU DOBRODOŠLE! Takođe, važno je napomenuti da su studenti sa Pravnog fakulteta u Beogradu, kao i sa Političkih nauka dobijali po ocenu više za ispit i na taj našin su bili stimulisani da dođu na ovaj skup, a primetni su bili asistenti u holu koji su uredno popisivali ko je prisutan.
Po pitanju daljih aktivnosti, prvi sledeći protest je protiv konferencije „Srbija i Rusija – ruski uticaj na stabilizaciju, demokratizaciju i evropske integracije Srbije“ u organizaciji Centra za evroatlantske studije, koji predstavlja direktnu agenturu NATO pakta i američkih imperijalista, a na čijem je čelu Jelena Milić. Ta konferencija ima za cilj da opravda vojno – fašističku huntu koja je na vlasti u Kijevu, a koja je pod direktnom kontrolom Brisela i Vašingtona, a za rat koji su nametnuli zapadni imperijalisti optuži samo jednu stranu.
Glavnu reč na samoj konferenciji će voditi predstavnici vojno – fašističke hunte iz Ukrajine, a biće i prisutan Ambasador Ukrajine. Naravno, kad god budu bili prisutni NATO zvaničnici, kao i do sad ćemo se žestoko suprostavljati, kao i bilo kom pokušaju buržoaske proimperijalističke vlasti da nas uvuče u ovu zločinačku organizaciju.
Da li biste u borbi protiv NATO okupacije sarađivali i sa desnim patriotskim partijama i pokretima u Srbiji?
Naša organizacija je uvek otvorena za saradnju sa svim patriotskim, antifašističkim, antiimperijalističkim, studentskim, sindikalnim i svim drugim organizacijama sa kojima se može naći zajednički imenitelj po nekom pitanju. Komunisti su kako danas, tako i u prošlosti, sarađivali i pravili koalicije sa onim snagama koje su u datom trenutku progresivne. Tako su za vreme Drugog svetskog rata pravili antihitlerovsku koaliciju, sa nacionaloslobodilačkim pokretima se zajedno borili u Africi i Aziji protiv kolonijalizma, dok danas sarađuju sa antiimperijalističkim pokretima u Ukrajini i Siriji protiv imperijalizma.
To pokazuje da mi nismo dogmatska organizacija i da naša ideologija razume određene istorijske okolnosti, odnosno da iz taktičkih razloga možemo sarađivati i sa organizacijama drugačijeg političkog opredeljenja, ako su u datom trenutku progresivne. Jedino ne možemo imati nikakvu saradnju sa fašističkim organizacijama.
Pitanje svih pitanja koje se postavlja u Srbiji je članstvo u EU i NATO. Mi smatramo da se mora napraviti široko akciono jedinstvo sa svim progresivnim i patriotskim organizacijama koje se bore protiv članstva u EU i NATO. Sve te organizacije moraju biti povezane sa svim progresivnim organizacijama na Balkanu, jer se čitav Balkan nalazi pod NATO okupacijom.
Mi smatramo da je socijalnu pravdu nemoguće ostvariti u zemlji koja je okupirana. Stoga, naša organizacija smatra da je ključ prosperiteta Balkana i Srbije, proterivanje NATO pakta sa Balkana, jer smatramo da BALKAN PRIPADA BALKANSKIM NARODIMA! Komunisti mogu da sarađuju sa svima koji su u određenom trenutku progresivni i odupiru se imperijalizmu, a svakako je da je antiimperijalistička borba sastavni deo klasne borbe. Stoga, mi pružamo ruku svima koji hoće da se bore protiv okupacije i imperijalističkih tvorevina EU i NATO!
Kako se treba boriti i suprotstaviti jakoj propagandi mnogih NVO organizacija, koje su naročito prisutne na fakultetima i univerziteima u Srbiji?
Nevladine organizacije su uvek na platnom spisku neke vlade. Stoga je sam taj naziv pomalo komičan. Svakako da se mi zalažemo da sve one nevladine organizacije koje finansira krupni kapital treba da budu zabranjene, jer se one ne zalažu za interese radnog naroda, već za interese krupnoga kapitala. Njihovi projekti i njihova propaganda upravo imaju taj cilj. No, mi smo svesni činjenice da su danas na vlasti miljenici zapadnog imperijalizma i da je u interesu sprovođenja njihove politike da te nevladine organizacije postoje.
Koliko te organizacije interesuje demokratija pokazuje trenutni izborni sistem u Srbiji koji je najnedemokratskiji u Evropi, koji administrativnim metodama sprečava svaku istinsku alternativu da se pojavi, a i ako se pojavi ona je automatski marginalizovana zbog takvog izbornog sistema. Podsećanja radi, za izbornu listu je potrebno sakupiti za učešće 10.000 potpisa, koji svaki pojedinac lično mora overiti u sudu, ali naravno taj zakon za postojeće buržoaske partije ne važi, tako da se na njihovim potpisima često nalaze i mrtvi ljudi. Nijedna ta nevladina organizacija se nije pobunila protiv najnedemokratskijeg izbornog sistema u čitavoj Evropi, a upravo iz razloga što njima sadašnjem političkom sistemu ne odgovara alternativa.
Nevladine organizacije nisu izolovani elemant u društvu. Oni su produkt političkog sistema koji je danas na snazi u Srbiji. Samo svakodnevnom borbom protiv političkog sistema koji se zasniva na eksploataciji čoveka od strane čoveka, koji ima vazalski odnos prema imperijalizmu, borbi koja će se voditi na fakultetima, radnim mestima, svojim sredinama, borbi koja će biti svakodnevna se možemo izboriti protiv sistema ropstva i eksploatacije. Kada se protiv toga izborimo, izborićemo se i protiv nevladinih organizacija.
Kako komentarišete činjenicu da mnoge desničarske stranke u Srbiji, u svojim programima imaju izuzetno jake socijalne stavove, poput krajnje levice?
Mi smatramo da to i nije tako. Sve one su za kapitalističko društvo. Po tome su kontradiktorne, jer se sa jedne strane bore svojim parolama protiv američke okupacije, a sa druge strane su za američki politički i ekonomski sistem. Sa jedne strane govore da su za narod, a sa druge strane su za eksploataciju tog istog naroda. Neke od njih ističu da je društvena svojina neprirodna i da su one za postepenu privatizaciju, a mi te koji to ističemo uvek pitamo da nam objasne kako je to privatna svojina prirodna, ili urođena kategorija? Odnosno kakve ima veze sa prirodom da neko od rođenja ima vile, jahte, skupa kola?
Drugi, poput Demokratske stranke Srbije su direktno odgovorni za ovo stanje u kom se nalazimo. Podsećanja radi, ta partija je došla na vlast na krilima NATO bombi i bila je jedan od predvodnika petooktobrskog puča 2000. godine koji je na kolena bacio našu zemlju. Pomenuta partija je učestovala u donošenju Bolonjske deklaracije koja znanje pretvara u robu i privatizuje obrazovanje iz dana u dan, ta partija je učestovla u pljački narodne imovine tokom privatizacije, tako da mi takvoj partiji i njihovom socijalnom programu ne možemo verovati. No, mi možemo shvatiti određeni istorijski trenutak i pozdraviti to što je neko u datom trenutku protiv privatizacija, Bolonjske deklaracije, NATO pakta, EU i drugih antinarodnih mera.
Kako gledate na to što levicu u Srbiji vezuju uz neoliberalnu politiku? Mnogi kod nas misle da ako ste levičar morate automatski da budete za EU, Zapad, a protiv Rusije?
Ono što određuje levicu i desnicu je ekonomski program. Ako ste za neoliberlanu politiku, ne možete nikako biti levica. Ako se u spoljnoj politici zalažete za interese finansijskih lihvara poput MMF-a, Svetske banke, EU, NATO, čije tekovine se zasnivaju na neprikosnovenosti privatne svojine, ili branite interes domaćih i stranih tajkuna na štetu običnog čoveka, onda ste vi ekstremna desnica, nikako levica. Ne govori ikonografija o tome da li ste levi, ili desni, već odnos prema krupnome kapitalu. Ako branite interes krupnog kapitala onda ste svakako desnica.
Cilj buržoazije je da stvori pogrešnu sliku kod radnog naroda o levici i da je zgadi običnom čoveku. Ne čini ime partije, ili ikonografija levičara, već njegova politička praksa. Kakve veze imaju Dačić, Ljajić, ili Vulin sa levicom, kada su to partije buržoazije i krupnoga kapitala koje svakodnevno donose antinarodne odluke. Mi smatramo da jedino komunisti mogu zastupati interese radnoga naroda, a da istinske levice i borbe za socijalnu pravdu nema bez komunista!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

POLITIČKA ŠKOLA: ULOGA AVANGARDNE PARTIJE U KLASNOJ BORBI STANIMO NA PUT POKUŠAJIMA FALSIFIKOVANJA ISTORIJE DRUGOG SVETSKOG RATA ODRŽANA PROMOCIJA GLASNIKA U SUBOTICI I NOVOM SADU PODRŠKA RADNICIMA RTV-a PODRŠKA ZA LUKAŠENKA

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA

IZAŠAO 39. BR. GLASNIKA