ANTIFAŠIZAM NIJE PREKRŠAJ! SLOBODA ZA RUSKE KOMUNISTE!

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) izražavaju protest protiv potpuno nezakonitog hapšenja i zatvaranja dvojice ruskih komunista,drugova Aleksandra Batova i Petra Tipakova.

Batov je uhapšen u Moskvi 9. maja, za Dan pobede, kada je tokom obeležavanja praznika delio listove sa antifašističkim sadržajem, zbog čega je priveden i određen mu je sedmodnevni pritvor, dok je Tipakov uhapšen pod sličnim okolnostima u Nižnjem Novgorodu i određen mu je desetodnevni pritvor.

Obojica drugova aktivisti su progresivne komunističke koalicije „Rot Front“. Aleksandar Batov, inače vrlo blizak drug naše partije i našeg omladinskog saveza, koji je više puta boravio u poseti Srbiji kao naš gost, izuzetan borac i predani komunsitički aktivista, član je Centralnog komiteta Ruske komunističke radničke partije (RKRP) s kojom NKPJ ima izuzetno bliske, drugarske i bratske odnose i s kojom zajedno delujemo i u okviru Međunarodnog komunističkog pokreta i Incijative Evropskih komunsitičkih i radničkih partija. Batov je i bivši Prvi sekretar Revolucionarnog omladinskog komunističkog saveza (boljševika) – RKSM(b). Drug Petar Tipakov je oblasni sekretar Rot Fronta iz Nižnjeg Novgoroda.

Naši aktivisti su danas organizovali simboličnu akciju podrške ruskim komunistima, gde su pred spomenikom važnom antifašističkom simbolu, spomeniku Crvenoarmejcu u Parku oslobiolaca Beograda razvili parole podrške – „ANTIFAŠIZAM NIJE PREKRŠAJ“ i „SLOBODA AKTIVISTIMA ROT FRONTA“. Potom je predato protestno pismo ambasadi Ruske federacije u Beogradu u čijem se sadržaju zahteva momentalno puštanje na slobodu dvojice ruskih aktivista.

Baš kao i u Srbiji, i u Rusiji, kao i u bilo kojoj drugoj kapitalističkoj zemlji, buržoaska vlast hapsi istinske antifašiste a protežira rakcionare raznih vrsta. Međutim, baš kao i u Rusiji u kojoj su od strane naših drugova iz Rot Fronta, RKRP i RKSM (b) bile organizovane akcije solidarnosti i podrške kada su srpske vlasti zbog sličnih razloga hapsile našeg druga Aleksandra Đenića, tako i mi danas u Srbiji organizovano šaljemo podršku našim ruskim drugovima. Solidarnost je naše važno oružje.

Živela solidarnost i jedinstvo komunista!

Sloboda za aktiviste Rot Fronta!

Sloboda Batovu!

Sloboda Tipakovu!

Antifašizam nije prekršaj!

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

13. 05. 2017.

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A