AKTIVISTI SKOJ-a OBELEŽILI OSLOBOĐENJE NOVOG SADA

Aktivisti SKOJ-a, distribucijom GLASNIK-a u Novom Sadu su obeležili dan oslobođenja Novog Sada od strane fašizma. Naši aktivisti su iskoristili priliku da na ovaj način čestitaju građanima Novog Sada praznik.

 

Novi Sad je oslobođen bez skoro ijednog ispaljenog metka, sem sporadičnih puškaranja sa zaštitnicama neprijateljskih jedinica uglavnom na širem obodu gradskog područja što u Bačkoj, što u Sremu. Fašističke snage bile su u masovnom povlačenju ka Slavoniji i Sremu gde se formirala linija fronta koja će postati poznati Sremski front narednih meseci.

 

Novi Sad je taj 23. oktobar dočekao nakon gotovo tri i po godine teške okupacije, jer je broj stanovnika prepolovljen zbog masovnih zločina i proterivanja. Privredno je bio devastiran.

 

U tom periodu ostao je bez trećine stanovnika, s obzirom na to da je više od 20.000 ljudi proterano, a oko 5.000 ih je ubijeno na stratištima širom Evrope, odnosno dali su živote u jedinicama NOB-a. Uništavanje grada je bilo takvo da nije bilo ni struje, što je bila i posledica savezničkog bombardovanja tokom leta 1944. godine.

 

Obeležavanje antifašističkih tekovina je veoma važno u vremenu kada imamo povampirenje fašizma. SKOJ neće dozvoliti rehabilitaciju fašista i kolaboracionista u našoj zemlji. SKOJ će uvek stajati u prvim redovima antifašističkog pokreta, i neće dozvoliti da se ikad zaborave dostignuća slavne Narodno-oslobodilačke borbe!

 

Slava oslobodiocima, partizanima i Crvenoj armiji!

 

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

 

Gradski komitet SKOJ-a Novi Sad,

23. 10. 2020.

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A