70 GODINA PROBOJA SREMSKOG FRONTA

sremskifront70

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije učestvovali su na manifestaciji kojom je obeleženo 70. godina od proboja Sremskog fronta, u memorijalnom kompleksu kod Adaševaca.

Na ovaj način aktivisti naše Partije i omladine tradicionalno su izrazili odavanje počasti herojskom delu Narodnooslobodilačke borbe i jednoj od njenih najvažnijih epizoda, proboju Sremskog fronta.

Iako je datum proboja Sremskog fronta 12. april, ovogodišnja manifestacija je zbog verskog praznika bila pomerena za šest dana, i obeležena tek 18. aprila. To je po našem sudu besmislena odluka organizatora, u prvom redu Vlade Republike Srbije i ministarstva kojim rukovodi Aleksandar Vulin, koji su okrugli i važan jubilej skrajnuli zarad verskog praznika i time potvrdili svoj revizionistički odnos prema tekovinama NOR-a. To su sigurno bili neki od razloga zbog kojih je govor ministra Vulina otpočeo negodovanje i zvižducima.

NKPJ i SKOJ su uprkos odlukama Vlade i organizatora odlučili da uzmu učešće na manifestaciji jer je to prilika da se i lično iskaže zahvalnost preživelim borcima Sremskog fronta koji se svake godine okupljaju na ovoj manifestaciji, kao i da se okupljenima prenesu naše borbene antifašističke i slobodarske poruke, koje su za razliku od ministra Vulina, bile dočekane sa velikim simpatijama i ovacijama u prvom redu od strane boraca NOR-a.

Podsećamo da Sremski front predstavlja jednu od najslavnijih i najtežih bitaka tokom Drugog svetskog rata kod nas, da je njen značaj bio ogroman i da je prevazilazio važnost samo po ishod borbe na tlu Jugoslavije, već je imao i širi značaj koji se ogleda u sprečavanju nemačke Armijske grupe E iz Grčke da se uključi u pokušaj zaustavljanja velikog prodora Crvene armije u južnu Mađarsku. Sremski front je bio formiran posle oslobođenja Beograda, krajem oktobra meseca 1944. godine, a trajao je, kao što smo napomenuli, do 12. aprila 1945. godine kada je napokon probijen. Uz borce Narodnooslobodilačke vojske borili su se i sovjetski Crvenoarmejci, pripadnici Bugarske narodne armije, pa i snage italijanskih partizana okupljene u brigadi „Italija“, koje su sve zajedno položile preko 15.000 života, dok su gubici neprijateljskih snaga bili znatno veći, i procenjuju se na oko 30.000 poginulih. S druge strane, uz nemačke okupatore borili su se zajedno četnici i ustaše, protiv vlastitog naroda i njegovog oslobođenja od okupacije. Značaj Sremskog fronta se ogleda i u činjenici da je pored sprečavanja povlačenja nemačkih snaga s juga Balkana koje su išle u susret ostacima svoje vojske koja je trebalo da zaustavi oslobodilačke prodore slavne Crvene armije, ovo bila prilika da se spreči bekstvo domaćih krvnika i sluga okupatora, i da se oni adekvatno kazne za izdaju naroda i domovine.

Herojski podvig boraca NOR-a pamtićemo zauvek i braniti od svih vrsta revizionističkog blaćenja, poput onih da je Sremski front predstavljao „orkestriranu klanicu srpske mladosti“. Istina je sasvim drugačija, to je bila mukotrpna borba na život i smrt s neizvesnim ishodom od kog bi zavisila sudbina ne samo ishoda naše Narodnooslobodilačke borbe. Njegov proboj i pobeda predstvljali su kaznu za one koji su u okove bacali našu zemlju i one među nama koji su im u tome pomagali.

Neka je večna slava borcima NOR-a, herojima-pobednicima predvođenim slavnom Komunističkom partijom Jugoslavije!

Komunisti – jedini oslobodioci!

Živela pobeda!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

18.04.2015

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A