30 GODINA FESTIVALA OMLADINE I STUDENATA NA KIPRU

Delegat SKOJ-a prisustvovao je na 30. festivalu omaladine i studenata od 5. do 8. jula, na Kipru, u organizaciji Ujedinjene demokratske omladinske organizacije (EDON).

EDON je podmladak Progresivne partije radnog naroda (AKEL), koja je druga po snazi na Kipru.

Na festivalu govorili su visoki funkcioneri EDON-a i AKEL-a kao i ćerka velikog revolucionara Če Gevare, Alida Gevara. Alida je takođe držala važan ideološki seminar delegatima i učesnicima festivala, na kome se raspravljalo o tekućim problemima na Kipru ali i u svetu. Poseban osvrt bio je na potencijalnu Američku intervenciju u Venecuali kao i rat u Siriji.

Svrha ovog festival je promocija zdravih ideja i izgradnja mladih osoba, pa shodno tome bile su dostupne mnoge radionice, sportske aktivnosti, diskusije, muzički program…

Međunarodni delegati su položili cveće na spomeniku četvorici palih boraca tokom Turske invazije na kipar, sva četvorica bili su civili i dobrovoljci koji su pali za svoju domovinu.

Tokom trajanja festival u Švajcarskoj odvijali su se pregovori o Kipranskom pitanju i raspodeli teritorije, na kojima je učestvovala i delegacija AKEL-a. Nažalost do sporazuma nije došlo jer Turska vlast nije odustajala od svoje okupatorske politike.

Bitno je napomenuti da je Larnaka jedini podeljeni glavni grad na svetu. Pri poseti sedišta pankiparske federacije radnika (PEO) delegacije su upoznate sa istorijatom sindikalne borbe na Kipru, i značajem klasnog ujedinjenja nasuprot nacionalnim razlikama, pogotovu na nacionalno razdeljenoj teritoriji kao što je Kipar.

Festivalski pokret ima važnu ulogu za međunarodni komunistički pokret, jer on omogućava razmenu praktičnih iskustava i metoda borbe, kao i upoznavanjem trenutnog stanja pokreta širom planete.

Sekretarijat SKOJ-a.

22. 07. 2017.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA 20 EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA POKRENUTA INICIJATIVA „ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKA BEOGRAD“ ČETNIČKA OMLADINA HOĆE DA KOLJE ALEKSANDRA ĐENIĆA STOP PRODAJI SAVA CENTRA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A